Yargıtay’dan Ameliyat Sonrasında Hastayı Takip Etmeyen Doktor Hakkında Emsal Karar!
Sağlık sektöründe yaşanan hukuki ihtilaflar hasta doktor ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Bu alanda hastanın doktora karşı birtakım sorumluluk ve yükümlülükleri olduğu gibi hastanın tedavisi için sağlık uygulamaları gerçekleştiren doktorların da hastalara karşı bazı sorumluluk ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak her ne kadar ilgili kanunlarımızda açık ve net hükümler olsa da zaman zaman gündeme gelen vakalarda Yargıtay’ın vermiş olduğu bağlayıcı kararlar da dikkat çekmektedir.
Nitekim Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne konu olan olayda, ameliyat sonrasında hastanın durumunu takip etmeyen operatör doktor hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan hüküm verildi. Yüksek Mahkeme’nin vermiş olduğu bu karar “İçtihat Metni” olarak kabul gördüğünden emsal niteliği taşıyor. Buna göre gerçekleştirilen ameliyattan sonra hastasını takip etmeyen ve vizite hizmeti sorumluluğunu yerine getirmeyen doktorlar mahkemede yargılanacak.
Ameliyatı Yaptı Ancak Hastayı Takip Etmedi
Sol kasığında ağrı olması sebebiyle devlet hastanesinde uzman doktor muayenesine giren 8 yaşındaki çocuğa kasık fıtığı teşhisi konuldu. Çocuk doktor tarafından ameliyata alındı ancak operasyon sonrasında sık sık kusmaya başladı. Çocuğun ailesi durumdan endişelenince görevli hemşire kusma halinin normal olduğunu ifade etti. Ancak zaman geçtikçe çocuğun kusmuğunda durumun kötüye gittiğini gösteren belirtiler görülmeye başlandı.
Bunun üzerine anestezi uzmanı, istifra eden çocuğa emedur fitil uyguladı. Bunun akabinde kusması azalan çocukta bu sefer kasılma belirtileri görülmeye başlandı. Nöbetçi doktorun ilgilendiği çocuk başka bir hastaneye sevk edildi. Fakat sevk sırasında çocuk yolda hayatını kaybetti. Yaşamını kaybeden çocuğun ailesi, ameliyatı gerçekleştiren doktorun ameliyat sonrasında çocuklarının durumunu takip etmediğini iddia etti.
Taksirle Adam Öldürme Suçundan Dava Açıldı
Asliye Ceza Mahkemesi dava başvurusunu kabul ederek, ameliyatı gerçekleştiren doktor hakkında taksirle adam öldürme suçundan yargılama başlattı. Davaya müdahil olan Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu, dava dosyasında bulunan tıbbi belgelere göre sanık doktorun koyduğu tanı ve ameliyatın tıp kurallarına uygun olduğunu ancak ameliyat sonrası (postoperatif) süreçte doktorun hastanın vizitini yapmamasını eksiklik olarak vurguladı. Değerlendirmesini yapan yerel mahkeme sanık doktorun beraatine karar verdi. Acılı aile bu kararı temyiz etti ve dava dosyası Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne geldi.
Yargıtay’dan Emsal Niteliğinde Karar
Yargıtay’dan verilen kararda özetle; “Sanığın eylemi ile netice arasında illiyet bağının kesin bir şekilde kurulamadığı, ancak bahsedilen raporlara göre sanığın ameliyat sonrasında gerekli takip ve kontrol muayenesini yapmas konusundaki ihmali nedeniyle, eylemin TCK’nın 257/2. maddesindeki ihmali davranışla ‘görevi kötüye kullanma suçunun’ oluşturduğu gözetilmeksizin verilen beraat kararı yasaya aykırıdır.” denildi. Bu kararla birlikte ameliyat sonrası hastasının durumunu takip etmeyen doktorlar sanık olarak hakim karşısına çıkacak.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?