Sağlık raporu alıp arkadaşımın düğününe gittim! İşveren İşten Çıkarabilir Mi? Tazminat Alabilir Miyim? İşyerlerinde, işçiler sağlık raporu sunarak işe gitmeme hakkını kullanabiliyor. Benzer bir olayda, arkadaşının düğününe gidip daha sonra düğünden görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan bir işçi, tazminat ödenmeden işten çıkarıldı. Yıllarca devam eden davadan nihai karar çıktı ve Yargıtay; işe gelmediği gün düğüne giderek görüntüleri sosyal medyadan paylaşan işçinin sunduğu sağlık raporunu geçersiz kabul ederek, tazminata hak kazanamayacağına hükmetti. İşte detaylar…
2015 yılında, bir fabrikada çalışan bir işçi, arkadaşının düğününe katıldı ve görüntüleri de sosyal medya hesabından paylaştı. Bununla birlikte 3 gün devamsızlık yapan işçi, üçüncü gün işyerine sağlık raporu gönderdi ve bunun üzerine tazminatsız şekilde kovuldu. İşçi işten çıkarıldıktan sonra İş Mahkemesi’ne gitti ve iş akdinin devamsızlık gerekçesi ile feshedildiğini bildirdi. Belirtilen günlerde raporlu olduğunu, davacının işyerinde ağır işlerde çalıştırması suretiyle bel fıtığı rahatsızlığı yaşadığını öne süren işçi, iş akdinin haksız şekilde feshedildiğini iddia etti.
İşçi İş Mahkemesinin Yolunu Tuttu ve Dava Açtı…
İşçi, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmediğini, uzun zamandır talep etmesine karşın iş yoğunluğu nedeniyle yıllık izinlerini de kullanamadığını, kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin ve ücret alacaklarının olduğunu öne sürerek davanın kabulüne karar verilmesini talep etti. Davalı işyeri ise iddiaları reddetti ancak mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verdi. Davalı işyeri kararı temyiz etti ve devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.
Yargıtay SON Nihai Kararını Açıkladı: ‘Git rapor al, izin vermeyiz’
Mahkeme kararında “Dosya içinde davacının devamsızlık tutanakları yanında 07.04.2015 tarihinde ve bu tarih için geçerli olmak üzere tıp merkezinden aldığı rapor bulunmaktadır. Yine davacının devamsızlıklarına ilişkin 08.04.2015 tarihli savunma yazısında, izin talep ettiği ancak işverenin ‘Git rapor al, izin vermeyiz’ şeklinde söylendiğini, bu nedenle işe gelmediğini açıkladı, dava dilekçelerinde ise 07.042015 tarihinde rahatsızlığı nedeni ile işe gelemediği haksız olarak iş akdinin fesih edildiği beyan edilmiştir” ifadeleri yer alırken, kararda “07.04.2015 tarihli alınan raporun sıhhatli olmadığı, geçerli kabul edilemeyeceği sonucuna varılmıştır. Mahkemece hatalı değerlendirme ile verilen kıdem ve ihbar tazminatı reddi yerine kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir” denildi.
Daha Fazla Bilgi: İş Sözleşmesinin Feshi
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?