Velayet Ne Zaman Sona Erer?

Velayet Ne Zaman Sona Erer?

Velayet Ne Zaman Sona Erer?Velayetin sona ermesi, aile hukuku içinde şu şekilde belirlenmiştir. Velayetin sonlanmasına neden olacak durumlar ve olaylar.

Velayet hakkı ne zaman biter?

  • Çocuğun velayetini elinde bulunduran hak sahibinin vefatı
  • Velayeti alınan çocuğun vefat etmesi
  • Velayeti alının çocuğun yasal olarak reşit olması (18 yaşına gelmesi)
  • Velayeti elinde bulunduran hak sahibi anne veya babanın, çocuğun velayeti konusunda yeteri kadar ilgiyi göstermemesi, çocuğun yüksek menfaatini zedelemesi ve benzeri yasal hak ve yükümlülüklerini uygun şartlar altında yerine getirmemesi
https://www.youtube.com/watch?v=7maDJvrtUjY

Bu noktada velayet ne zaman sona erer sorusuna yanıt olarak, Türk Medeni Kanun’da yer alan velayetin sonlanmasına veya velayetin değiştirilmesine yönelik hükümler dikkate alınmalıdır.

Velayetin Sonlandırılmasına ve Değiştirilmesine Neden Olan Haller

Velayet, çocuğun yüksek menfaati göz önünde bulundurularak aile mahkemesi hakiminin almış olduğu karar neticesinde sonuçlanır. Hakimin kararını etkileyen faktörler;

  • Çocuğun yüksek menfaati ile çakışacak durumların olması
  • Çocuğun evrensel kanunlardan aldığı hak ve ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmadığı durumlarda
  • Anne veya baba çocuğun yasal velayet hakkını elinde bulunduran her kimsenin yükümlülüklerini yerine getirmemesi

Bu tür çocuğun hak ve özgürlüklerine olumsuz koşulların oluşması velayet ne zaman sona erer sorusuna cevap olarak kabul edilmektedir.

Boşanma davasında velayet konusu

Velayet davası, henüz 18 yaşını geçmemiş çocukların barınma, bakım, eğitim başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarının karşılanması hususunda söz sahibi olma hakkı için açılan talepli bir dava türüdür. Bir çocuk dünyaya geldiğinde eğer anne ve babası evliyse, çocuğun velayeti doğrudan anne ve babaya ortak olarak verilir.

Evlat edinilen çocuklarda ise evlat edinme sürecinin hukuken tamamlanması ile velayet davası açılmasına gerek duyulmadan velayet hakkı doğrudan evlat edinen kişiye ya da çifte birlikte verilir.

Çocuk sahibi eşlerin boşanma davasında velayet, her iki taraf açısından en hassas noktadır.

Boşanma davasında velayet gibi, tazminat, nafaka, malların paylaşılması anlamın gelen mal rejimi konusunda çiftlerin aralarında anlaşmamış olması sürecin çekişmeli boşanma davası olarak sürdürülmesi anlamına gelir. Türk hukuk sistemindeki boşanma davasında velayet kararları incelendiğinde, mahkemeler çocuğun velayetini anneye verme eğilimindedir.

Babanın velayeti alma konusunda anneye göre çok daha fazla hukuki mücadele etmesi gerekebilir. Bu hukuki mücadelenin de alanında ihtisaslaşmış avukatların önderliğinde yürütülmesi tarafın lehine bir hamle olacaktır.

Bu haber toplam 471 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara