Aile Konutunun Satılması Satış İptali – Türk adalet sisteminde, aile hukuku esaslarına göre aile konutu kapsamında tanımlanan evlerin satışında, devredilmesinde ya da kiralık sözleşmelerinin feshedilmesinde eşin de rızası aranıyor.
Aile konutunun satılması satış iptali nasıl yapılır?
Bir başka deyişle, konutun tapusu eşlerden birisine ait olsa bile, evin mülkiyeti olan kişi eşinin rızası olmadan konutun satışını yapamaz. Satış yapılmış olsa daği aile konutunun satılması satışın iptali için dava açma hakkına sahiptir.
Aile konutu tapuya şerh edilebilir
Türk Medeni Kanununun 194. maddesinde aile konutuna ilişkin yasal haklar tanımlanmıştır. Evliliklerde eşler kendileri arasında ya da üçüncü kişilere karşı hukuki işlemleri yapmasına izin verirken; bu duruma istisna olarak aile konutu kavramından bahsedilmiştir.
Aile konutunun satılmasında ya da kiralanan evin kira sözleşmesinin feshedilmesinde eşin rızası aranabilmesi için eşlerin tapu ve kira sözleşmelerine ilişkin tapu şerhi talebinde bulunması gerekir. Tapuya aile konutu olarak şerh edilen konutlar için satış, devir ya da kira sözleşmesi iptalinde eşlerin de izni alınması gerekir.
Eşler birlikte yaşadıkları konuta ilişkin mülkiyetin kimde olduğuna bakılmaksızın tapu dairesine başvurarak aile konutu şerhi koyulmasını sağlayabilir. Konutun maliki olmayan eş kendisi de tapu dairesine başvurarak aile konutu şerhi koydurabilir.
Eşin rızası olmadan satılırsa, tapu iptal ve tescil davası açılabilir
Satış yapıldığı durumlarda rızası alınmayan eş satışın iptali ve yeni sahibi için düzenlenene tapunun iptali istemiyle dava açma hakkına sahiptir. Açılacak olan tapu iptal ve tescil davasında, eş haklı görülürse satış ve yeni malik için düzenlenen tapu iptal edilerek konut aileye iade edilir.
Sadece evlilik birliğini devam ettiği durumlarda değil, mahkeme aşamasındaki boşanma davasının varlığı da tapudaki şerhe istinaden aile konutunun satılmasında eşin rızasının aranmasını zorunlu kılar.
Tapuda aile konutu şerhi yokken satış yapılırsa ne olur?
Eğer tapu üzerinde aile konutu şerhi olmadığı durumlarda aile konutunun satılması ve satışın iptali süreci geçerli olabilir.
Şerh yoksa ve satış gerçekleştiyse rızası olmayan eşin dava açması durumunda, konutu satın alan üçüncü kişinin aile konutu olduğunu bilerek evi satın almış olması iyi niyet olarak görülemeyeceği için satış iptal edilebilir.İcra hukuku uyuşmazlıklarında konun önemi gereği icra avukatı ve danışmanlık ile süreci yürütünüz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?