Türkiye'de Geçerli Sayılan Boşanma Tanıma

Türkiye'de Geçerli Sayılan Boşanma Tanıma
Türkiye'de Geçerli Sayılan Boşanma Tanıma TANIMA DAVASI NEDİR NASIL AÇILIR, YURTDIŞINDA ALINAN BOŞANMA KARARININ TÜRKİYEDE TANINMASI, TANIMA DAVASI NE KADAR SÜRER Yabancı mahkemelerden boşanma davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye'de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tanıma ve tenfiz...
Türkiye’de Geçerli Sayılan Boşanma Tanıma Davası İle Geçerli Olur Mu? Yabancı mahkemelerde kararlaştırılan boşanmaların Türkiye’de tanınması Türkiye’de geçerli sayılan boşanma tanıma davaları ile sağlanmaktadır. Bunun için de boşanan tarafların tanıma ve tenfiz davası için başvuruda bulunması gerekir. Yabancı ülke mahkemelerinde açılmış ve kararlaştırılmış olan boşanma davalarının sonuçlanmasının ardından, Türkiye’de tenfiz ve tanıma davası açılarak kararın Türkiye’de de geçerli olması gerekir. Bu davanın açılmadığı durumlarda boşanma davası geçerli sayılmaz ve Türkiye sınırları içinde evlilik sürer. Yabancı mahkemeler kararlaştırılmış olan boşanma kararlarının Türk nüfusuna kaydının işlenmesi ve yasal olarak geçerli olması adına Türkiye’de tanıma ve tenfiz davasının açılması gerekir. Bu aşamada en önemli detayların başında, boşanılan eşe tebligat göndermek gerekir. Çünkü özellikle yabancı ülkelere gönderilen tebligatlar bir senede sonuçlanmaktadır.  Tanıma ve tenfiz davalarının kısa sürede sonuçlanması için avukata vekalet vermek gerekir. Vekalet verdikten sonra ise avukatın uzmanlığına ve davanın içeriğine göre mahkeme 3 gün ve 3 ay arasında kesin karara bağlanır.

Yabancı Ülkelerde Açılan Boşanma Davası Türkiye’de Nasıl Geçerli Olur?

Yurtdışı boşanmalarının Türkiye’de geçerliliği  için tanıma ve tenfiz davası açılması gerekir. Bunun için de yabancı ülkedeki davanın kesin olarak sonuçlanması oldukça önemlidir. Dava şayet hala devam ediyorsa ve kesinlik kazanmamışsa, bu gibi durumlarda Türkiye’de tenfiz ve tanıma davası açılması söz konusu değildir. Tanıma ve tenfiz davaları için:
  • Mahkemede verilmiş olan kesin kararların apostil belgesi olmalıdır.
  • Yabancı mahkemelerde alınan kararın kesinleşmesi halinde belgelerin yeminli tercüman aracılığı ile çevrilmesi gerekir.
  • Yeminli tercüman tarafından çevrile kararların noterler tarafından ya da konsolosluklar tarafından onaylanması gerekmektedir.
  • Tanıma kararını almak için boşanma işlemlerinin nüfusa işlenmesi gerekir.

Tanıma ve Tenfiz Davası Nasıl Açılır?

Boşanma için tanıma ve tenfiz davası açmak gerekmektedir. Yabancı ülke mahkemelerinde verilen kararlarının Türkiye’de de geçerli olabilmesi için dava açılması gerekmektedir. Mahkeme ile verilen ilamın yerine getirilmesi için tanıma ve tenfiz davası için yetkili olan mahkemeler ise Aile Mahkemeleri olarak belirlenmiştir. Aile Mahkemesi bulunmuyorsa Asliye Mahkemeleri tarafından görülür.

Türkiye'de Geçerli Sayılan Boşanma Tanıma

Yurt dışında boşanmanın Türkiye'de tanınması 2019 yılı itibarıyla geçtiğimiz yıllara nazaran artık çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilecek. 2019 yılında yurt dışında boşanmanın Türkiye'de tanınmasını daha kolay kılan durum ise özel durumlar hariç dava şartının ortadan kaldırılması oldu. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren uygulamaya göre, yurt dışında yaşadıkları ülkenin kanunlarına gören boşanmış olan çiftler, boşanma kararının Türkiye’de tanınması için tanıma ve tenfiz davasına açmalarına gerek kalmayacak. Yaşadıkları ülkelerin yetkili makamlarınca verilen boşanma, evliliğin butlanı, iptali ya da çeşitli gerekçelerle evliliğin geçersizliğine yönelik verilen kararlarla birlikte o ülkedeki Türkiye'nin temsilciliklerine başvurmaları yeterli olacak. Başvurunun ardından, yabancı ülkede alınan boşanma kararının kesinleşmiş olduğunun anlaşılması ve Türk kamu düzenine uygunluk şartının sağlanmasıyla birlikte Türk vatandaşlarının yurt dışındaki boşanma kararı Türkiye'deki nüfus kütüğüne işlenecek.

Boşanan çiftler ya da Avukat İle birlikte başvurmalı

Bu işleme ilişkin en önemli şart, boşanmış olan çiftlerin yabancı ülkedeki Türkiye temsilciliklerine birlikte gelmeleri zorunluluğudur. Bir başka deyişle boşanan çiftler ya da avukatları birlikte başvurmaları gerekiyor. Birlikte başvuru yapılmaması durumunda, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi çiftlerin Türkiye'de tanıma ve tenfiz davası açması gerekecek.

Tanıma ve Tenfiz Davası Masrafları | Türkiye'de Geçerli Sayılan Boşanma Tanıma

Yurt dışında boşanmış olan ve Türkiye'deki nüfus kayıtlarında evli görünen çiftlerin, yabancı ülke mahkemelerince alınan kararın Türkiye'de geçerli kılınması için açılması gereken dava türleri tanıma ve tenfiz davalarıdır. Kısaca açıklamak gerekirse, tanıma ve tenfiz davalarından alınacak olumlu sonuçlar, yabancı mahkemenin kararının Türk yasalarınca kabul edildiğinin ve Türkiye'de uygulanabileceği hükmüdür. Yani yurt dışında boşandığınız da Türkiye'deki evli olarak görünen kaydınızı yeniden bekar olarak düzeltmeniz için tanıma ve tenfiz davası açmanız gerekir.

Tanıma ve Tenfiz Davası Masrafları Nelerdir?

Usul bakımından kolay davalar olan tanıma ve tenfiz davaları için en çok sorulan sorulardan birisi de "tanıma ve tenfiz davası masrafları" ile ilgilidir. Her hukuki davada olduğu gibi tanıma ve tenfiz davası masraflarında ilk kalem, açılacak olan iki dava için adliyeye ödenecek olan harç ve gider avanslarıdır. Tanıma ve tenfiz davası masrafları için ikinci kalem ise avukata ödenecek olan vekalet ücretidir. Dava açılması için ödenecek masraflar her yıl belirli oranlarda artırıldığı için dava döneminde araştırılmasında fayda vardır. Avukatın talep edeceği vekalet ücreti de her avukat için farklı olacaktır.

Bu haber toplam 149 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara