Boşanan anne çocuğuna kendi soyadını nasıl verilir? Bir çocuk annesinin soyadını alabilir mi?

Boşanan anne çocuğuna kendi soyadını nasıl verilir? Bir çocuk annesinin soyadını alabilir mi?
Boşanma sonrasında, çocuğun soyadının annesinin soyadına değiştirilmesi için özel bir dava açılması gerekir. Bu süreç, aile mahkemelerinde yürütülür ve çocuğun üstün yararı gözetilerek karar verilir.

Boşanma sonrası çocukların soyadı konusu, özellikle velayet hakları ve çocuğun üstün yararının gözetilmesi açısından önem taşır.

Türk hukuk sistemi, bu konuda belirli prosedürler ve kanun maddeleri ile çocukların haklarını korumayı amaçlar. İşte bu süreçle ilgili detaylar:

Boşanan Anne Çocuğuna Kendi Soyadını Nasıl Verilir?

Annesi ve babası boşanan bir çocuk, genel kural olarak babasının soyadını taşır. Ancak, çocuğun annesinin soyadını almasını talep etmek için, özel bir dava açılması gerekir. Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda, velayeti anneye verilmiş olan çocuğun soyadının annenin açacağı dava ile değiştirilebileceğine hükmedilmiştir. Bu dava, aile mahkemelerinde görülür ve çocuğun annenin soyadını taşıması için açılabilir.

Boşandıktan Sonra Çocuk Kimin Soyadını Taşır?

Türk Medeni Kanunu'na göre, çocuklar evlilik birliği içinde doğmuşsa veya evlilik birliğinin boşanma ile sona ermesi durumunda bile babanın soyadını taşır. Bu, çocukların soyadının belirlenmesindeki genel kuraldır.

Bir Çocuk Annesinin Soyadını Alabilir mi?

Yargıtay ve diğer mahkemeler, çocuğun üstün yararını olumsuz etkileyen durumlar söz konusu olduğunda, mahkeme kararı ile çocuğun annesinin soyadını alabilmesine karar verebilir. Bu süreç, çocuğun menfaatlerinin korunması amacıyla yürütülür.

Çocuğumun Soyadını Nasıl Değiştiririm?

Çocuğun soyadının değiştirilmesi, Türk Medeni Kanunu ve soy bağı hükümlerine göre belirlenen prosedürlere bağlıdır. Çocuk reşit olana kadar veya baba, soyadının değiştirilmesi için kanunun belirlediği koşulları kanıtlayana kadar, soyadı değişikliği yapılamaz.

Çocuk Babanın Soyadını Almak Zorunda mı?

Evet, Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesi gereği, anne ve baba evliyse çocuk, aile birliği içinde ya da evlilik birliğinin sona ermesi durumunda dahi aile soyadını, yani genellikle babanın soyadını taşımaktadır. Ancak, yargı kararıyla, çocuğun üstün yararına hizmet edecek şekilde, annenin soyadını alması mümkün olabilir.

Çocuğun soyadının değiştirilmesi, özellikle çocuğun üstün yararı gözetilerek ve belirli hukuki prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilebilir. Bu konuda avukat desteği alınması önemlidir.

Yargıtay'dan Boşanan Anne ve Çocukları İçin Emsal Karar.

Yargıtay: Boşanan anne çocuğuna soyadını verebilecek. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından boşanan annelerin çocuklarına kendi soyadını vermesinin önünü açan emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Yargıtay: Boşanan anne çocuğuna soyadını verebilecek

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen emsal hak ihlali kararlarının ardından konuya ilişkin Yargıtay’dan kendi içtihatları kapsamında örnek teşkil eden emsal bir karara imza atıldı.

Bazı boşanan anneler tarafından çocuklarına boşanma sonrasında kendi soyadlarını vermek istemeleri üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundular. Somut olayda ise boşanan ve çocuğunun velayetini almayı başaran bir anne, çocuğuna kendi soyadını verme talebiyle yaptığı başvuru haklı bulunmuştu. Böylelikle boşanan kadınların soyadlarını çocuklarına vermeleri önündeki hukuki engeller aşılmış oldu.

Dava Yerel Mahkeme ve İstinaf Tarafından Reddedildi

Yüksek mahkeme tarafından emsal niteliği taşıyan hak ihlali kararına uyan Yargıtay ilgili dava dairesi, boşanan bir kadının kendisine verilen velayetin ardından soyadını vermek için aile mahkemesine başvuruda bulunabileceği karına imza atıldı. Bunun üzerine boşanan bir kadın tarafından, 2016 doğumlu ve velayeti kendisinde olan çocuğuna kendi soyadını vermek için dava açtı.

Kayseri’de ikamet eden bir kadın tarafından açılan davada, ortak çocuklarının maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarını kendisinin karşıladığı ve babanın çocukla ilgisinin olmadığı gerekçesi ile soyadının resmi işlemlerde zorluk çıkarmaması için kendi soyadı ile değiştirilmesini talep etti. Kayseri 1. Aile Mahkemesi tarafından davanın reddedilmesinin ardından, dava Ankara Bölge Adliye Mahkemesine intikal etti. İstinaf yolundan da dönen dava en son Yargıtay’a kadar ulaştı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesinden Emsal Karar: Boşanan anne çocuğuna soyadını verebilecek

Kararın temyiz edilmesinin ardından konu Yargıtay 2. Hukuk Dairesine tarafından incelendi. Yargıtay tarafından Anayasa Mahkemesi kararına atıf yapılarak verilen kararda, boşanan annenin velayeti kendisinde olan çocuğuna soyadını verebilmesinin önünü açan ve içtihat haline gelen hükmü kararında belirtti.

Velayetin anneye bırakıldığına dikkat çeken Yargıtay kararında, Kayseri 1. Aile Mahkemesinin davayı reddetme kararı uygunsuz bulunarak reddedildi. Böylelikle boşanma sonrasında velayeti annede kalan çocuklar için annelerin kendi soyadını vermelerinin önü açılmış oldu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından verilen bu karar birçok kişi için emsal teşkil ediyor.

Bu haber toplam 185 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara