Eşin hırsızlık yapması boşanma sebebi midir? Yargıtay’dan Emsal Karar: Kayınvalidesinin parasını çalan gelin ağır kusurlu sayıldı. Sıkça araştırılan boşanma davaları ve gerekçelerine dair Yargıtay bir yeni emsal karara daha imza attı. Evliliklerinde geçimsizlik yaşayan ve boşanmak isteyen çiftler, hangi gerekçelerle boşanma davası açabileceklerini araştırmaya devam ediyor. Bu kapsamda Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kayınvalidesinin cüzdanından para alan gelini, eşini evden kovarak evin kilidini değiştiren damada göre daha ağır kusurlu buldu. İşte detaylar…
Bir süredir evliliklerinde geçimsizlik yaşayan bir çift, Aile Mahkemesi’ne giderek boşanmak istedi. Davacı-karşı davalı kadın, kocasının kendisini evden kovduğunu ve kapının kilidini değiştirdiğini iddia etti. Davalı-karşı davacı erkek ise eşinin güven sarsıcı davranışlarda bulunduğunu ve annesinin cüzdanından gizlice para aldığını iddia etti.
Mahkeme, tam kusurlu olduğu gerekçesi ile kadının davasının reddine, erkeğin davasının ise kabulüne karar vererek boşanmalarına, kadın lehine 400 TL tedbir nafakasına, kadının yoksulluk nafakası talebinin ise reddine karar verdi. Mahkeme ayrıca kadının tazminat taleplerini ve erkeğin de manevi tazminat talebini reddetti.
Eşin hırsızlık yapması boşanma sebebi midir?
Bölge Adliye Mahkemesi “Eşit Kusurlu” Kararı Verdi. İstinaf sonucu Bölge Adliye Mahkemesi, tarafların eşit kusurlu olduğuna dikkat çekti ve kadının güven sarsıcı davranışlarda bulunduğu, erkeğin ise kadını evden kovduğu ve evin kilidini değiştirdiği bu hali ile tarafların eşit derecede kusurlu olduklarına hükmetti. Hüküm, davalı-karşı davacı erkek tarafından temyiz edilince devreye bu kez Yargıtay 2. Hukuk Dairesi girdi.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Kararı “Eşit Kusurlu” Kararını Bozdu
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin emsal niteliğinde olan kararında “Kadının gizlice ortak konuta ait birtakım ev eşyalarını ve gıda maddelerini kendi ailesinin evine götürdüğü, erkeğin annesinin çantasından para aldığı gibi erkeğin cüzdanından da para aldığı anlaşılmıştır. Kadının yaptığı alışverişlere ilişkin yanıltıcı bilgiler verdiği, erkeğin kızının özel eşyalarını haber vermeden aldığı anlaşılmaktadır.
Gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya sebep olan olaylarda kadının ağır, erkeğin az kusurlu olduğunun kabulü gerekir. Bu husus gözetilmeden yanılgı değerlendirme sonucu tarafların eşit kusurlu olduklarının kabulü doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Daha Fazla Bilgi İçin: Boşanma Davası Nasıl Açılır
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?