Yargıtay'dan önemli senet kararı: Yazıyla belirtilen miktar geçerli olur

Yargıtay'dan önemli senet kararı: Yazıyla belirtilen miktar geçerli olur
Yargıtay'dan Hayati Senet Kararı. Yargıtay'dan senet kararı: Yazıyla belirtilen miktar geçerli olur. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne konu olan senet Yargıtay'a kadar gitti. Yargıtay ise senette yazı ile rakam farklılığı olması durumunda yazının geçerli olacağını belirtti. Senette yazı ile yazılan bölüm geçerlilik taşısa da Yargıtay olayın bütününü ele alarak mahkeme kararını onayladı. Asliye Ticaret Mahkemesine giden borç davasından sonucu herkesi etkileyecek bir karar çıktı. Yargıtay senetlerde miktarın sadece yazı ya da sadece rakamla yazılabileceğini, her ikisinin de yazılabileceğini ancak yazı ve rakam arasında farklılık olduğu durumlarda yazının geçerliliği olacağını bildirdi.

Her İki Taraf Da Temyize Gitti

Hayalin kurduğu daireyi 67 bin liraya alan polis memuru kalan borcu için 900 TL'lik senet imzaladı. İmzaladığı senette rakam ile 900 TL yazarken yazı ile yazılan kısımda 900 bin TL yazdığını gören polis memuru borcu olmadığı iddiası ile Asliye Ticaret Mahkemesine başvurdu. Mahkemeden borcu olmadığının talebini isteyen polis memuru yaşadığı olay karşısında şok oldu. Mahkeme alacaklının ifadesine başvurdu. Alacaklı ise borcun 900 TL değil, 900 bin TL olduğunu iddia etti. Alacaklı senete rakamla yazılan bedel kısmının sonradan doldurulduğunu iddia etti. Mahkeme konu ile ilgili gerekli delilleri topladı ve kararı taraflara bildirdi. Taraflar arasında alacak verecek dışında ilşiki bulunmadığını belirten mahkeme davacının borçlu olmadığına ve alacaklının da kötü niyetli olmadığına karar verdi. Mahkemeden çıkan karardan memnun olmayan taraflar temyize gitti. Alacaklı 900 bin TL almak isterken, davacı olan polis memuru ise alacaklıya kötü niyetinden dolayı tazminat davası açmak istedi.

Yargıtay'dan senet kararı: Yazıyla belirtilen miktar geçerli olur

Kararın temyiz edilmesi ile dosya Yargıtay'a gitti. Yargıtay bu tür davalarda senetteki rakam ve yazı farklılıklarında yazının geçerlilik sahibi olduğunu ancak olay bütünüyle göz önüne alındığında, polis memuru maaşı olan birinin bu miktarda paraya ev alamayacağı sebebi ile mahkemeden çıkan kararı onayladı. Yargıtay davacı polis memurunun tazminat davasını da senetin taraflar dışında 3. bir kişi tarafından düzenlendiği ve alacaklının kötü niyeti olmadığı gerekçeleri ile reddetti. Mahkeme kararının Yargıtay tarafından onaylanması ile dava kapandı.

Bu haber toplam 275 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara