Yabancıların Mal Edinme Hakkı

Yabancıların Mal Edinme Hakkı
Yabancıların Mal Edinme Hakkı | 2644 Sayılı Tapu Kanunu'nda yer alan 35. Madde gereğince, 6302 Sayılı Kanun soncunda yapılan değişiklikle beraber, ülkemizde yer alan yabancı uyruğa sahip olan bireyler artık taşınmaz mal edinme hakkına sahipler. Bakanlar Kurulu tarafından ülkemizde taşınmaz mal edinip edinemeyecek olan tüm ülke vatandaşları belirleniyor. Bu kural...
Yabancıların Mal Edinme Hakkı Nasıl Olur? 2644 Sayılı Tapu Kanunu'nda yer alan 35. Madde gereğince, 6302 Sayılı Kanun soncunda yapılan değişiklikle beraber, ülkemizde yer alan yabancı uyruğa sahip olan bireyler artık taşınmaz mal edinme hakkına sahipler. Bakanlar Kurulu tarafından ülkemizde taşınmaz mal edinip edinemeyecek olan tüm ülke vatandaşları belirleniyor. Bu kural gereğince, her ülke vatandaşı ülkemizde taşınmaz mal edinme hakkına sahip değildir. Yalnızca Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşları taşınmaz mal edinebilir.

Yabancıların Mal Edinme Hakkı

Bakanlar Kurulu tarafından toplamda 183 ülke vatandaşının Türkiye'de taşınmaz mal edinmesine olanak sağlanıyor ve hak tanınıyor. Türkiye'de taşınmaz mal edinebilen ülkelerin hangi ülke ve vatandaşları olduğunu öğrenebilmek için Türkiye Cumhuriyeti Büyük elçilikleri ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden bilgi almak gerekiyor. Bilgiler doğrultusunda, Suriyeli vatandaşlar hariç, Arap ve İslam ülkelerine ait vatandaşların ülkemizde taşınmaz mal edinme hakkı mevcuttur. Buna rağmen, gizlilik esas alındığından ötürü, 183 ülkenin hangi ülkeler olduğu dair açık bir bildiri yayınlanamaz ve liste gösterilemez. Yabancı uyruğa sahip olan bireyler, taşınmaz mal üzerinde yapacakları işlemleri en az iki yıl içerisinde Bakanlık onayı önüne getirmeleri gerekiyor. Yabancı uyruğa sahip olan bireyler tıpkı Türkiye vatandaşları gibi, mal ve mülklerini taşımak ya da devretmek için mutlaka Tapu Müdürlüğü'ne senet ve tescil yaptırması gerekiyor.
Yabancı uyruklu bireylerin Tapu Kanunu'nda yer alan 35. Madde gereğince yalnızca 300 dönüm alan satın alabildikleri biliniyor. Bu sayı Bakanlar Kurulu'nun izni sonucunda en fazla iki katına kadar çıkarılabiliyor. Bu rakamlar sonucunda, Türkiye'de barınmakta olan yabancı uyruklu kişiler en fazla 600 dönüm alan satın alabiliyorlar ya da mal edinebiliyorlar. Tapu Kanununda yer alan aynı madde gereğince, yabancı uyruklu vatandaşların askeri bölgelerden ya da güvenlik bölgelerinden herhangi bir mal satın alması ya da kiralamasına da izin verilmez. Bu konuya ek olan ve önemli hale gelen bir diğer sınırlama ise, yabancı uyruklu gerçek kişiler tarafından özel mülkiyet olan ilçelerin yüz ölçümlerinde yalnızca %10'luk bir kısımda taşınmaz mal edinebilirler. | Yabancıların Mal Edinme Hakkı Diğer makalelerimize Ankara avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Bu haber toplam 116 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara