Türkiye Boşanma Davaları Nasıl Görülür?

Türkiye Boşanma Davaları Nasıl Görülür?
Bu sebepler arasında şiddetli geçimsizlik, zina, hayata kast gibi ciddi meseleler bulunur. Anlaşmalı boşanma davaları için, evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmüş olması gereklidir.

Türkiye Boşanma Davaları Nasıl Görülür? Türkiye’de boşanma davalarının nasıl görüldüğü, 4721 sayılı Medeni Kanun’a göre düzenlenmiştir. Bu kanuna göre boşanma davasının iki seçeneği mevcuttur;

  • Anlaşmalı boşanma davası,
  • Çekişmeli boşanma davası

Anlaşmalı boşanma davası açmak söz konusu olduğunda, boşanma konusunda ve boşanmanın sonuçları hakkında anlaşmışlardır. Çekişmeli boşanma davasında ise, pek çok konuda anlaşmazlıklar bulunur.

Türkiye Çekişmeli Boşanma Davaları Nasıl Görülür?

Çekişmeli boşanma davaları, kişilerin nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı gibi konularda anlaşamadıkları noktada açılan dava türüdür. Çekişmeli boşanma davalarının genel ve özel sebepleri olması mümkündür. Buna göre genel boşanma sebeplerinde;

  • Geçimsizlik,
  • Hakaret,
  • Şiddet,
  • Evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme,
  • Güvensizlik,
  • Kişilerin birbirlerine tahammül edememesi,
  • Bireylerin karakterlerinin son derece farklı olması

Şeklinde pek çok farklı sebepten bahsedilebilir. Özel çekişmeli boşanma sebepleri TMK maddelerinin analizine göre;

  • Suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme,
  • Aldatma,
  • Öldürmeye teşebbüs etme,
  • Kişilerin akli sağlıklarını yitirmiş olmaları,
  • Kişilerden bir tarafın diğer tarafı terk etmesi

Şeklindedir. Özel boşanma sebepleri olduğunda, taraflardan hangisinin kusurlu olduğunun ayrı bir ispatına gerek yoktur. Söz konusu hükümle itham edilen kişinin kusurlu taraf olduğu aşikardır ancak, genel boşanma hükümlerinde kusurlu tarafın tespiti gerekecektir.

Türkiye Anlaşmalı Boşanma Davaları Nasıl Görülür?

Anlaşmalı boşanma davaları Türk Medeni Kanunu içerisinde belirtilmiş olan temel şart tarafların evlilik birliğini artık yürütemeyecek durumda olduklarını gösteren geçerli bir boşanma sebebine sahip olmalarıdır.

Anlaşmalı boşanma davasına giden süreç öncelikle evlilik birliği içinde olan kişilerin birbirleri ile boşanmak istediklerini beyan etmeleriyle başlar. Burada ilk kural her iki eşin de sorunsuz bir şekilde boşanmayı kabul ettiğini söylemesidir.

Bunların ardından boşanma sonrasında hayatlarında büyük değişim yaşanacak olan eğer varsa çocukların velayeti hakkında kararlar verilmelidir. Ayrıca nafaka tazminat konularında da uzlaşmış olmaları gerekmektedir.

Türkiye Boşanma Davaları Süreci Nasıl İlerler?

Türkiye’de boşanma davası nasıl görülür sorusunun cevabı, bu davaların Usul Hukuku’na göre görüldüğü olacaktır. Boşanma davaları, boşanma talebinin beyan edildiği bir boşanma davası dilekçesi yazılarak, kişilerin ikametinin bulunduğu bölgedeki aile mahkemesine iletilmek kaydı ile açılır.

Mahkeme, davalı tarafa, boşanma işleminin gerçekleşeceğine yönelik bir tebligat gönderir. Davalı taraf 14 günlük süre zarfında, gelen tebligata binaen savunmasını yapmakla yükümlüdür. Davacı taraf buna göre tekrar bir cevap yazacaktır.

Davalı taraf da tekrar bir cevap yazdığında mahkeme bir ön inceleme, bir ön duruşma gerçekleştirir. Bu aşamada hakim taraflara, bir anlaşmanın söz konusu olup olmadığını soracaktır. Taraflar, bir anlaşmanın söz konusu olmayacağını beyan ettiklerinde tahkikat aşamasına geçilecektir. Tahkikat aşamasında, sebepler ve deliller ortaya koyulur.

Türkiye Boşanma Davaları Nasıl Görülür?

Mahkeme bu noktada tanıkları dinler, delilleri inceler. Boşanma davaları, ikametin bulunduğu bölgede yer alan Aile Mahkemelerine başvurularak açılır.

Bu mümkün olmuyorsa, eşlerin son 6 ay boyunca birlikte yaşadıkları bölgede bulunan Aile Mahkemesi’ne başvurulacaktır. Bulunulan konumda Aile Mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapılır.

Makalemizde Terekenin Tespiti Davası konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 113 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara