YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ NELER GETİRİYOR?

YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ NELER GETİRİYOR?

YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ NELER GETİRİYOR?

1- Hukuk alanındaki mesleklere girişte bir sınav geliyor. Avukat, hakim, savcı ve noter adayı olabilmek için artık sınav gerekecek. Bu sınav bir baraj sınavı olup yazılı ve çoktan seçmeli olacak. Barajı geçenler; avukat adaylığı için baroya, hakim ve savcı adaylığı için HSK’ya, noter adaylığı için Türkiye Noterler Birliği’ne müracaat edecek.

Adaylar, başvurdukları kurumun mevzuatına ve şartlarına tabi olacak. Baroya müracaat için mülakat şartı aranmayacak. Böylece, eğitim-öğretim altyapısı ve kadrosu tamamlanmadan hukuk fakültesi açma talepleri azalacak. Çünkü doğal olarak adaylar, tercihlerini yaparken anılan sınavda fakültelerin başarı ortalamalarını dikkate alacaklar.

2-Hukuk fakülteleri, 190 bininci sıra yerine 100 bininci sıradan öğrenci kabul edecek. Böylece kalite artacak. Çok umut veren bir hukuk eğitimi reformu gerçekleşiyor.

3-Vatandaşların avukatlık hizmetinden daha rahat yararlanabilmesi ve adalete erişim haklarının önündeki engellerin azaltılması için avukatlık hizmetlerindeki KDV yükü düşürülüyor.

4-Tapuya ilişkin işlemlerin, gayrimenkulün aynına ilişkin sözleşmelerin, bazı kira sözleşmelerinin sadece avukatlar tarafından yapılması, bu işlemlerin hem hukuka uygun olmasını sağlayacak hem de uyuşmazlık çıkmasını önleyerek adliyelerdeki iş yükünü azaltacak. Bu, aynı zamanda yılda milyonlarca yeni iş anlamına geliyor.

5-iş uyuşmazlıklarında arabuluculukta dileyen her işçinin baronun tayin ettiği bir avukatla temsil edilmesi imkanı getiriliyor. Bu, özellikle genç meslektaşlarımızın yararlanacağı yılda yaklaşık 250 bin yeni iş demek.

6-Stajyer avukatlar, avukat yanında ücretli ve sigortalı çalışabilecekler. Sınav ve kontenjanların azalması, stajyer avukat sayısında azalma sağlayacak. Dolayısıyla stajyer avukatların ücretli staj yapabilecekleri avukatlık bürosu bulma ihtimalleri çok yükselecek.

7-Kamu avukatlarının hem ek göstergeleri düzenlenecek, mesleğe yakışır seviyeye getirilecek hem de hak ve yetkileri ile statüleri iyileştirilecek.

8-Vatandaşlara hukuki himaye sigortası getirilecek. Bu, vatandaşların avukatlık hizmetinden çok daha rahat yararlanmasını sağlayacak bir husus.

9-Duruşma tutanaklarının elektronik olarak tutulduğu bir sistem devreye giriyor. Ara kararların celse arasında hayata geçirilmesini takip sistemi geliyor.

10-Avukatların davada kullanacakları bilgi ve belgeye erişimlerini güçlendiren dolayısıyla avukatın sunduğu belgenin kabul görmesini sağlayan, yargıyı da bu anlamda çok hızlandırılan düzenlemeler yapılacak.

11-Belli kıdemin üzerindeki avukat meslektaşlarımıza hususi damgalı pasaport yani yeşil pasaport alma imkanı geliyor.

12-Düşünce özgürlüğünün korunması, geliştirilmesi, reform belgesinin ilk hedefi. Bunun için somut adımlar atılacak. Bu çerçevede, düşünce özgürlüğünü ilgilendiren suçlarda sene sınırı olmadan, istinafın üzerine temyiz denetimi gelecek.

13-Yargıyat’ın içtihat mahkemesi özelliğini güçlendirmek amacıyla temyize tabi hükümlerin sayısı artırılıyor. Düşünce özgürlüğüne ilişkin her suç tipi istinaf incelemesinden sonra Yargıtay denetiminden geçecek.

14-Tutuklama kararlarının kes-yapıştır gerekçelerle verilmesine, önleyecek tedbirler öngörülüyor.

15-Hakim ve savcıların terfilerinde Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ilke kararlarına uygun kararlar vermek, işlemler yapmak temel ölçüt olarak benimseniyor.

16-15 yaşından küçük çocukların suça sürüklenmeleri halinde ilk defasında belli başlı bazı ağır suçlar dışında ceza davası yerine başka yöntemlerinin uygulanarak bu çocukların topluma kazandırılması hedefleniyor.

17- İcra yoluyla satışların illegal oluşumları tamamen bitirecek bir şekilde elektronik ortamda yapılması hedefleniyor.

18-Hakimlerin uzmanlaşması, hukuk hakimi olarak başlayanın hukuk hakimliğinde, ceza hakimi olarak başlayanın ceza hakimliğinde devam etmesi öngörülüyor.

19-Asliye Ceza Mahkemesinde duruşma savcısı uygulaması geri geliyor.

20-Hakimlere coğrafi teminat geliyor. Bu, hakim teminatını güçlendiren, dolayısıyla vatandaşın güvenliğini arttıran ve avukatlık mesleğinin de gerektiği gibi yapılmasına katkı sağlayacak bir düzenleme olacak.

21-Makul sürede yargılama için hedef süreler hayata geçiriliyor.

22-Hakim ve savcıların belli bir tecrübeye sahip olmadan yargılamada görev alma sorununu çözecek hakim ve savcı yardımcılığı kurulu geliyor.

23-Hakim ve savcı adaylığı mülakatının daha güvenilir hale getirilebilmesi için mülakat komisyonu genişliyor.

Bu haber toplam 215 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara