Yargıtay'dan Müşteriden Para Alıp Kendi Kredi Kartı İle Ödeme Yapan Kasiyere Emsal Karar

Yargıtay'dan Müşteriden Para Alıp Kendi Kredi Kartı İle Ödeme Yapan Kasiyere Emsal Karar

Yargıtay'dan Müşteriden Para Alıp Kendi Kredi Kartı İle Ödeme Yapan Kasiyere Emsal Karar

Yüksek mahkemeye konu olan davada, çalıştığı giyim mağazasında nakit alışveriş yapan müşterinin parasını alıp, onun adına kredi kartı ile ödeme yapan kasiyer işten çıkarıldı. Yargıtay'ın emsal kararında kasiyerin kıdem ve ihbar tazminatı alamayacağına hükmedildi.

Ünlü bir giyim markasına ait mağazada, kasiyer olarak çalışan genç işçi, bir müşterinin nakit olarak ödediği parayı alıp, alınan ürünün ücretini kendi kredi kartından tahsil etti. Müşterinin nakit parasını aldıktan sonra aynı ücreti kredi kartı ile ödeyen çalışanın bu hareketinden haberdar olan mağaza yönetimi, kasiyeri kıdem ve ihbar tazminatını ödemeden işten çıkardı.

Tazminat Talebiyle İş Mahkemesine Başvurdu

Giyim mağazasının yönetiminin iş sözleşmesini haksız feshettiği iddiasıyla 2. İş Mahkemesi'ne kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi talebiyle dava açan kasiyer, bunun yanı sıra haftanın 6 günü, günde ortalama 12 saat çalıştığını fakat fazla mesai ücretinin ödenmediğini, 14 günlük yıllık izin ücreti alacağının da işveren tarafından kendisine ödenmediğini öne sürdü. Bunun yanı sıra iş sözleşmesinin haksız ve hukuken geçersiz feshedildiğini beyan eden davacı kasiyer, kıdem tazminatının, ihbar tazminatının, fazla mesai ücretinin, ve yıllık izin ücretinin tahsiline karar verilmesini talep etti.

İş Mahkemesi'nde görülen davada, mahkemeye savunmasını sunan davalı işveren ise, davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini savundu. Davalı işveren, davacının bir müşterinin nakit olarak yaptığı alışverişte nakit parayı kendi tasarrufuna aldığını ve alışveriş bedelini de kendi kredi kartından ödeyerek kendisine kredi avantajı sağladığını öne sürdü. Bu hareketin mağazada yapılan kontroller ile tespit edildikten sonra ilgili tutanaklara da geçirildiğini beyan etti.

Davalı mağaza yönetimi, davacı kasiyerin söz konusu eyleminin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinde yer alan bağlılık ve doğruluğa uymayan davranışlar arasında yer aldığını belirten davalı, bunun yanı sıra davacının tüm yasal hak ve alacaklarının kanuna uygun süre içinde ödendiğini, haftada 45 saati aşan çalışmalar karşılığı fazla mesai ücretinin düzenli olarak ödendiğini belirtti.

Yargıtay'dan Müşteriden Para Alıp Kendi Kredi Kartı İle Ödeme Yapan Kasiyere Emsal Karar

Dava dosyasını inceleyen yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verince , kararı davalı temyiz etti. Bunun üzerine devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Alınan kararda; ilk derece mahkemesinin "nakit parayı alıp kredi kartıyla işlem yapması uygulamasının işyerinde sürekli uygulandığını, tanık beyanları ile dosyaya yansıdığı ve bu şekilde yüze yakın işlem yapıldığının, bu durumun maaşların 3 ay gecikmesi nedeniyle uygulandığını ve işyerinin bir uygulaması haline geldiğinin tanık beyanları ile ifade edildiği" gerekçesiyle işçi lehine kıdem ve ihbar tazminatına hükmedilmişse de bu gerekçenin yerinde olmadığı ifade edildi.

İşçinin işyerinde yapılan nakit ödemeyi alıp kendi kredi kartı ile ödeme yapmasının doğruluk ve bağlılığa aykırı olduğuna dikkat çeken Yüksek Mahkeme bu durumun işverenin güveninin kötüye kullanılması olduğunu, başkalarının da bu şekilde davranmış olmasının eylemin niteliğini değiştirmediğini vurguladı. Bu gerekçeyle tazminat taleplerinin kabulünün hatalı olduğu belirtilen karar, oy birliği ile bozuldu.

Bu haber toplam 175 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara