2025 Yılında Boşanma Davası Nasıl Açılır, Maliyeti Nedir? İşte Boşanma Hakkında Merak Edilen Sorular… | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

2025 Yılında Boşanma Davası Nasıl Açılır, Maliyeti Nedir? İşte Boşanma Hakkında Merak Edilen Sorular…

2023 Yılında Boşanma Davası Nasıl Açılır, Maliyeti Nedir?

2025 Yılında Boşanma Davası Nasıl Açılır, Maliyeti Nedir? İşte Boşanma Hakkında Merak Edilen Sorular… Boşanma davası açılırken, mutlaka boşanma sebeplerinin olması ve belirtilmesi gerekir.

Bu sebepler arasında eşler arasında geçimsizlik, aile içi şiddet, evi terk etme, eşler arasında cinsel ilişki kurulamaması, eve gelmemek, eşler arasında güvensizlik veya eşlerin birbirlerine saygı göstermemesi gibi sebepler yer alabilir.

2025 Yılında Boşanma davası açılırken, aşağıdaki belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Ancak aşağıda belirteceğimiz belgelerin olmaması halinde doğru bilgilerin boşanma avukatınıza iletmenizde yeterli olacaktır.

Boşanma dilekçesi: Boşanma dilekçesi, eşinizle olan ilişkinizin sona erdirilmesine ilişkin talebinizi içermektedir. Bu dilekçe, eşinizin boşanma davası açılmasına ilişkin olarak yapılacak işlemleri detaylı bir şekilde anlatmaktadır.

Evlilik cüzdanı ve nüfus cüzdanı fotokopisi: Boşanma davası açılırken, evlilik cüzdanı ve nüfus cüzdanı fotokopisi gerekmektedir. Bu belgeler, boşanma davasının açılışı sırasında eşinizin kimlik bilgilerinin doğrulanması amacıyla kullanılacaktır.

İkametgah belgesi: İkametgah belgesi, eşiniz ve sizin ikamet ettiği yerin belirtildiği bir belgedir. Bu belge, boşanma davası açılışı sırasında eşinizin ikamet ettiği yerin doğrulanması amacıyla kullanılacaktır.

Delil Durumu: Boşanmaya sebep olayları kanıtlamaya yarayan belge, resim ve dokümanlar.

Ayrıca Kendinizin, eşinizin ve çocuklarınıza ait malvarlığı ve çalışma durumu gibi bilgilere de ihtiyaç duyulmaktadır.

2025 Yılında Boşanma Dava Açma Masrafı Ne Kadar?

Boşanma davası açma masrafı, boşanma avukatı ücreti, mahkeme masrafları ve diğer harç ve giderleri de içerebilmektedir.

Boşanma davası açma masrafını azaltmak için, eşinizle anlaşarak boşanma dava yolunuzda seçebilirsiniz.

Eşinizle anlaşarak boşanma sürecine girmeniz huzurlu olmanızı sağlayabilir ve boşanma davasının daha kısa sürede sağlayabilirsiniz. Bu yol, boşanma davası açma masrafını azaltmanın yanı sıra, eşinizle olan ilişkinizi daha uyumlu hale getirebilir. Yani 2023 yılında boşanma davası açmak için toplamda 3050 TL para lazım olacaktır. İşte Aile Mahkemesi harç ve masraf kalemleri;

 

İki çocuğa ne kadar nafaka ödenir?

İki çocuğa ne kadar nafaka ödenir?

Boşanma davası açmak için ne kadar para lazım?

2025 Yılında Boşanma davası açarken ne kadar para lazım hususları merak edilmektedir. Boşanma davası açma masrafı, başvurma harcı ile peşin harç ve mahkeme dosyasına gider avansının peşin olarak yatırılması gerekmektedir.

2023 yılı için boşanma davası mahkeme masrafı başvurma harçlarının toplamı 385,40 TL olup, dava masraflarının toplamı ise 1591,00 TL’dir. Yani 2023 yılında boşanma davası açmak için toplamda 1976,40 TL para lazım olacaktır. Bu miktarlarda talep edilecek konularak göre artması ve azalması mümkün olabilmektedir.

Tek celsede boşanmak için ne yapmalı?

Tek celsede boşanmak için (ANLAŞMALI), eşinizle anlaşarak boşanma sürecini daha huzurlu bir şekilde atlatmayı tercih edebilirsiniz.

Bu yol, boşanma davası açma masrafını azaltmanın yanı sıra, eşinizle olan ilişkinizi daha uyumlu hale getirecektir.

Tek celsede boşanmak için, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Eşinizle iletişim kurun ve boşanmayı konuşun. Ayrıca iletişim kurmanız halinde Eşinizle boşanma, velayet, nafaka ve mali konularda anlaşmaya varmayı deneyin.

Eşinizle anlaştıktan sonra, boşanma dilekçesi hazırlatın. Boşanma dilekçesi, eşinizle olan ilişkinizin sona erdirilmesine ilişkin talebinizi içermektedir.

Boşanma dilekçesi ile birlikte, evlilik cüzdanı ve nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgah belgesi ve anlaşmalı boşanma protokolü gibi belgeleri de hazırlayın.

Boşanma dilekçesi ve diğer belgeleri, ilgili mahkemeye sunun.

Mahkeme, boşanma dilekçesi ve diğer belgelerin doğruluğunu kontrol ettikten sonra, boşanma dava harç ve masraflarını peşin olarak yatırarak boşanma sürecini başlatacaktır.

Boşanma süreci tamamlandıktan sonra, mahkeme tarafından boşanma kararı verilecek ve boşanma işleminiz tamamlanmış olacaktır. Bu süre ortalama 60 gündür.

Bu adımları takip ederek, tek celsede boşanma işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Ancak, boşanma süreci esnasında eşinizle anlaşamadıysanız veya boşanma sebepleriniz arasında anlaşmazlık bulunuyorsa, tek celsede boşanma işlemlerini tamamlamak mümkün değildir.

Bir kadın boşanma davası açarsa hakları nelerdir?

Türkiye’de, boşanma davası açılırken eşler arasında bir anlaşmazlık olması durumunda, aile mahkemesi tarafından eşlerin hakları belirlenir. Bu haklar arasında, nafaka, velayet, maddi veya manevi tazminat, ziynet alacakları, mal paylaşımı, aile konutu şerhi gibi haklar yer almaktadır.

Boşanma davası açılırken, mahkeme tarafından eşlerin haklarının belirlenmesi sırasında, ortak çocukların geleceğine ilişkin planları, çocukların yaşam koşulları, eşlerin malvarlıkları gibi faktörler de dikkate alınır. Bu nedenle, boşanma davası açılırken, eşlerin haklarının belirlenmesi sırasında adil bir sonuç elde edilebilmesi için, eşlerin kendilerinin doğru bir şekilde ifade etmeleri önemlidir.

Bir kadın tarafından boşanma davası açılırken eşler arasında adaletsiz bir durum söz konusu olmayıp herkes eşittir. Ancak eşlerin haklarının belirlenmesi sırasında, kadının haklarının korunmasına aile mahkemeleri biraz daha özen göstermektedir.  Bu nedenle, kadının boşanma davası açılırken, nafaka, velayet, maddi veya manevi tazminat, ziynet alacakları, mal paylaşımı, aile konutu şerhi gibi haklarının korunması için Aile mahkemeleri gerekli önlemler alınır.

Trafik Cezası İptal Olur Mu?

Boşanma davası masraflarını kim öder?

Boşanma davasında, aile mahkemesi harç ve masrafları davayı açan (DAVACI) kişi tarafından peşin ödenir. Boşanma davası açılışı sırasında ödenen masraf ve harçlar arasında, avukat ücreti, dilekçe ücreti, belge ücreti ve diğer giderlerde yer alabilir.

Boşanma davası süreci boyunca ödenecek masraflar arasında avukat ücretleri, hukuki danışmanlık hizmetleri, psikolog hizmetleri, değerleme raporu ücretleri gibi giderler ayrıca yer alabilir.

Boşanma davası süreci sonunda, Aile mahkemesi tarafından boşanma kararı verildiği takdirde, tüm mahkeme harç ve masraflar toplanır ve davada haksız çıkan tarafa yüklenir.

Bu nedenle, boşanma davası açan taraf, dava süreci boyunca ödediği masraf ve yatırdığı harçları dava sonunda geri iadesini talep edebilir.

En çok boşanma sebepleri nelerdir?

En çok boşanma sebepleri arasında, eşler arasında geçimsizlik, , evi terk etme, aile içi şiddet, eve gelmeme, eşler arasında cinsel ilişki kurulamaması, aldatma, eşler arasında güvensizlik ve eşlerin birbirlerine saygı göstermemesi gibi sebepleri sayabiliriz.

En çok Boşanma sebepleri arasında, eşler arasında karşılıklı saygı ve anlayış eksikliği eşlerin birbirinin düşüncelerini, inançlarını ve değerlerini anlamaya çalışmaması ve birbirinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaması yer almaktadır.

Boşanma sürecinde evde kim oturur?

Boşanma sürecinde, evde kimin oturacağı hususu eşler arasında en çok yaşanan sorunların başında gelmektedir. Evde kimin oturacağı, tarafların anlaşmasına göre ya da aile mahkemesinin verdiği bir karar doğrultusunda belirlenir.

Evde kimin oturacağı konusunda eşler arasında bir anlaşma sağlanamazsa veya boşanma davası açılırken Aile Mahkesinden talep edilir. Bu talep, boşanma davası açılırken dilekçe ile birlikte sunulabilir. Aile Mahkemesi tarafından verilecek karar, dava süresince geçerlidir.

Muris Muvazaası Davası Emsal Karar! Bedel farkı Tek Başına Kanıt Değildir

475 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp