Veraset Davası Nasıl Açılır? Veraset Belgesi Mahkemeden Nasıl Alınır?

Veraset Davası Nasıl Açılır? Veraset Belgesi Mahkemeden Nasıl Alınır?
Veraset ilamı almak için ölüm belgesi, nüfus kayıt örneği, nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset ilamı talep dilekçesi gibi belgeler gereklidir. Peki, Veraset Davası Nasıl Açılır?

Miras, bir kişinin ölümü sonrasında mal varlığının yasal olarak mirasçılara geçişi sürecini ifade eder. Bu süreçte mirasçıların haklarını belgeleyen ve resmiyet kazandıran en önemli belge veraset ilamıdır.

Veraset ilamı, mirasçıların kimler olduğunu, miras paylarını belirler ve yasal süreçlerde kullanılmak üzere gerekli olan resmi bir belgedir. İşte mirasçılık belgesi ve veraset ilamı hakkında bilmeniz gerekenler:

Mirasçılık Belgesi Kimler Tarafından Talep Edilebilir?

Mirasçılık belgesi, mirasçı olduğunu düşünen her birey tarafından talep edilebilir. Bu belge, mahkeme veya noter tarafından verilir ve mirasçıların kim olduğunu, miras paylarını açıkça belirtir. Mirasçılık belgesi, hem miras bırakanın varislerinin tespiti hem de mirasın dağıtımı için temel bir belge niteliğindedir.

Mirasçılık Belgesi Kimler Çıkarabilir?

Mirasçılık belgesi, mirasçılar tarafından Noterlere veya Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurularak çıkarılabilir. Başvuru sonucunda, noter veya mahkeme gerekli incelemeleri yaparak mirasbırakanın kim olduğunu ve tüm mirasçıları tespit eder.

Veraset İlamı Herkese Verilir mi?

Veraset ilamı, mirasın kan hısımları, vasiyet alacaklıları, miras bırakanın veya mirasçının alacaklıları tarafından talep edilebilir. Eğer miras bırakanın yasal mirasçısı yoksa, devlet de mirasçılık belgesi talep edebilir.

Kardeş Veraset İlamı Alabilir mi?

Evet, kardeşler de veraset ilamı alabilir. Veraset ilamının alınması için tek bir mirasçının başvurması yeterlidir ve ilamda tüm mirasçıların hakları ve miras payları belirtilir.

Mirasçı Olmayan Kişi Veraset İlamı Alabilir mi?

Kural olarak, veraset ilamı yalnızca yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar tarafından talep edilebilir. Ancak, özel durumlarda ve bazı dava ve işlemlerde, mirasçı olmayan kişiler de mahkeme veya ilgili kurumun verdiği yetkiye dayalı olarak talepte bulunabilir.

Veraset İlamı Hangi Durumlarda Çıkmaz?

Eğer ilgili nüfus kayıtları yeterince açık değilse veya miras bırakanla soy bağının sistemdeki nüfus kayıtları aracılığıyla tespit edilemediği durumlarda noterden veraset ilamı düzenlenemez.

Veraset İlamı Almak İçin Tüm Mirasçılar Gerekli mi?

Hayır, veraset ilamını talep etmek için yasal ya da atanmış bir mirasçının başvurması yeterlidir. Murisin birden fazla mirasçısı olması durumunda, tek bir mirasçının başvurusu ile veraset ilamı düzenlenebilir.

Veraset İlamı Almak İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Veraset ilamı almak için ölüm belgesi, nüfus kayıt örneği, nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset ilamı talep dilekçesi gibi belgeler gereklidir.

Veraset İlamında Mal Varlığı Çıkar mı?

Hayır, veraset ilamı yalnızca yasal mirasçıların bilgilerini ve paylarını içerir; miras bırakanın mallarına ilişkin detaylı bilgi vermez.

Veraset Belgesi Mahkemeden Nasıl Alınır?

Veraset Davası, mirasa konu olan malların, hakların ve borçların, mirasçılar arasında paylaşımında ilk olarak kendi aralarında anlaşma yoluna gitmesi beklenir.

Çeşitli nedenlerle mirasın paylaşımı (miras taksimi) sözleşmesi konusunda anlaşmazlık çıkması durumunda her bir mirasçı ayrı ayrı veraset ilamı için veraset davası açması gerekir.

Mirasçıların, söz konusu miras üzerinde hakları olduğu anlamına gelen veraset ilamı, veraset davası açılarak alınır.

Veraset Davası Nedir?

Veraset davası, murisin ölmeden önce ikamet ettiği adresin bağlı olduğu Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapılan başvuruyla açılır. Veraset davası sonucu alınan veraset ilamı, Türk Medeni Kanunu 589. Maddesine göre kişinin mirasçı olduğunu gösteren bir belge olmasına karşın, hukuki olarak kesinlik taşımaz.

Yani bir başka deyişler, veraset davası ile alınan veraset ilamının geçersizliği iddia edilerek yeniden dava konusu edilebilir.

Yasal düzenleme ile veraset ilamı düzenlenmesi yetki Sulh Hukuk Mahkemeleri dışında noterlere de tanımlanmıştır. Noterden veraset ilamı alabilmenin önündeki tek engel, muris ile veraset ilamı talebindeki mirasçının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır. Mirasçının başka bir ülke uyruklu olması durumunda noterden veraset ilamı alınamaz.

Veraset Davası Nasıl Açılır?

Mirasçıların, söz konusu miras üzerinde hak sahibi olduklarını gösteren belgeye veraset ilamı (mirasçılık belgesi) denir. Mirasçılık belgesini almak için yetkili mahkeme olan Sulh Hukuk Mahkemesine başvurabilirsiniz ya da noter aracılığıyla veraset ilamı talebinde bulunabilirsiniz.

Bu yazımızda mahkeme yoluyla "veraset davası nasıl açılır" sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. "Veraset davası nasıl açılır" sorusunu yanıtlamadan önce kimlerin veraset davası açabileceğini kısaca belirtmekte fayda var. Veraset davasını bir miras üzerinde mirasçı olarak pay sahibi olan herkes açabilir.

Bir kişinin ölümü halinde yasal mirasçıları olan kan hısımlarının (çocuklar, torunlar, eş, anne, baba, büyük anne ve büyük baba) miras hakkı kanunlarca belirlenmiştir. Ancak veraset davası için yasal mirasçılar dışında vasiyetname ile belirtilmiş atanmış mirasçılar da veraset davası açma hakkına sahiptir.

Veraset davası açılması için murisin hayatını kaybetmeden önce ikametgahının bulunduğu bölgedeki adliyeye gitmeniz yeterlidir. Sulh Hukuk Mahkemesine yapacağınız başvuru ile miras hukukunda veraset davasını açmış olursunuz.

Mahkemece düzenlenen veraset ilamı (yani mirasçılık belgesi) sizin miras üzerinde hakkınız olduğunu kanıtlayan belgedir. Ancak veraset ilamının geçersizliği iddiasıyla dava açılabilir. Veraset Davası Nasıl Açılır konusu ile bağlantılı diğer sayfalar için ana sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara