Eşyalı Kiralık Daire yasal mı? Güveni kötüye kullanma suçu! Yargıtay'dan 'eşyalı kiralık ev kararı!

Eşyalı Kiralık Daire yasal mı? Güveni kötüye kullanma suçu! Yargıtay'dan 'eşyalı kiralık ev kararı!
Kira sözleşmesinin yapılması ve sözleşmeye eşya listesinin eklenmesi, güveni kötüye kullanma suçunun önlenmesi gibi konularda önleyici bir rol oynar. İşte Yargıtay'dan 'eşyalı kiralık ev' için emsal karar!

Eşyalı kiralık daireler, kira piyasasında yaygın bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Bu tür kiralama işlemleri, hem kiracılar hem de ev sahipleri için çeşitli avantajlar sunar. Yasal olarak kira sözleşmesi yapmanın zorunlu olmadığı bir ortamda bile, eşyalı bir daire kiralarken sözleşme yapılması tarafların haklarını korur. Sözleşmeye evdeki demirbaş eşyaların detaylı bir listesinin eklenmesi, ileride çıkabilecek anlaşmazlıkların önlenmesinde etkili bir yöntemdir.

İyi Niyeti Kötüye Kullanmanın Cezası Nedir?

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 155. maddesi kapsamında, basit güveni kötüye kullanma suçu, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılabilir. Bu, iyi niyetin kötüye kullanılması durumlarında yasal bir yaptırımın var olduğunu gösterir.

Görevi Kötüye Kullanma Cezası Paraya Çevrilir mi?

Görevi kötüye kullanma suçundan kaynaklanan hapis cezası, belirli koşullar altında adli para cezasına çevrilebilir. Bu, suçun şartlarına ve mahkemenin takdirine bağlı bir durumdur.

Güveni Kötüye Kullanma Suçu Nasıl Oluşur?

Güveni kötüye kullanma suçu, failin zilyetliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunması veya devir olgusunu inkâr etmesiyle oluşur. Bu tür eylemler, güvene dayalı ilişkilerde ciddi zararlara yol açabilir. Suçun oluşumu, zilyetliğin devredilmesi amacı dışında yapılan tasarrufların veya devir olgusunun inkâr edilmesinin ispatı üzerine kuruludur.

Yargıtay'dan 'eşyalı kiralık ev' için emsal karar! Dikkat: 2 yıl hapis cezası var.

Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan bir anlaşmazlıkta alınan kararlar sonucu devreye giren Yargıtay, “eşyalı kiralık ev” konusunda emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Yüksek Mahkeme, söz konusu konuttan ayrılan kiracının ayrılırken evden eşya almasını “güveni kötüye kullanma” suçunu oluşturduğuna hükmetti. Yüksek Mahkeme kararında söz konusu suçun cezasının 2 yıla kadar hapis cezası olduğu belirtildi. İşte detaylar…

Yargıtay'dan 'eşyalı kiralık ev' için emsal karar!

Yargıtay, eşyalı kiralık evden ayrılan kiracının, ayrılırken evdeki eşyaları götürmesinin “güveni kötüye kullanma” suçunu oluşturduğuna hükmetti. Yüksek Mahkeme tarafından alınan kararda söz konusu suçun cezasının ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası olduğu belirtildi.

Söz konusu kararın ortaya çıkmasına neden olan davada; iddiaya göre 3 kadın 3 günlüğüne eşyalı kiralık evi kiraladı. Koli içerisinden henüz kullanılmamış olan sıfır kombiyi alan 3 kadın, 3 günün sonunda ortadan kayboldu.

Ev sahibi evden kombi çalındığını görünce durumu polise bildirdi ve yapılan incelemenin ardından evi kiralayan 3 kadın yakalandı.

Yüksek Mahkeme Kararı Verdi

Söz konusu olaya karışan kadınlar Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yargılandı ve çeşitli oranlarda mahkumiyete çarptırıldılar. Karara yapılan itiraz sonrası itirazı değerlendiren Yargıtay 15. Ceza Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı.

Yargıtay kararında; eşyalı kiralık evden hırsızlığı “güveni kötüye kullanma” suçu olarak değerlendirdi. Yüksek Mahkeme söz konusu suçun cezasının ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası olduğuna hükmetti.

Temyiz İtirazı Bozuldu

Alınan karara gelen itiraz sonucu devreye giren Yargıtay 15. Ceza Dairesi tarafından alınan kararda “Sanığın, kira bitiminin sonunda evden ayrıldığı sırada evde bulunan henüz takılmamış koli içerisinde bulunan 2 bin TL tutarlı bir adet kombiyi ve iki adet kullanılmamış toplam değeri 100 TL olan nevresim takımını ev sahibinden habersiz alarak beraberinde götürdüğü ortadadır” ifadeleri yer aldı.

Suçun belirlenmesinden sonra Yüksek Mahkeme kararında “Sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerine görülmüş olduğundan hükmün bu nedenle 5320 sayılı Kanun’un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’un 321. maddesi uyarınca bozulmasına oy birliği ile karar verildi” denildi. Daha Fazla Bilgi İçin Ceza Hukuku Avukat ve Danışma Konularına göz atabilirsiniz...

Bu haber toplam 330 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara