Yargıtay’dan Çok Eşli Suriyeliler İçin Emsal Karar! Evliliğin İptali Davası Nedir? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Yargıtay’dan Çok Eşli Suriyeliler İçin Emsal Karar! Evliliğin İptali Davası Nedir?

Yargıtay'dan Çok Eşli Suriyeli İçin Emsal Karar!

Yargıtay, yerel mahkemenin sonradan Türk vatandaşı olan iki eşli Suriye uyruklu vatandaşın ikinci evliliğini iptal etme kararını onadı. Yargıtay hakimi, tarafların Suriye vatandaşı oldukları sırada kendi ulusal kanunlarına göre evlilik akdettiklerini ve daha sonra kazandıkları vatandaşlık nedeniyle evliliğin iptali konusunda herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığını belirterek muhalefet şerhi düşmüştür.

Yargıtay incelediği dosyada, birden çok eşi olan ve Türkiye vatandaşlığı almış Suriye uyrukluları etkileyen tarihi bir karar verdi. Suriye’deki iç savaştan kaçan Suriyeli vatandaş, iki eşi ve çocuğuyla birlikte İstanbul’a yerleşti. İşini kurduktan sonra Suriyeli vatandaş vatandaşlık başvurusu kabul edildi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine Türk Medeni Kanunu’nun 145/1 maddesinde yer alan “eşlerden birinin evlilik anında evli olması” hukuki sebebine dayanılarak “evliliğin iptali” davası açıldı.

İlk derece mahkemesi, Suriyeli vatandaşın ikinci evliliğinin, Türk Medeni Kanunu’nun Türk vatandaşı olarak evlenen bir kişi tarafından ilk evliliğin sona erdiğini kanıtlamadan ikinci evliliğini iptal etmesini düzenleyen hükmüne dayanarak iptaline karar verdi. Davayı temyiz mahkemesi olarak inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi de kararı onadı.

Suriyeli vatandaş kararı temyiz etti ve dava Yargıtay 2. Dairesi’ne taşındı. Daire, temyiz incelemesini tamamladı. Yargıtay, oy çokluğuyla, itirazın reddine ve kararı onamasına karar verdi.

Yargıtay Hakimi, Yargıtay 2. Dairesi’nde (Yargıtay) çoğunluk görüşüne karşı çıktı. Evliliklerin tarafların vatandaşı olduğu Suriye ulusal hukukuna göre yasal olarak geçerli olduğunu ve daha sonra kazanılan Türk vatandaşlığına dayanarak evliliği iptal edecek yasal bir hükmün bulunmadığını savundu. Asliye hukuk mahkemesinde nüfus kütüğünün düzeltilmesi davası açılmasının uygun olacağını öne sürdü.

Avukat Demir, Yargıtay 2. Dairesi’nin kararının Türkiye’deki çok evlilikli Suriyeli göçmenler için sonuçlar doğurduğunu ve Türk vatandaşlığını aldıktan sonra sonraki evliliklerinin ne olacağı konusunda emsal teşkil ettiğini belirtti.

Kararın, çok evlilik yapan kişiler için nüfus kütüğünün düzeltilmesinin ve vatandaşlık aldıktan sonra sonraki evliliklerinin geçersizliğinin önünün açıldığını beyan etmiştir.

Kararın toplumsal sorun yaratma potansiyeli ve emsal teşkil etmesi, çok evlilikli göçmenlerin sonraki evliliklerinin hükümsüzlükle sonuçlanacağı anlamına geliyor.

202 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

    Telefon WhatsApp