Yargıtay’dan Maaş Alan Anneye Yardım Nafakası Hakkında Emsal Karar!

Yargıtay’dan Maaş Alan Anneye Yardım Nafakası Hakkında Emsal Karar!

Yargıtay’dan Maaş Alan Anneye Yardım Nafakası Hakkında Emsal Karar! Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, müdahil olduğu davada emsal niteliğinde bir karara hükmetti. Yaşlı kadın, kendi lehine verilmesi başvurusuyla aile mahkemesinden yardım nafakası talep etti.

Anne ve iki çocuğunun yaşadığı uyuşmazlığı değerlendirmeye alan mahkeme anneyi haklı buldu ve yardım nafakasının davalı karşı davacı olan çocuklar tarafından davacı anneye verilmesine hükmedildi.

İtiraz üzerine devreye giren Yüksek Mahkeme, vergi mükellefi olan ve devletten düzenli maaş alan anneye yardım nafakası verilemeyeceğini öne sürerek emsal niteliğinde karara imza attı.

Yargıtay’dan Maaş Alan Anneye Yardım Nafakası Hakkında Emsal Karar!

Yargıtay’a konu olan davada, yaşlı kadın aile mahkemesine başvuru yaparak iki çocuğundan yardım nafakası alma talebinde bulundu. Yetkili mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde gerekçelerini sıralayan davacı kadın, yaşının ilerlemiş olduğunu ve hasta annesiyle birlikte yaşadığını belirtti.

Kadının devletten aldığı yetim maaşı dışında hiçbir gelirinin olmadığını ve çevresinden almış olduğu yardımlarla hayatını sürdürdüğünü iddia ederek davalı iki çocuğundan maddi yardım nafakası talebinde bulunduğunu ifade etti. Çocuklarının maddi durumlarının iyi olduğunu ileri sürerek her bir davalı çocuğundan ayda 350 TL olmak üzere kendi lehine toplamda ayda 700 TL tutarında yardım nafakasına hükmedilmesini istedi.

Aile Mahkemesi Nafaka Talebini Kabul Etti

Bunun yanında aile mahkemesinde görülen davada davalı konumunda olan çocukların da cevap ve ifadelerine başvuruldu. Davalı çocukların yetkili mahkemeye sunmuş oldukları cevap dilekçesinde, davacı annelerinin yardıma muhtaç olmadığını iddia etti.

Davacı çocuklar davalı annelerinin kendi üzerine kayıtlı bulunan gayrimenkullerini satıp paraya çevirdiğini ve geri dönüşüm işiyle uğraştığını ayrıca da kira ödemediğini öne sürdü. Öte yandan davacının asgari ücret üzerinden gelir sahibi olduğunu iddia eden davalılar, kendi aleyhlerinde yardım nafakası talebinin reddedilmesini istedi.

Davacının annelik yapmadığı ve kendisine yüksek tutarda miras kaldığı gerekçeleri ile davanın reddini isteyen davalıların aksine yerel mahkeme davanın kabulüne karar verdi.

Her iki davalıdan toplamda 450 lira yardım nafakası alınarak davacı kadın lehine ödenmesine hükmeden aile mahkemesinin bu kararı davalı çocuklar tarafından temyiz edilince, söz konusu dava dosyası Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin önüne geldi.

Yargıtay’dan Yardım Nafası Hakkında Emsal Niteliğinde Karar

Davacı kadın adına kayıtlı araç olduğuna, kadının Sosyal Yardımlaşma Vakfından düzenli olarak yardım aldığına, kira ödemediğine, geri dönüşüm ticareti mükellefi olduğuna dikkat çeken Yüksek Mahkeme, yardım nafakasına hükmedilmesi içi nafaka talebinde bulunan kişiye yardım edilmemesi halinde yoksulluğa düşeceğinin anlaşılması gerektiği belirtildi.

Somut olayda davacı kadının yoksulluk içinde olduğunun kabul edilemez olduğunu kaydeden Yargıtay, aile mahkemesinin kararını oy birliği ile bozdu.

Bu haber toplam 132 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara