Yabancı Ülkede Boşandım Türkiye'de Geçerli Olur Mu?

Yabancı Ülkede Boşandım Türkiye'de Geçerli Olur Mu?
Yabancı Ülkede Boşandım Türkiye'de Geçerli Olur Mu? Yurt Dışında Boşananların Açması Gereken Dava Yurtdışına yaşamak, çalışmak ve diğer sebepler ile giden ve orada yaşamaya devam eden kişilerin o ülkenin kurallarına uygun şekilde yaşaması gerekmektedir. Bu yaşantı içerisinde Türkiye’de yaptığı evliliği bitirmesini isteyebilmektedir. Böyle bir durumda...
Yabancı Ülkede Boşandım Türkiye'de Geçerli Olur Mu? Yabancı Ülkede Boşanma, Yabancı Ülke Boşanma Kararının Tanınması, Yabancı Ülkede Verilen Boşanma Kararı, Yabancı Ülkede Evlenip Türkiye'de Boşanmak. Yabancı ülke boşanma kararlarının Türkiye’de geçerliliği için tanıma ve tenfiz davası açmak gerekmektedir. Bu davalar yurt dışında alınmış olan kararların yurt içinde de geçerli olması anlamına gelmektedir. Çiftler genellikle yurt dışında boşandıkları zaman, Türkiye’de de otomatik olarak boşandıklarını düşünürler. Oysa ki bu yanlış bir algıdır. Eğer tanıma davası açmaz iseniz, nüfus müdürlüklerinde medeni haliniz hala resmi olarak evli görülür. Bu da sizin yeni bir evlilik yapmanızın önüne geçer. Yurt dışında Boşanan Çiftlerin Türkiye’de Tanıma Davası Açmaları Gerekmektedir. Yabancı ülkede boşandım türkiye’de geçerli olur mu? diye merak eden kişilerin yapması gereken ilk şey tanıma davası açmaktır. Yurt dışı mahkemeleri başvuran çiftleri boşamak için kendi hukuk kurallarına göre karar verirler. Bu kararların Türkiye’de doğrudan geçerli olması söz konusu değildir. Türk Mahkemeleri alınan bu kararın ülkede geçerli olup olmadığına bakar ve bu doğrultuda kararın tanınır olup olmadığına karar verir. Tenfiz Davaları ile Yurt dışı Mahkemeleri Tarafından Alınan Kararlar Türkiye’de İcra Edilebilir Hale Getirilir. Tenfiz davası boşanma davalarının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde geçerli olması için davaların genellikle ekonomik ayağını oluşturmaktadır. Boşanma davalarında konu sık sık nafaka ve tazminat bedeline gelir. Bu durumlarda kararların icra edilebilir olma zorunluluğu bulunur. Tenfiz davaları bu amaçla açılmaktadır. Tenfiz ve tanıma davalarının ikisi de yalnızca dosya üzerinden yürütülemediğinden, duruşma ile görülmesi zorunlu olan davalardır.

Yurt Dışı Mahkemeleri Tarafından Alınan Kararları Türkiye’de Tanıtmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ayrıca bu davalara çıkmadan önce tarafların yurt dışı tarafından alınmış olan kararı yanında bulundurmaları gerekmektedir. Bu karar askıda ise kabul görmez, kararın mutlaka kesinleşmiş olması gerekir. Belediye ve benzeri kurumlar tarafında alınmış olan boşanma kararları, mahkemede geçerli olmaz. Alınan kararın mahkemeye sunulmadan önce noter tarafından onaylanmış olan çevirisi bulunmalıdır. Söz konusu mahkemeler adli tatillerde de görülebilir. Davayı açan tarafın Türkiye’de ikametgahı bulunmazsa mahkemeye teminat göstermesi gerekmektedir. Muafiyet durumu söz konusu ile zorunluluk ortadan kalkar.

Yurt Dışında Boşananların Açması Gereken Dava - Yabancı Ülkede Boşandım Türkiye'de Geçerli Olur Mu?

Yabancı Ülkede Boşandım Türkiye'de Geçerli Olur Mu? Yurtdışına yaşamak, çalışmak ve diğer sebepler ile giden ve orada yaşamaya devam eden kişilerin o ülkenin kurallarına uygun şekilde yaşaması gerekmektedir. Bu yaşantı içerisinde Türkiye’de yaptığı evliliği bitirmesini isteyebilmektedir. Böyle bir durumda Türkiye’ye gelmeden o ülkede de boşanabilmektedir. Sorunsuz bir şekilde yapılacak bu boşanma işlemi Türkiye’de geçerli olmayacaktır. Bu boşanma işleminin Ülkemizde Geçerli olması için Tanıma ve tenfiz davasının açılması gerekmektedir. Ülkemizde yapılan evliliklerin yurt dışlında bitirilmesi ve sonlandırılması mümkün olmaktadır. ancak bu sonlandırmanın ülkemizde de geçerli olması için  ayrı bir davanın Türkiye’de açılması gerekmektedir. Türkiye’de evlenen kişilerin yurt dışında boşanma davası açmaları ve boşanmaları sonrasında, bu boşanmaların Türkiye’de de geçerli olması için açılacak bir dava bulunmaktadır. Bu dava tanıma ve tenfiz davası olmaktadır. Bu dava yetkili Aile Mahkemesinde açılabilmektedir. Bu yetkili mahkeme davalının veya davacının Türkiye’de ki ikamet adresindeki Aile Mahkemeleri olmaktadır. Tarafların Türkiye’de bir ikamet adreslerinin olmaması durumunda İstanbul, Ankara ve İzmir’de Aile Mahkemelerine bu davayı açabilmektedirler. Yurt dışında boşanma davası açarak boşanan kişilerin zaman kaybetmeden Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmaları gerekmektedir. Zamanın geçmesi ve bu işlemin önemsenmemesi birçok hukuki soruna neden olabilmektedir. Özellikle boşanmanın Türkiye’de tanınmaması durumunda nafaka, velayet ve tazminat gibi hakların Türkiye’de icra edilmesi mümkün olmayacaktır. Bunun yanında ölüm halinde boşanma Türkiye’de gerçekleşmediği için boşanılan eş mirasçı sayılacaktır. Bunun yanında yeniden bir evlenme düşünüldüğünde Türkiye’de boşanma gerçekleşmediği için evlenmek mümkün olmayacaktır.

Yabancı Ülkede Boşandım Türkiye'de Geçerli Olur Mu?

Yurtdışında boşanan kişilerin tanıma ve tenfiz davası açmaları için Türkiye’ye gelmelerin gerek yoktur. Bu konuda evrakları toplayarak bir avukata vermeleri ve vekalet vermeleri ile sorunsuz bir şekilde bu davalar görülebilmektedir. Bu sebeple de boşanma işleminin yurtdışında yapılmasından hemen sonra bu davaların avukatlar ile açılmasında fayda bulunmaktadır. Bu davaların süreleri ise değişken olabilmektedir. Özellikle hemen davanın açılmaması durumunda süre çok fazla uzayabilmektedir. Boşanılan eşe ulaşmak ve tebligat göndermek gerektiği için bu işlemi uzatabilmektedir. Ayrıca yurt dışındaki mahkemeden kararın istenmesi ve ulaşması da zaman alabilmektedir. Bu sebeple bu davalarda bir avukat ile çalışılması durumunda 1 ile 3 ay arasında bir sürede dava sonuçlanabilmektedir. Ancak avukatsız şekilde dava bir seneden fazla sürebilmektedir. (Yabancı Ülkede Boşandım Türkiye'de Geçerli Olur Mu?)

Yurt Dışı Boşanmalarda Açılması Gereken Dava Nerede Açılır?

Yurt dışındaki boşanma davalarının ülkemizde de geçerli olması için açılan tanıma ve tenfiz davaları Aile Mahkemelerine açılmakta ve orada görülmektedir. Yetkili mahkemeler ise tarafların Türkiye’de bulunan ikamet yerlerindeki Aile Mahkemeleri olmaktadır. Tarafların Türkiye’de bir ikametleri bulunmuyor ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan Aile Mahkemelerine dava açabilmektedirler. Bu davaların açılması ve yürütülmesi karışık olabilmektedir. Ayrıca bu dava için Türkiye’ye gelinmesi ve davanın süresinin uzun olabilmesi de büyük bir sorun yaratabilmektedir. Bu sebeple bir avukat ile çalışılması önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Yurtdışı Boşanmalarında Açılması Gereken Dava Ne Kadar Sürmektedir?

Yurtdışında yapılan boşanmaların ülkemizde de tanınması konusunda açılacak olan davalara tanıma tenfiz davaları denmektedir. Bu davaların açılması için ülkemizdeki mahkemelere başvuru yapılması gerekmektedir. Yurt dışındaki mahkemenin verdiği kararın incelenebilmesi için birçok belgeye ihtiyaç duyulabilmektedir. Bunların tamamlanması ile dava dilekçesi mahkemeye sunulmaktadır. Mahkeme yurt dışındaki mahkemeden bilgi ve belge istemektedir. Bu işlemde uzun sürebilmektedir. Ayrıca evrakların toplanması konusunda da bir süre harcanacaktır. Tüm bunlar ile bireysel olarak uğraşılması sonucunda bir ile üç yıl arasında bir sürede bu davalar sonuçlanabilmektedir. Ancak avukatlar ile bu sürecin yönetilmesi çok daha kolaydır. Bu sayede davalar bir ile üç ay arasında sonuçlanabilmektedir. (Yabancı Ülkede Boşandım Türkiye'de Geçerli Olur Mu?) Makalemizde Yabancı Ülkede Boşandım Türkiye'de Geçerli Olur Mu? konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 198 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara