Tüketici Arabulucuya Nasıl Hangi Şartlarda Başvuru Yapar?

Tüketici Arabulucuya Nasıl Hangi Şartlarda Başvuru Yapar?

Tüketici Arabulucuya Nasıl Hangi Şartlarda Başvuru Yapar? Türkiye'de Arabuluculuk süreci yaygınlaşmaya devam ediyor. 2018 yılında hayatımıza giren ve bazı davalarda dava açmadan arabulucuya başvuru zorunluluğu artık Tüketici davalarınıda kapsayacak.

Tüketici Arabuluculuk Süreci 2020

Arabuluculuk davası yeni gelen yasa tasarısı ile Tüketici davalarında zorunluluk haline getirildi. Zorunlu Arabulucuk süreci ile birlikte davaların süresinin kısaltılması amaçlanmaktadır.

Ülkemizde Arabuluculuk süreci başarılı olarak ilerlemekte olup, işçi ile işveren uyuşmazlıkları ve ticari davaların bir çoğu en az 2 seneden fazla sürmekteydi. Bu durum hem mahkemeye başvuran taraflar hem de dava ile ilgilenen mahkemeler için uzun süren bir süreçti.

Bu noktada arabulucuk sistemi zorunlu olması ile hem zamandan, hemde masraftan tasarruf edilerek, uzlaşma ile taraflar dava sürecini kısaltmış oldular.

Tüketi Davalarında Arabulucuya Başvuru Para Miktarı

Tüketici 2020 yılı parasal limiti olarak, 6 bin 920 TL' ye kadar olan uyuşmazlıklarında bilindiği üzere İlçe Tüketici Hakem heyetine başvuru yapılmaktaydı. 10 bin 390 Türk Lirası kadar olan uyuşmazlıklar içinde Valilik Tüketici Hakem heyetlerine başvuru yapılıyordu. 10 bin 390 Türk Lirası üzeri uyuşmazlıklarda ise Tüketici, tüketici mahkemesine dava açmak durumda kalıyordu.

Tüketici Arabuluculuk Başvuru Konuları Nelerdir

Yeni düzenleme ile birlikte 10 bin 390 Türk Lirası üzeri uyuşmazlıklarında artık dava açmadan önce ARABULUCUYA başvuru zorunluğu getirilerek, Tüketici mahkemesine dava açmadan arabulucuya başvuru dava şartı oldu. Bunun yanında aşağıda belirtilen uyuşmazlıklarda da arabulucuya Tüketici başvuru yapabilecek.

Tüketici Hakem heyeti kararlarına itiraz.

İhtiyati tedbir kararların alınması.

Üretimin veya satışın durdurulması ve malın toplatılması.

Tüketici işlemi mahiyetinde olan ve taşınmazın aynından kaynaklanan uyuşmazlıklar.

Tüketici Arabuluculuk İçin Nereye Başvurur?

Arabuluculuk için başvuru yapılacak kanal özellikle arabulucuya gitmesi zorunlu olan dava türlerinde vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Arabuluculuk Başvurusu Adliyelerde Arabuluculuk Bürolarına başvuru yapılması gerekmektedir.

Bu başvurunun yapılması yalnızca dava şartı arabuluculuk olan davalar için geçerlidir. Diğer bir değişle her dava için vatandaşların arabuluculuk başvurusu yapması gerekmez.

Tüketici Arabuluculuk Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Tüketici başvurularında Arabuluculuk sonuçlanma süreci 3 haftadır. Bu süre arabulucunun görevlendirilmesinin hemen ardından başlar. Arabulucu bu süreyi bir hafta daha uzatabilme hakkına sahiptir. Fakat bu süre içerisinde arabuluculuk süreci olumlu ya da olumsuz tamamlandırılmalıdır.

Anlaşmaya varılamazsa arabuluculuk sonrası Tüketici Mahkemesine başvuru yapılarak dava süreci başlatıla bilinir.

Arabuluculuk Toplantısına kimler katılır?

Arabuluculuk toplantılarında Tüketici bizzat yada avukat tarafından temsil edilmektedir.

Toplantıya katılamayacak olan kişiler isterlerse Avukata yetki vererek arabuluculuk toplantısında temsil edebilirler. Eğer bir tarafın kendisi ve avukatı ilk toplantıda yer almazsa bunun için bir mazeret sunmalıdır. Şayet taraflardan birisi ilk toplantıya mazereti olmaksızın katılmazsa ve görüşmeler sonucunda anlaşma olmaması durumunda arabulucu tarafından mahkemeye iletilir.

Bu da toplantıya katılmayan tarafın aleyhine olacak bir durum ortaya çıkmakta ve dava açılması halinde avukatlık ücreti ile mahkeme masraflarını üstlenmek durumunda kalabilir.

Arabuluculuk Türkiye'de Ne Zaman Yürürlüğe Girdi?

Arabuluculuk yasası ne zaman çıktı sorusu zorunluluğun getirilmesi ile birlikte daha çok merak edilmeye başlandı.

Arabuluculuk yasası ilk olarak Ocak 2018 yılında yürürlüğe girdi. Bu tarihten beri işçi ile işveren arasında gerçekleşecek bazı dava türlerinde arabuluculara başvurmak zorunlu hale getirildi. Dava Öncesi arabulucuya başvurmayan kişilerin davası mahkeme tarafından usulen reddedilmiş oluyor.

işçi ile işveren uyuşmazlıkları sonrası Tüm Ticari Davalarda da Arabulucuya dava açmadan başvuru zorunluluğu getirildi. En son eklenen ise Tüketici Arabuluculuk zorunlu hale getirildi.

Hangi Dava Türlerinde Ara Bulucuya Başvurma Zorunluluğu Bulunuyor?

Arabuluculuk zorunluluğu gelmesi ile birlikte dava açmadan önce taraflar ara bulucular aracılığı ile konu hakkında uzlaşmaya varabiliyorlar. Bu sayede davalar açılmadan sonuçlanmış oluyor.

Hem mahkemeler zamandan kazanıyor ve meşgul olmamış oluyor hem de davacı ve davalı taraf ekonomik ve zaman anlamında karlı çıkarak sonuca ulaşmış oluyorlar. Peki hangi davalarda arabulucuya başvurma zorunluluğu var?

  • Kıdem tazminatı
  • İhbar tazminatı
  • Pirim
  • İkramiye
  • Fazla mesai ücreti
  • Ulusal bayram tatili ücreti davaları görülmeden önce ara bulucuya başvurulması şart.
  • Ticari Davaları
  • Tüketici Davaları

İş kazası ve meslek hastalığı davalarında ise şart yok.

Bu haber toplam 340 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara