Velayet Davası Nedir? - Velayet Davası Açma Sebepleri

Velayet Davası Nedir? - Velayet Davası Açma Sebepleri
Velayet Davası Nedir? - Velayet Davası Açma Sebepleri | Evlilik birliğini sonlandırmaya karar veren kişilerin sadece boşanma kararını ortak bir şekilde alıyor olması yeterli olmamaktadır. Eğer sonlandırılmaya hazırlanan aile kurumunun içinde bir de çocuk bulunuyorsa bu durumda velayetle ilgili haklar da doğduğu için bu durumun ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Çocuğun...
Velayet Davası Nedir Velayet Davası Açma Sebepleri nelerdir? Neden velayet davası açılır sorusunun en önemli yanıtı evlilik birliğinin sonlandırılması sonucunda ortak çocuklar hakkında karar verilme zorunluluğudur. Anlaşmalı boşanmalarda taraflar çocuklarının velayetlerinin kimde olacağına dair ortak bir karara varır. Bundan dolayı da velayet davası açılmasına gerek yoktur. Fakat çekişmeli boşanmalarda çocuğun velayetine ilişkin olarak mahkemeye başvurulmalıdır. Bu davayı açması gereken kişilerin ilk olarak velayet davası nedir velayet davası açma sebepleri nelerdir sorusunun cevabını öğrenmeleri gerekir.

Velayet Davası Nasıl Açılır?

Velayet davaları Aile Mahkemeleri’nde açılır. Bu davanın açılabilmesi için dilekçe ile beraber mahkemeye başvurulması gerekir. Davalarda hakimi ikna edici nedenlerin olması şarttır. Şayet mahkemeye bazı iddialarda bulunuluyorsa da bu iddiaların hukuki deliller ile kanıtlanması zorunludur. Hakim de çocuğun yaşı, tarafların durumu ve iddialar gibi faktörlere bakara velayetin kime verileceği konusunda bir karara varır.

Boşanmalarda Çocuk Velayeti Kime Verilir?

Bu sorunun yanıtı genellikle çocukların yaşı ve eşlerin ekonomik durumlarına göre değişir. Örneğin yaşı küçük olan çocukların velayeti anneye verilir. Fakat velayetin babaya verildiği durumlar da mevcuttur. Annenin sağlığında problemler varsa ya da babanın daha iyi olanaklar vereceği kanısına varılmışsa mahkeme yaşı küçük de olsa velayeti babaya verebilir. Ancak özellikle 0-6 yaş arasındaki çocukların velayetlerinin babaya verilmesi istisna durumlardandır.

Kaç Yaşından Sonra Çocuğa Sorulur?

Velayet davasında kaç yaşından sonra çocuğa sorulur sorusunun yanıtı 8 yaş ve üzeridir. Yargıtay uygulamalarında göre çocuğun idrak yaşı 8 ve üzerine olarak belirlenmiştir. Bundan dolayı 8 yaşından büyük bir çocuk varsa velayet konusunda o çocuğun da görüşü alınması şarttır.

Neden Velayet Değiştirilir?

Ortada daha önceden velayete ilişkin verilmiş bir karar olsa da bunun değiştirilmesi için talepte bulunulabilir.  Ancak bunun için bazı nedenlerin olması gereklidir. Velayetin değiştirilmesi sebepleri şu şekildedir:
  • Taraflardan birisinin çocukla ilişki kurmasının engellenmesi,
  • Çocuğun velayet hakkına sahip olmayan tarafa ya da üçüncü bir kişiye bırakılması,
  • Çocuğun menfaatinin getirdiği çeşitli haller,
  • Tarafların ekonomik durumlarında değişim,
  • Eşlerin velayet değişikliği konusunda anlaştıkları durumlar.

Velayet Davası Nedir? - Velayet Davası Açma Sebepleri Nelerdir?

Evlilik birliğini sonlandırmaya karar veren kişilerin sadece boşanma kararını ortak bir şekilde alıyor olması yeterli olmamaktadır. Eğer sonlandırılmaya hazırlanan aile kurumunun içinde bir de çocuk bulunuyorsa bu durumda velayetle ilgili haklar da doğduğu için bu durumun ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Çocuğun boşanmanın ardından kimde kalacağı ve diğer tarafla nasıl ve ne şekilde görüşeceği ile ilgili tüm hakların belirlenmiş olduğu velayet konusunda hakim tarafından verilen karar uygulamada esas üstün karar niteliğindedir. Bu sebeple bir avukat yardımıyla hakimin olumlu yönde etkilenmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Hakim velayet hakkı ile ilgili karar verirken taraflardan hangisi çocuğa daha iyi bir gelecek sunabiliyorsa ona velayet hakkını vermektedir.

Velayet Hakkının Hangi Eşe Verileceği Nasıl Belirleniyor?

Boşanmanın ardından eşler arasındaki en büyük anlaşmazlıkların başında gelen velayet haklarında eşler çocuklarının kendi yanlarında kalmalarını talep etmektedirler. Bu noktada çocuğun gelişimi ile ilgili tüm süreçleri kapsamakta olan eğitim hayatı, çocuğun hayatını geçireceği ortamı ve çocuğun kendi istekleri önemli ölçüde rol oynar. Hakim gerekli incelemeleri yaparak çocuğun velayet haklarının hangi eşe verileceğini belirler. | Velayet Davası Nedir?

Velayet Almak için Ne Yapmak Gerekir?

Boşanacak olan kişiler mal paylaşımı, tazminat hakları gibi konularda zaman zaman umursamaz davranışlar ortaya koyuyor olsalar da çocukların söz konusu olduğu haklardan biri olan velayet hakkı için anlaşmazlıklara düşmektedir. Pek çok kez anlaşmalı olarak yürütülmesi planlanan boşanma davalarının da sonradan çekişmeli boşanma davalarına dönüştürülmesi bu nedenle olmaktadır. Velayet hakkını almak isteyen kişilerin hakimin kendi lehine karar verecek şekilde kendi tarafına çekilmesini sağlayacak kanaati oluşturması gerekmektedir. Ancak bu noktada hakimi etkilemek için kişilerin hali hazırda çocuğa iyi bir gelecek verebilecek bir düzen içerisinde yaşaması da önemli olmaktadır. | Velayet Davası Nedir?

Küçük Yaştaki Çocukların Velayeti Ne Olur?

Velayet kararı hakim tarafından verilirken hakim sadece evlilik birliğini sonlandırmakta olan kişilerin durumlarını dikkate almaz. Bu noktada çocukların sahip olduğu özelliklerin, niteliklerin de dikkate alınması söz konusudur. Bu açıdan en merak edilen noktalardan biri olan küçük yaştaki çocuklar için velayet hakkı çocuğun bakımı ile ilgili temel ihtiyaçlarının karşılanması talebinden dolayı genellikle anneye verilmektedir. Ancak hakim açısından anneye velayet hakkının verilmesinin uygun olmayacağı düşünülüyorsa bu durumda babaya bu hakkın verilmesi mümkün olmaktadır. | Velayet Davası Nedir?

Velayet Davasında Hakim Tarafından Mahkemede Çocuğa Sorulan Sorular

Hakim velayet hakkının kime teslim edileceğini iyi bir şekilde belirlemek adına çocuğa bazı sorular sorabilmektedir. Çocuğun kendi geleceği için kimle yaşamak istediği ya da hangi ebeveynine daha bağlı olduğu gibi noktaların aydınlatıldığı bu sorular hakimin kanaatini doğrudan etkileyen sebeplerden olmaktadır. | Velayet Davası Nedir?

Velayet Kararında Kardeşler Ayrı Eşlere Verilir Mi?

Velayet hakkında Hakim kanaatinin ve kararının önemli olduğu boşanma davalarındaki velayet kararlarında genel olarak uygulamada kardeş olan kişilerin velayet haklarının aynı kişide kalması yönünde bir kanı bulunmaktadır. Bunun dışında çocukların yaşlarının büyük olması halinde çocukların talepleri doğrultusunda hakimin bir karar vermesi yoluna gidilmektedir. | Velayet Davası Nedir?

Kadınlar İşsizse Velayet Hakkına Sahip Olabilir Mi?

Velayet hakkının hangi eşte kalacağının belirlenmesindeki en temel sebep ekonomik sebepler olmaktadır. Çocuğun iyi bir geleceğe sahip olmasına dikkat edilerek belirlenen bu kararda özellikle çoğu zaman kadınların çalışmadığı ve evlilik süresinde ev hanımı olarak yaşamlarını devam ettirdikleri durumlarla karşılaşılmaktadır. Böyle haller ortaya çıktığı zaman hakim yine çocukların yararına olacak şekilde karar vermek durumundadır. Eğer kadına velayet kararının verilmesi çocuktan dolayı kabul edilirse ancak kadının iyi bir gelecek sağlama noktasında yetersiz kalması söz konusuysa bu durumda diğer eşten maddi yardımlar alınabiliyor. Yine boşanma davalarından sonra gelen haklardan sayılan iştirak nafakası ile bu durum mümkün olmaktadır. Velayet Davası Nedir?

Velayet Değişikliği Davaları

Boşanma davaları sırasında verilen kararla hüküm niteliği kazanan velayet hakları, tarafların zaman içerisindeki yaşam koşullarının değişmesi ile birlikte farklılık göstermektedir. Bu durumu fark eden eşler kendi isteği ile ya da karşı tarafın talebi ile birlikte velayet değişikliği işleminin gerçekleştirilmesi yönünde taleplerini iletebilirler. Yine boşanma davalarında olduğu gibi velayet hakkını üzerine almak isteyen tarafın hakim gözünde iyi bir kanaat oluşturacak şekilde çocuğa ne kadar yararlı olacağını göstermesi gerekmektedir. Velayet Davası Nedir?

İkinci Kez Evlenenlerin Velayet Hakları

Boşanmanın ardından belirlenmiş yasal sürelerin sona ermesini takip eden süreçte velayet hakkını elde eden taraf bir başka kişiyle evlenirse bu durum velayet değişikliği için yeterli bir gerekçe sayılmamaktadır. Ancak ikinci kez evlenme ile kurulan ailede üvey anne ve babalarla anlaşmazlıkların, şiddetin bulunması ya da o evlilikten gelen üvey kardeşlerle sorunların yaşanması velayet değişikliği için yeterli sebep sayılabiliyor. Velayet Davası Nedir?

Velayet Davası Açmak İçin Ne Yapmalı?

Boşanma davalarının ardından velayet davasını açmak isteyen kişilerin kendi taleplerini aile mahkemelerine başvuru yoluyla iletmesi gerekmektedir. Geçerli bir velayet değişikliği sebebi bulunduğu takdirde hakim kanaatinin olumlu yönde çevrilmesi mümkün olacaktır. Kendi çocuklarının geleceğini düşünen ve hak talebi sürecinde en küçük hatalar bile yapmak istemeyen kişilerin mutlaka bir velayet avukatından yardım alması gerekmektedir. Velayet avukatı deneyimli avukatlar arasından seçildiği takdirde doğrudan hakim kanaatlerinin olumlu yönde etkilenmesini sağlayacak olan başarılı hamlelerin yapılması mümkün olacaktır. Bununla birlikte bir avukat yardımı olduğu takdirde teknik anlamdaki gereklilikler de yerine getirilecektir. Velayet Davası Nedir?

Bu haber toplam 186 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara