Alacak Davası Avukat Ücreti Ne Kadar? Alacak davası için avukat ücretleri davanın durumuna göre belirlenmektedir. Her dava konusu için yapılması gereken işlemler ve teslim edilmesi gereken belgeler farklıdır.
Bunun yanı sıra Alacak davası avukat ücreti için belirleyici olan unsurlar davanın tahminen süreceği zaman zarfının yanı sıra davanın seyridir. Bu gibi sebepler dolayısı ile kesin bir fiyat vermek doğru değildir.
En doğru fiyat bilgisini almak ve bütçeyi hazırlamak için dava konusunu uzman avukata iletmek ve fiyat bilgisi talep etmek gerekmektedir.
Alacak Davası Vekalet Ücreti Hesaplama
Alacak davası vekalet ücreti dava ve icra değerine göre belirlenmektedir. 01.01.2019 tarihinde Resmi Gazete tarafından yayınlanmış olan Türkiye Barolar Birliği ‘’ Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’’ bölümünün 3. Kısmında belirtilmiş olan “Yargı Yerleri İle İcra ve İflas Dairelerinde Yapılan ve Konusu Para Olan veya Para İle Değerlendirilebilen Hukuki Yardımlara Ödenecek Ücret” oranlarına göre vekalet ücreti hesaplanmaktadır.
En sağlıklı vekalet ücret bilgileri için uzman bir avukattan destek ve bilgi alabilirsiniz.
Alacak Davası Nasıl Açılır?
Senetsiz alacak davası ya da farklı türdeki alacak davaları en sık açılan dava türlerinden biridir. Birçok konuda alacak davası açılabilir. Alacak davalarında iki taraf bulunmaktadır. Bu taraflardan biri alacaklı ve diğeri borçlu taraftır. Bundan dolayı da bu davalarda borç ilişkisi bulunmaktadır. Borç ilişkinin ortaya çıkması için 4 kaynak bulunmaktadır. Bunlar:
- Sözleşmeler,
- Haksız fiiller,
- Sebepsiz zenginleşme,
- Vekaletsiz iş görme
Bu sebepler dolayısı ile borçlanan şahıs, borcunu temerrüde düşürmeden ödemek durumundadır. Borcun zamanında ödenmemesi durumunda, alacaklı olan kişi borcunu temin edebilmek için alacaklı davası açabilir.
Davanın seyri ve izlenmesi gereken adımlar dava konusuna göre belirlenmektedir. Mahkeme, borçlunun haksız olduğuna karar verdiğinde, bu karar ile beraber borçlu hakkında ilamlı icra takibi başlatılabilmektedir.
Devletin araya girmesi sebebi ile cebri bir tahsilat yapılmaktadır. Sözleşme türüne göre, dava açılacak olan mahkeme belirlenmektedir. İş sözleşmeleri için iş mahkemesi, kira sözleşmeleri için Sulh Mahkemeleri görev almaktadır. Diğer borç çeşitlerinde ise borç durumuna göre mahkeme tespiti yapılmaktadır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?