1 Yaşındaki Çocuğun Velayeti Kime Verilir? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

1 Yaşındaki Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

1-Yasindaki-cocugun-Velayeti-Kime Verilir

Boşanma Davasında 1 Yaşındaki Çocuğun Velayeti Kime Verilir? Mahkeme 1 yaşındaki çocuğun velayetini kime verir sorusunun cevabı büyük çoğunlukla annedir. Boşanma davalarının en önemli konularından bir tanesi çocuk velayetidir. Ortak çocukların velayetini kimin alacağına anlaşmaya varılarak karar verilebilir.

Eşler anlaşamazsa da bunun için mahkemeye başvurabilir ve velayet davası sürecini başlatabilir. Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir konusunda en önemli şey söz konusu çocuğun yaşıdır. Çocuk şayet anne bakımına ihtiyaç duyduğu bir yaştaysa bu durumda mahkeme de velayeti anneye verir.

Hangi Durumlarda Çocuğun Velayetini Baba Alabilir?

Boşanan eşlerde çocuğun velayetinin babaya verilebilmesi için genellikle ekstra durumlar olması gerekiyor. Özellikle yaşı küçük çocukların velayeti anneye verilir. Fakat annenin sağlık durumunda sıkıntılar varsa ya da annenin yaşam koşulları çocuk yetiştirmeye uygun değilse mahkeme çocuğu babaya verebilir.

Velayetin babaya verildiği durumlardan bir diğer ise 8 yaşından büyük çocukların babalarıyla kalmak istemeleridir. 8 yaşından büyük bir çocuğun velayeti söz konusuysa bu durumda çocuğa kimde kalmak istediği sorulur. Şayet çocuk babasında kalmak isterse de mahkeme velayeti babaya verebilir.

Boşanma Davasında Davalı ve Davacı Mahkemeye Gitmez ise Ne Olur?

Boşanma davasına gidilmez ise dava askıya alınmaktadır. Eğer taraflar 3 ay içerisinde herhangi bir girişimde bulunmaz ise dava düşmekte ve davanın tekrar açılması gerekmektedir. Ancak davayı açan kişi yani davacı, davaya gitmez ise davayı tekrar açabilme hakkı bulunmamaktadır.

Çekişmeli boşanmada davacı gelmezse ne olur sorusunun cevabı ise; haklar davalıya geçmekte ya da dava bir sonraki ileri bir tarihe ertelenmektedir.

Davacının gelmediği takdirde vekil olarak avukatına da yetki verebilmektedir ve dava süreci davacı olmadan da devam edebilmektedir. Aynı durum davalı için de geçerlidir.

Eğer taraflar, avukatlarına vekil verirler ise bu durumda her iki tarafın da davaya katılmasına gerek kalmamaktadır.

Boşanma Davasında Mahkemeye Gitmemek

Boşanma davasına katılmamak herhangi bir suç teşkil etmemektedir. Ancak avukata da vekil verilmemiş ise dava ileri bir tarihe ertelenmekte ya da müracaat bürosuna devredilmektedir.

Müracaat bürosunda 90 gün süre ile herhangi bir işlem başlatılmaz ise (davalı ve davacı tarafından) dava iptal edilecektir.

3.914 Görüntülenme

SORULAR

  1. Lale dedi ki:

    Eşimle bir süredir problemlerimiz var.1,5 yaşında cocugumuz var ve boşanma durumunda çocugu asla bana (annesine) bırakmayacagını hatta kaçıracagını söyleyip tehdit ediyor.Ben de annesi olarak velayeti vermek istemıyorum bu konuda anlaşamıyoruz.Anlaşmalı boşanma durumunda velayetı kararlaştırmak mı gerekir yoksa yaş küçüklüğü sebebiyle anlaşmada baba yazsak bile anneye verılır mı?Çekişmeli boşanma davası mı olur?

  2. POYRAZ dedi ki:

    Eğer eşlerden birisi evlenmeden önce psikiyatri tedavisi ve hap alıyorsa
    Bunu eşine evlenmenden önce söylememiş sonra durum ortaya çıkmışsa karşı tarafa hukuki ve vicdani olarak ne haklar vardır?
    Manevi tazminat bunları saklayan ailesine açılabilirmi? Vesselâm

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp