Velayet ve Nafaka Davası

Velayet ve Nafaka Davası
Velayet ve Nafaka Davası Velayet haklarının kişilere verilmesi konusu basit yargılama usullerine uyan bir durum olduğu için yazılı yargılama usulleri ancak geçerli sayılmaktadır. Boşanma davalarının da yazılı yargılama usulüne sahip olmasından dolayı kişilerin bu duruma hazırlanması gerekmektedir. Velayet kararının verilmesinde kişilerin ekonomik durumları, yaşları...
Velayet ve Nafaka Davası Nasıl Açılır? Velayet ve nafaka davası açmak için Türk Medeni Kanunu uyarınca birtakım şartlar bulunmakta ve bu şartları yerine getirmek gerekmektedir. Velayet ve nafaka davası açmak için yetkili olan mahkeme Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesidir.

Nafaka Davası Çeşitleri Nelerdir?

  • Tedbir nafakası: Boşanma davasından önce açılan tedbir nafakası davaları bağımsız bir dava olarak açılmakta ve eş ve reşit olmayan çocuklar yararına olmaktadır. Boşanma davası sırasında açılan tedbir nafakası davaları ise boşanma davası tarihinde başlayarak hükmün kesinleştiği tarihe kadar geçerli olarak hükmedilen davalardır.
  • İştirak nafakası: Eşlerin boşanması sonucu ortak çocuklarının geleceğinin korunması ve eğitim gibi durumları için velayeti kendisinde verilmeyen eş tarafından çocuklarına vermek üzere belirlenen bir nafaka çeşididir. Nafakanın başlangıcı boşanmanın kesinleştiği tarih olurken bitiş tarihi çocuğun reşit olduğu tarih olmaktadır. Nafaka hesaplamaları yapılırken her çocuk için ayrı değerlendirmeler yapılarak uygun nafaka oranına karar verilmektedir. Boşanmanın ardından iştirak nafakası kararı olmaması durumunda daha sonra dava açma hakkı bulunmaktadır.
  • Yoksulluk nafakası: Boşanma sebebi ile geçim sıkıntısına düşen eş kusuru ağır olmak şartı ile mali olarak gücü yerinde bulunan eşten süresiz bir şekilde nafaka talebinde bulunabilmektedir. Yoksulluk nafakası ödemelerinde kadın ve erkek koşulları eşit olarak kabul edilmekte ve nafaka ödemesi taraflardan birisinin evlilik yapması ya da vefat etmesi durumunda ortadan kalkmaktadır. Aynı zamanda evli olmadığı halde evliymiş gibi yaşanması durumu, nafaka alan kişinin yoksulluğunun ortadan kalkması durumlarında nafaka ortadan kalkmaktadır.

Vekalet ve Nafaka Davalarında Dilekçe

Boşanma davaları esnasında taraflar birbirlerinden nafaka talebinde bulunmayabilir. Ancak boşanma sonucunda şartların değişmesi durumunda boşanmış olan her kişinin nafaka istemek için dava açmaya hakkı bulunmaktadır. Kendisine yoksulluk nafakası bağlanması için dava açabilme hakkına sahip olan kişiler ayrıca velayetini almış oldukları çocukları için de iştirak nafakası talebinde bulunarak dava açabilirler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlisi boşanma sonrasında şartlarda olan değişiklikler olmalıdır. Velayet ve nafaka davası dilekçesini mahkemeye sunarak dava açmak için dava dilekçesini genel hatları ile kusursuz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Davanın reddine sebebiyet verecek hatalara yer vermeden dava açmak iin uzman bir nafaka avukatından yardım almakta fayda olmaktadır.

Velayet ve Nafaka Davası

Velayet haklarının kişilere verilmesi konusu basit yargılama usullerine uyan bir durum olduğu için yazılı yargılama usulleri ancak geçerli sayılmaktadır. Boşanma davalarının da yazılı yargılama usulüne sahip olmasından dolayı kişilerin bu duruma hazırlanması gerekmektedir. Velayet kararının verilmesinde kişilerin ekonomik durumları, yaşları ve yaşam tarzları gibi hususlardan çok daha önemli. Çocuğun menfaatlerini gözeten hakim kararları olduğu için bazı özel durumlar haricinde hakimler bu duruma karar vermektedir. Çocukların yaşının küçük olduğu hallerde başka bir sebep bulunmuyorsa hakimler annelerin velayeti alma noktasında bir karar verebilmektedir. Boşanma davalarının velayet hakları konusunda bir yargı ortaya atılmadan sona erdirilmesi mümkün değildir. Küçük çocukların anneye verilmesi konusunda bir uygulama söz konusu olduğu gibi aynı zamanda küçük yaştaki annelerin de çocuklarının velayetini alması mümkün değildir. Velayet kararlarının verilmesinin ardından hakimler ve avukatlar tarafından kişisel ilişki düzenlemelerinin yapılmasına mutlaka önem verilmelidir. Bu sayede çocukların velayet hakkını almamış ebeveynleri ve diğer kardeşleri ile görüşmesi de korunma altına alınmaktadır.

Velayet ve Nafaka Davası Hakkında 

Velayet kararlarında hakim kararlarına etki etmek isteyen kişilerin ekonomik durumları gibi göstergelerin dışında çocuğun kendilerine bırakıldıklarında çok daha iyi bir şekilde yetiştirileceklerini ve bakımlarının daha iyi şekilde yapılacağını ispatlayan veriler sunması gerekmektedir. Bu özellikle çocukların eğitim ve öğrenimlerinin olası kalitesi ile doğrudan ilişkili olmaktadır. Velayet hakları kamu düzenini ilgilendiren ve bu kapsamda değerlendirilen davalar dandır. Bu nedenle hakim tarafından çocuğun menfaatleri dikkate alınarak resen müdahale etme ve kararları değiştirme yetkisi de kullanılabilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında ortaya çıkan bu hususların yanı sıra anlaşmalı boşanma davalarında tarafların fikir birliğine vararak çocukların velayeti konusunda bir uzlaşmaya varmaları mümkün oluyor. Bu noktada kişiler belirli bir kararda uzlaşmış olsalar dahi hakim tarafından farklı yönde bir karar verilebilir. Buna ek olarak pek çok kişi mahkemeye gelene kadar çocuklarının velayetinin karşı tarafa verilmesini uygun görürken mahkeme sırasında bunu reddettiğini ifade etmesi söz konusu oluyor. Bu tür durumlarda anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davasına dönüşerek yürütülür. Makalede Velayet ve Nafaka Davası yer almıştır.

Bu haber toplam 208 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara