Tahliye davası, kiraya verenin kiracıyı kiraya verdiği taşınmazı belli şartların olması halinde boşaltması için açtığı davadır. Türk Borçlar Kanunu ve İcra İflas Hukuku’nda düzenlenmiştir. Kiracının taşınmazı tahliye etmeyi amaçlar.
Kira sözleşmesi belirli veya belirsiz süreli olabilir. Belirli süreli sözleşme, süresi dolunca sona erer. Belirli süreli sözleşmenin süresi bitmeden 30 gün önce bildirilmezse, 1 yıl daha uzatılır. Belirsiz süreli sözleşme, yasal fesih dönemiyle feshedilebilir.
Tahliye davasında görevli mahkeme, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 4. maddesine göre kiralanan taşınmazların tüm uyuşmazlıklarına dair davalarda sulh hukuk mahkemesidir. Ancak ilamsız icra yoluyla tahliye talepli davalar hariç olmak üzere görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.
Kira ile ilgili davalara hangi mahkeme bakar?
Kira hukuku alanına giren, Kira ile ilgili davalara Sulh Hukuk Mahkemeleri bakmaktadır. Kira ile ilgili davalar Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 4. maddesine göre belirlenmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 4. maddesine göre kira tahliye davasına Sulh Hukuk Mahkemeleri görevlidir.
Tahliye Davası Yetkili Mahkeme Neresidir? Tahliye Davası Nerede Açılır?
Tahliye davası için yetkili mahkeme, kiralık taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesidir.
Tahliye davası, taşınmazın aynına ilişkin olmadığı durumda taşınmazın bulunduğu yer, kesin yetkili mahkeme değildir. Bu durumda davalın yerleşim yeri ya da sözleşmenin uygulanacağı yerde de dava açılabilir.
Tahliye Davası Nasıl Açılır hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ
SORULAR
Kiraya %50 yapıp yolladım anlaşmaya gittik istemiyorum bu kadar para çık dedi mahkemeye verin dedim bende şimdi ise kirayı iade olarak geri yollamışlar yapmam gereken nedir acaba