İşverenin Hakareti Tazminat Kazandırdı

İşverenin Hakareti Tazminat Kazandırdı

İşverenin Hakareti Tazminat Kazandırdı

İşverenin Hakareti Tazminat Kazandırdı | Birisinin birisine hakaret etmesi elbette ki iyi bir şey değildir. Ancak bir patronun işçiye hakaret ettikten sonra onu işten çıkarabilmesi ve buna rağmen tazminat ödemekten kurtulması çok daha kötü bir durumdur. Ankara’da gerçekleşen benzeri bir olay üzerine Yargıtay 9.Dairesi tarafından verilen karar, emsal bir karar olarak patronu tarafından şiddete maruz kalan ve buna rağmen tazminat kazanmayan işçilere umut ışığı oldu.

Olay Nasıl Gelişti?

Olayın yeri Ankara’dır. Ankara’da bir işçi, birisinin vesilesiyle bir şirkete giriyor. Kendisini işe sokan kişinin patronla arasının bozulması sonucunda o kişi işten ayrılıyor. Bunun üzerine patron, sorun yaşadığı kişinin işe aldığı çalışana sözlü şiddet uygulamaya başlıyor. Hakaretlere direnen ve işten çıkmadan belli bir süre çalışan işçi, daha fazla dayanamıyor. Bunun üzerine mahkemeye başvuruyor. Mahkemede görülen davada, patron haklı bulunuyor. Çünkü çalışanının işe gelmediğini ve bu nedenle de işten çıkardığını söylüyor. Halbuki davacı işçi, hakarete maruz kaldığı için belli bir süre devamsızlık yapıyor. Patron da, bu olayı işçinin aleyhinde mahkemeye sunuyor. Hakaret olayı ise, dikkate bile alınmıyor. Mahkeme, davacının haksız olduğuna karar veriyor ve patronu haklı görüyor. Dava iptal ediliyor. Çalışan ise, temyiz yolunu tutuyor. Yargıtay 9.Dairesi tarafından tekrar görülen davada, patron hakaret ettiği için haksız bulunuyor. Dolayısıyla, tazminat ödemesi gerektiğine karar veriliyor. Yargıtay tarafından alınan karar emsal niteliğindedir denilebilir. Çünkü işyerlerinde uygulanan her türlü şiddetin bir karşılığının olması lazımdır.

Bu Karar Neyi İfade Ediyor?

İşyerindeki mobbing denilen kavramın tam olarak karşılığı yok. Her türlü şiddetin ve tacizin mobbing olarak tanımlanması gerekiyor. Bazen kişinin kapasitesinden çok daha fazla işe mecbur edilmesi bile mobbing olabiliyor. Ancak bununla ilgili tanımlar flu olduğu için işyerinde çalışan aleyhine olan girişimler psikolojik şiddet olarak görülmeyebiliyor. Bu son alınan kararla beraber; en azından sözlü şiddet nedeniyle devamsızlık yapan ve bunun sonucunda kovulan kişiler için tazminat yolu açıldı. Patronların çalışanlarına nezaket içerisinde yaklaşması oldukça önemlidir. Bu insanı ilişkilerin bir gereğidir. Çalışanlara ağır hakaret, psikolojik şiddet ve benzeri eylemler, tazminat nedeni haline gelebilir.

Bu haber toplam 178 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara