Vasiyetname Varsa Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Vasiyetname Varsa Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Vasiyetname Varsa Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır? Vasiyetname var ise, miras paylaşımı ölen kişinin vasiyetnamesinde belirttiği şartlarda yapılır. 2 çeşit mirasçı vardır. Bunlardan birisi kanuni mirasçı, yani mirası bırakan kişi ile kan bağı bulunan ve mirası alma hakkı olan yakınlıktaki kişiler. Diğeri ise atanan mirasçıdır.

Atanan mirasçının, mirası bırakan kişi ile kan bağının olmasına gerek yoktur. Sadece mirası bırakacak olan kişinin ölmeden bir vasiyetname hazırlaması ve bu vasiyetnamede, bahsi geçen kişiyi mirasçı olarak ataması yeterlidir.

Ölen kişinin kanuni mirasçılarının, atanan mirasçıya hakkını vermemeleri gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu durumda atanan mirasçı hukuki işlem başlatarak hakkı olan mirastan payını alabilir.

Mirasçılar Vasiyetnameden Nasıl Haberdar Oluyorlar?

Ölen kişinin avukatı vasiyetnameyi ilgili Mal Paylaşım Davası’nda, sulh hakimine sunar. Bu dava vasiyetin tanınması ve tenfizi denmektedir. Davada Sulh hakimi, vasiyetnamede yer alan bütün mirasçılara bu vasiyetnameyi okur.

Bu süreçte haberdar olmayan ve mahkemede bulunmamış olan kişilere ise vasiyetnamenin kendileri ile ilgili olan kısmı tebliğ edilir. Vasiyetnamede adı geçen bütün mirasçılara, vasiyetnamenin kendiler ile ilgili olan kısmının hakimden onaylı bir kopyası verilir.

Miras Paylaşımını Kim Yapar?

Miras paylaşımını, mirasçılar kendi aralarında yapabildikleri gibi hukuki süreç başlatarak Miras Paylaşımı Davası ile de yapılmasını sağlayabilirler. Miras bırakan kişi öldükten sonra var olan yasal mirasçı listesindeki kişiler; dilerlerse kendi kararlaştıracakları oranda mal paylaşımı yapabilirler. Fakat bunun gerçekleşmesi için bütün yasal mirasçıların sorunsuz bir şekilde yapılan paylaşımı kabul etmesi gereklidir.

Eğer tek bir mirasçı dahi yapılan serbest paylaşımdan memnun kalmazsa, mirastan alması gereken payın daha fazla olduğu yönünde hak iddia ederse; hukuki işlem başlatması gerekir. Bunun için bu mirasçı, Miras Taksimi Davası açabilir.

Miras Taksimi Davası açıldığında, mirasçılar arasında yapılmış olan serbest miras paylaşımının hükmü kalmaz.

Miras Paylaşımı Hangi Durumda Yapılamaz?

Kanunlar gereğince bazı arazi türlerinde paylaşım yapılabilmesi için belirli şartlar vardır. Bu tarz arazilerde veya sözleşme ve kanun gereğince ortaklığın sürdürülmesinin zorunlu olunduğu durumlarda miras paylaşımı yapılamaz. Resmi olarak mallarda bütün mirasçılar hissedar olarak görünmeye devam eder. Bu durumda mirasçılar kendi aralarında pay edemedikleri gibi Miras Paylaşım Davası ile de pay edilemez.

Bu haber toplam 149 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara