Anayasa Mahkemesi: Yaş Değişikliklerinin Askerlik İşlemlerinde Dikkate Alınmaması Kararı! | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Anayasa Mahkemesi: Yaş Değişikliklerinin Askerlik İşlemlerinde Dikkate Alınmaması Kararı!

yaş değişikliği şartları 2019

Anayasa Mahkemesi: Yaş Değişikliklerinin Askerlik İşlemlerinde Dikkate Alınmaması Kararı! Anayasa Mahkemesi Hastane Doğum Kayıtlarının Belgelenmediği Yaş Değişikliklerinin Askerlik İşlemlerinde Dikkate Alınmamasına Hükmetti. Anayasa Mahkemesi’ne konu olan davada hastane doğum kayıtlarına dayanmayan yaş değişikliklerinin, askerlik işlemlerinde dikkate alınmamasına karar verdi.

Bu konuya ilişkin Anayasa’ya aykırı olduğu yönünde itirazın reddine karar veren Yüksek Mahkeme, söz konusu uygulamayı hukuka uygun buldu.

Anayasa Mahkemesi’nin 14 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında, 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun seksen birinci maddesi birinci fıkrasında açıkça belirtilen “…resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak…” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ilişkin yapılan itirazın reddine hükmedilmiştir.

Bu karara göre, resmi hastane doğum kayıtları dışında başka belgeler ile yapılan yaş değişikliklerinin askerlik hizmeti için uygulanan işlemlere dikkate alınmaması kabul edilmiştir.

Anayasa Mahkemesi’ne Yapılan Başvuru Gerekçesi

Askerlik işlemleri esnasında, resmi hastane doğum kaydı dışında belgeler öne sürülerek verilmiş olan tüm mahkeme kararlarının bağlayıcılığı kuralına istisna getirilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çekilmiştir.

Hukuk devleti ve eşitlik ilkelerini ihlal ettiği öne sürülen bu uygulama için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunulmuştur.

Anayasa Mahkemesi’nin Değerlendirmesi

Anayasa’nın 72. maddesinde yer alan hükümlere göre çıkartılarak yürürlüğe konulan 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nda askerlik hizmeti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığında olan her erkeğe zorunlu kılınmıştır.

Bu noktada askerlik hizmeti bağlamında yapılan yasal düzenlemelerde, askerlik hizmetlerinin gerekliliklerinin dikkate alınması ile askerlik çağı konusunda nesnel esaslara bağlanması kanun koyucunun sorumluluğu altındadır. Bununla birlikte Anayasa kapsamında özel hükümlerin gündeme getirilmesi de kanun koruyucunun yetkisi içindedir.

Anayasa’nın 10. maddesinde belirtilen kanun önünde eşitlik ilkesi, hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusudur. Bu sebeple kimi kişi ve topluluklara aynı kurallar uygulanarak kanun karşısında eşitliğin ihlali yasaklanmıştır.

Anayasa Mahkemesi: Yaş Değişikliklerinin Askerlik İşlemlerinde Dikkate Alınmaması Kararı!

Askerlik çağına girdikten sonra geçmişe yönelik yapılan ve resmi hastane kayıtlarına dayanmadan gerçekleştirilen yaş düzeltmelerini askerlik işlemlerinde dikkate alınmaması kapsamında uygulanan kural, zorunlu askerlik hizmeti bağlamında oluşturulan düzende aksaklıklara yol açılmaması amacıyla uygulanmaktadır.

Söz konusu kuralda öngörülen ayrım, nesnel bir ölçüte dayandırılmaktadır. Bu sebeple yaş değişikliği nedeni farklı olan kişilerin hukuki açıdan aynı zeminde bulunduklarını söylemek mümkün olmamaktadır.

Bu noktada Anayasa’nın 138. maddesinde açık ve net bir şekilde belirtilen mahkeme kararlarının bağlayıcılığı ilkesi, kanun koyucunun Anayasa’ya uygun olması koşuluyla genel düzenleme yapma yetkisini ortadan kaldırmamaktadır.

Somut olayda itiraz edilen kuralda, mahkeme kararının geçersiz olmasını gerektirecek bir düzenleme bulunmadığı ortadadır. Bu nedenle yargının kararı hukuki açıdan değerini ve geçerliliğini korumaktadır.

Bununla birlikte askerlik çağına gelmeden önce resmi hastane doğum kaydı dışındaki belgelere dayanılarak yapılan yaş değişiklikleri ve tüm yaş değişikliği kararlarının askerlik işlemlerinde dikkate alınmaması Anayasa’ya aykırı bulunmayarak yapılan itirazın reddine karar verilmiştir.

69 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp