Yurtdışı Boşanma - Boşanma İşlemleri

Yurtdışı Boşanma - Boşanma İşlemleri
Yurtdışı Boşanma - Boşanma İşlemleri Yurtdışında Alınan Boşanma Kararının Tanınması Tenfizi Daha önce Türkiye'de ya da yurtdışında evlenmiş olmaları önemli olmaksızın Türk makamları tarafından resmi olarak evli olarak gözüken kişiler, boşanmak istediklerinde bazı sınırlamalarla karşılaşırlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta eğer bir boşanma kararı yabancı mahkeme tarafından verilmişse bu...
Yurtdışı Boşanma – Boşanma İşlemleri Nasıl Yapılır? Yurtdışında boşanmalarda yapılması gereken Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açılmasıdır. Bağımsız olan ülkelerin yargı sistemlerine farklı ülke müdahale edemez. Bir ülkede verilmiş olan bir mahkeme kararı da yalnızca o ülkeyi ilgilendirir. Ancak yabancı bir ülkede boşanmış olan Türk vatandaşlarına ilişkin boşanma gibi mahkeme kararının Türkiye’de de geçerli olması istenir. Yurtdışı boşanma – boşanma işlemleri de tanıma ve tenfiz davası açılmasıdır.

Yurtdışında Yaşayan Kişiler Nasıl Boşanabilir?

Yabancı bir ülkede yaşayan Türk vatandaşları evlilik birliğini sonlandırmak isteyebilir. Böyle bir durumda dava Türkiye’de açılabilir. Ancak Türkiye’ye gelmek istemeyen kişiler boşanmalarının gerçekleşebilmesi için yaşadıkları ülkenin mahkemesine de başvurabilir. O ülkenin hukuk sistemine göre yürütülecek olan dava sürecinin ardından kişiler evliliklerini noktalayabilir.

Yurtdışında Boşanan Kişiler Türkiye’de De Boşanmış Sayılıyor Mu?

Yurtdışı mahkemesince boşanan kişilerin bu boşanma kararları Türkiye’de doğrudan geçerli olmayacaktır. Bundan dolayı da yurtdışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum gibi şikayette bulunan kişiler olacaktır. Bu kişilerin Türkiye’de boşanmış sayılabilmeleri için yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararına ilişkin tanıma ve tenfiz davası açılması gereklidir.

Boşanma Tanıma Ve Tenfiz Davası Süreci

Farklı bir ülkede boşanan kişilerin tanıma ve tenfiz davası açması gereklidir. Boşanma tanıma ve tenfiz davalarında Aile Mahkemesi görevlidir. Davacı gerekli olan evraklar ile beraber mahkemeye giderek başvurusunu gerçekleştirmelidir. Dava sürecinin başlatılması ve tanıma ve tenfiz işleminin gerçekleşmesinin ardından kişiler nüfus müdürlüklerine giderek mahkeme kararını iletmelidir. Tanıma tenfiz Nüfus Müdürlüğü’ne iletilmesinin sonra da tüm işlem tamamlanacaktır.

Tanıma ve Tenfiz Davalarında Zamanaşımı

Tanıma ve tenfiz davalarında herhangi bir zamanaşımı söz konusu değildir. Farklı bir ülke mahkemesince verilmiş ve kesinleşmiş bir kararı olan kişiler istedikleri zaman bu karar için tanıma ve tenfiz davası açabilir. Ancak bu davaların bir an önce açılmasında yarar vardır. Davanın açılabilmesi için taraflara tebligat iletilmesi şarttır. Davalıya tebligat gönderilmediği durumda tanıma ve tenfiz davası açılabilmesi de söz konusu olmayacaktır. Bundan dolayı karşı tarafın adresinde değişiklik olmadan davanın açılması sürecinde hızla sonuçlanmasını sağlayacaktır.

Yurtdışında Alınan Boşanma Kararının Tanınması Tenfizi

Yurtdışı Boşanma - Boşanma İşlemleri, Daha önce Türkiye'de ya da yurtdışında evlenmiş olmaları önemli olmaksızın Türk makamları tarafından resmi olarak evli olarak gözüken kişiler, boşanmak istediklerinde bazı sınırlamalarla karşılaşırlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta eğer bir boşanma kararı yabancı mahkeme tarafından verilmişse bu durumda kararın Türkiye'de geçerli olması ve tarafların her ikisinin de Türkiye'de tekrar bekar gözükmeleri için dava açmaları gerekmektedir.

Yurtdışı Boşanma - Boşanma İşlemleri

Türk yasaları gereği tanıma ve tenfiz davaları olarak bilinen bu davalar da boşanma kararının tanınmasını isteyen kişilerin bazı belgeleri toplaması gerekiyor. Öncelikle kişiler tanıma ve tenfiz davalarını açacaklarsa boşanma kararının yurtdışında çıkmış ve karara bağlanmış olması gerekmektedir. Çünkü tanıma ve tenfiz davaları için gereken belgeler de en temel bulundurulması gereken belge yurtdışındaki mahkeme tarafından verilmiş olan boşanma kararının asıl belgesi olmaktadır. Boşanma kararının kesin olarak hükme bağlandığını gösteren tasdikname belgeleri gibi onayların da belgede mutlaka bulunması gerekmektedir.

Yurtdışında Alınan Boşanma Kararının Tanınması Tenfizi Hakkında Avukat ve Danışmanlık

Türkiye'deki mahkemelerin yurtdışında verilen kararları detaylı bir şekilde inceleyebilmeleri adına kararların mutlaka Türkçeye çevrilmesi gerekmektedir. Bu çevirilerin yapılması için kişiler belgeleri yeminli tercüman ya da resmi kurumlar aracılığı ile hukuki açından geçerli olacak şekilde Türkçeye çevrilmesini sağlayabilirler. Bu belgelerin yanı sıra kişinin pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi belgelerinin de diğerlerine eklenmesi gerekir. Eğer davaların çok daha hızlı bir süreç içinde tamamlanması ve takip edilmesi isteniyorsa bu durumda avukatlarla anlaşarak davaları yürüten kişilerin noterden tasdiklenmiş olan vekalet belgelerini de eklemeleri gerekir.

Yurtdışında Boşanıp Türkiye'de Boşanma Ne Kadar Sürüyor?

Tarafların yurtdışında hali hazırda alınmış olan boşanma kararlarının en kısa sürede Türkiye'de geçerli olmasını sağlayarak en kolay şekilde sürecin atlatılması amacıyla mahkemeler tanıma tenfiz davaları için kolaylıklar sağlamaktadır. Davaların çok iyi bir şekilde avukatlar tarafından takip edilmesi halinde tanıma ve tenfiz davalarının 1 hafta ile 3 ay arasında tamamlanması mümkün olmaktadır. Bu sürenin değişkenlik göstermesini sağlayan etmenler mahkemenin aldığı davalar üzerindeki iş yoğunluğu ve boşanma kararının verildiği ülke olmaktadır. Dava için gerekli belgelerin Türkiye'ye gönderilerek temini sağlandığı ve avukat vekaletleri çıkartıldığı takdirde tarafların mahkemede bulunmadan davaların yürütülmesi de mümkün olmaktadır. (Yurtdışı Boşanma - Boşanma İşlemleri) Diğer makalelerimize Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarımızdan göz atabilirsiniz.

Bu haber toplam 166 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara