Araçta Yakalama Nasıl Kalkar?

Araçta Yakalama Nasıl Kalkar?

Araçta Yakalama Nasıl Kalkar?

Araçta yakalama emrinin kalkabilmesi için icra işleminin yapılmaya başlanmasından sonra karşı tarafa borcu olanın borçlarını alacaklıya ödeyip hiçbir şekilde borcunun olmaması gerekir.

Borçlu taraf, tüm borçları alacaklıya ödedikten sonra bunu avukatları ile icra dairesine iletir. Daha sonra borçların ödenmesinden dolayı yapılan icra işlemleri için dosya masraflarının ödenmesi gerekir.

Borçlu taraf bu dosya masraflarını da ödedikten sonra üzerlerinden araba yakalama emrini yasal olarak kaldırmış olur.

Araç Yakalama Emri Nedir? Nasıl Konur?

Borçlu olan tarafın alacaklıya borcunu ödeyememesinden dolayı alacaklı taraf yasal yollara başvurarak verdiği borcu temin etmek için borçlunun arabasına icra işlemi ile el koydurma hakkına sahiptir.

Bunun için alacaklı, karşı tarafın borcunu ödemediğini kanıtlayıcı deliller sunarak icra dairelerine gidip icra işleminin başlaması için başvuruda bulunmalıdır.

Başvuru sonucu mahkeme tarafından olumlu gelen alacaklı, herhangi bir yerde borcu olanın aracını gördüğü zaman haciz memurları tarafından kullandığı arabasına el koydurur.

Borçlu, karşı tarafa borcunu ödediği zaman ise araba yakalama emrini yasal olarak üzerlerinden iptal etmiş olur. Bunun için borçlunun bütün borçlarını bir şekilde ödemesi gerekir.

Araçta Yakalama Haciz Süreci Nasıl İşler?

Alacaklının borçluya belli bir miktarda para verip borçlunun bunu hiçbir şekilde alacaklıya geri ödememesi durumunda alacaklı taraf icra dairesine geçerli sebeplerle beraber başvurarak borcunu ödememiş olandan yasal yolla verdiği parayı alabilme hakkına sahiptir.

Bunun için alacaklı taraf, karşı taraftan verdiği borcu temin etmek için icra işlemlerini başlatır. Mahkeme kararı sonucunda borçlu için haciz kararı verildikten sonra alacaklı taraf, haciz memurları ile beraber borçlunun şahsi arabasına el koydurarak alacağı paranın garanti altına alınmasına yardımcı olur.

Böylece alacaklı taraf, yasal yolla verdiği parayı alabilme hakkını kullanır. Borçlu taraf, araba yakalama emrini iptal ettirmek için öncelikle bütün borçlarını ödemesi gerekir.

Bütün borçlarını ödeyen kişi, icra dairesine giderek dosya masraflarını da ödedikten sonra arabasına koyulan yakalatma emrini kaldırma şansını elde eder. Böylece yasal olarak borçlu taraf için yapılan haciz işlemi kalkmış olur.

Yakalanan Aracın Satışın Belirli Bir Süre Var Mı?

Borcu ödememiş olan tarafın, alacaklı tarafından yasal yolla haciz memurları ile arabasına yakalatma emri koydurulduktan sonra alacaklı tarafın verdiği borcu temin etmesi için borçlu tarafın arabasını satışa sunması gerekir.

Bunun için haciz işleminin yapılmasından hemen sonra 6 ay içerisinde alacaklı taraf, borcunu temin edebilmek adına arabanın satış işlemlerini gerçekleştirmiş olması gerekir. Eğer satış işlemleri verilen süre zarfında gerçekleşmemiş ise borçlu tarafın araba yakalatma emrinin süresi geçmesinden dolayı borçlu taraf, icra dairesine giderek araba yakalatma emrini kaldırmak için başvuru formunu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurup araba yakalatma emrini kaldırabilir.

Bunun sonucunda alacaklı taraf hiçbir koşulda borçlu olan taraftan verdiği parayı geri almak için başka işlem uygulatamaz.

Araç yakalama avansı ne kadar 2019

Motorsiklet, Motorlu Bisiklet (Mopet, Mobilet) yakalama avansı ; 975,00.TL.

Otomobil ve diğer yük vasıtaları için (traktör) yakalama avansı ; 1.650,00.TL.

Kamyonet, Minibüs, Midibüs, Arazi Taşıtı yakalama avansı ; 1.860,00.TL.

Kamyon, Otobüs, Çekici (Tır) yakalama avansı ; 2.180,00.TL.

İş Makineleri, Römork, Çekici + Römork yakalama avansı ; 2.810,00.TL.

Yakalama avansı, yakalama işlemi uygulanmamış ise, icra müdürlüğüne yapılacak başvuru sonrası belirteceğiniz banka hesap numarasına iade edilir.

Bu haber toplam 2014 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara