Trafik Kazasında Kusurun Tazminata Etkisi Yargıtay Kararı

Trafik Kazasında Kusurun Tazminata Etkisi Yargıtay Kararı

Trafik Kazasında Kusurun Tazminata Etkisi Yargıtay Kararı. Maddi ve Manevi Tazminatın Azaltılması Nasıl Olur?

Karar verilen tazminatta azaltmaya gidilmesi mahkemeye gelen itirazlar sonucu Yargıtay’da verilen kararın bozulmasıyla meydana gelebilmektedir.

Kararın temyize giderek bozulması için belli bir zaman aşımı süresi bulunmadığından, temyiz davayı yıllarca uzatabilir.

Tarfik Kazası Tazminatın Az Çıkması

 Dava sonucu karar verilen tazminatta azaltılmaya gidilmesinin bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Mahkemece verilen kararda tazminat miktarının meydana gelen olay için fazla olması veya meydana gelen olayın aslen tazminat gerektirmediği yönünde delillerin varlığı, temyizdeki maddi manevi tazminat davasında verilen miktarın azaltılmasına neden olur.
  • Kararda Ödenecek Miktarın Kişiler için Fazla Olması: Tazminat davasında miktarın fazla olması, davalı tarafın bunu ödeyemeyeceğinin alenen açık olması da davanın temyize götürülme nedenleri arasındadır.
  • Tazminat davası temyiz dilekçesi örneği ile itiraz yapılabilmektedir. Bunun yanında mahkeme tarafından kararın kesinleşmesi durumunda tazminatın son ödeme gününün geçmesi halinde icra takibi başlatılır.

Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat

Trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası en az bir motorlu aracın katıldığı kazalarda ölüm, yaralanma gibi durumların olması ya da üçüncü kişilere ait ev araba gibi maddi zararın meydana gelmesi karşısında açılan davalardır.

Maddi ya da manevi zarara uğrayan kişilerin açtıkları davalarla mahkeme, kişiye maddi ya da manevi zararını gidermek ya da tatmin etmek amacıyla tazminat kararı verebilir.

Zarar karşısında, meydana gelen trafik kazasında sorumluluğu bulunan kişiye tazminat davası açılabilmektedir. Trafik kazası tazminatı, pratikte hem bedensel, hem mal varlığı açısından meydana gelebilecek zararın telafisi için uygulanmaktadır.

Trafik Kazasında Kusurun Tazminata Etkisi Yargıtay Kararı

2006 yılında meydana gelen trafik kazası sonucu ağır yaralanan vatandaş, sigorta şirketi aleyhine dava açma istemiyle soluğu mahkemede aldı.

Başka bir araca çarpmak suretiyle kazaya meydan veren aracın içinde bulunan vatandaş, ağır yaralanması  nedeniyle tedavisinin uzun yıllardır sürdüğünü, bakmakla yükümlü çocukları olduğunu ve bu süre içerisinde çalışamadığını beyan ederek mahkemeden 183.000 TL tazminat isteminde bulundu.

Vatandaşın dava açtığı sigorta şirketinin avukatı, olay anında şoför koltuğunda bulunan kişinin alkollü olduğunu savundu. Ancak mahkeme, asıl davadaki maddi tazminatın kısmen kabulü ile 155. 944 TL olmasına, davada belirtilen manevi tazminatın kısmen kabulü ile 35. 000 TL olmasına karar verdi.

Mahkeme, kararı, kazanın münhasıran alkol etkisinde meydana gelmediğinin anlaşılması nedeniyle reddetti. Ancak davalı taraf temyize gitti.

12 yıl sonra gelen temyiz sonucu, davalıdan yanaydı. Yargıtay kararında kişinin alkollü olduğu belirtilen sürücünün aracına, alkollü olduğunu bilerek bindiğine dikkat çekilirken, bu nedenle yapılan indirimin %15’ten %20’ye çekilmesine karar verildi.

Bunun yanında kişinin manevi tazminat hakkının bulunmadığını belirten Yargıtay, kararında kazanın neredeyse tercih edilmiş bir sonuç olduğunu vurguladı.

Bu karar kapsamında kişinin zarar gören olsa dahi eğer kazanın gerçekleşmesinde payı varsa veya kazanın gerçekleşebileceği ihmalini doğuran sonuçlara göz yumuyorsa manevi tazminattan yararlanamayacağı, maddi tazminattan da en az %20 oranında indirim yapılacağı belirtildi.

Trafik Kazası Tazminat Zaman Aşımı

Trafik kazasının yaşandığı gün, trafik kazası tazminat davası aşım süresi işlemeye başlar. İki tür zaman aşımı süresi mevcuttur. Bu sürelerden hangisi davacının lehine ise o kullanılır. Bu zaman aşımı süreleri şunlardır:

  • Tazminat Davası Esas Zaman Aşımı Süresi: Trafik kazasında zarar görenin ,zararı ve faili öğrendiği andan itibaren, tazminat davası için mahkemeye başvurması gerekir. Bunu yapmak için kişinin 2 yıllık süresi vardır.
  • Örnekteki dava gibi olaylarda 2 yıl, hemen o gün başlamıştır. Zarara uğrayan zararı geç öğrense bile, her halukarda fiilin işlenmesinden itibaren 10 yıllık tazminat davası açma hakkı bulunur.
  • Ceza Zaman Aşımı Süresi: Trafik kazası ile bağlantılı olarak bir suç da işlenmişse  bu tür zaman aşımı süresi uygulanır. Trafik kazasında yaralama varsa, taksirle adam yaralama suçuna girer. Trafik kazası neticesinde ölüm olması durumunda, ceza kanununda adam öldürme suçunun zaman aşımı neyse, bu olayda da tazminat davası zaman aşımı süresi odur.
  • Ceza kanunda bulunan temel dava zaman aşımı süresi geçse dahi ceza davası devam ediyorsa, uzamış dava zaman aşımı devreye girer. Ceza davasının devam ettiği süre boyunca herhangi bir süre kısıtlamasına maruz  kalmadan tazminat davası açılabilmektedir.

Bu haber toplam 192 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara