Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur ve Nasıl Gerçekleşir 2025. Anlaşmalı boşanma kararı, tarafların boşanma sürecini bir an önce tamamlamaları isteğinden kaynaklanmaktadır. Eğer taraflar arasında bir husumet yoksa ve bir an önce boşanma gerçekleştirilmek isteniyorsa anlaşmalı boşanma kararı alınması gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanmaya Karar Vermek
Evli çift belirli sebeplerce boşanmak istiyorsa kendi aralarında karar vererek tek celsede boşanabilirler. Ancak en az bir yıldır evli olmaları gerekmektedir, aksi halde çekişmeli boşanma davası açılarak tarafların anlaşmaya vardıkları görülüp dava daha sonra anlaşmalı boşanmaya çevrilmektedir.
Karar verildikten sonra tarafların arasında boşanma protokolü hazırlanmalıdır. Bu protokol kapsamında;
- Kendi iradeleri doğrultusunda boşanma kararı verdikleri,
- Taraflar arasındaki ortak eşyaların paylaşımının ne olduğuna dair net ifadeler ki bu durumda paylaşılan eşyalar tek tek belirtilmesi gerekmez sadece eşyaların paylaşımı yapıldığının ve onayının olduğu belirtilir,
- Eğer taraflardan birisinin nafaka talebi olursa nafakanın hangi şartlarda hangi tutarda ödeneceği belirtilmelidir.
- Çocukların durumunun ne olmasına taraflar aralarında anlaşma sağlasa bile kamu düzenini de ilgilendiren bir konu olması bakımından son karar hakime bırakılır ama hakimin kararını tarafların aldığı uzlaşı etkiler.
- Maddi ya da manevi tazminat talep edilmiyorsa bu belirtilme ya da tazminat talebi varsa yine belirtilmelidir. Eğer tazminat davası olmadığı protokole yazılmış ama sonrasında tazminat talebi oluşmuşsa dava anlaşmalı boşanma davası olmaktan çıkarak çekişmeli davaya dönüşür.
Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur ve Nasıl Gerçekleşir 2025
Protokol hazırlanmış ise anlaşmalı boşanma nasıl olur ve gerçekleşmesi önünde engel kalmamıştır. Taraflardan birisi ikamet etmekte bulunduğu bölgenin aile mahkemesine dilekçe vererek dava sürecini başlatır.
Aynı şekilde vekil avukat tarafından da dava süreci başlatılabilir ama tarafların mahkeme esnasında duruşmada olmaları beklenmektedir. Hakim tarafından çifte anlaşmaya varıp varmadıkları, bunun kendi rızaları kapsamında olup olmadığı sorulmaktadır.
Mahkeme Tarafından Boşanma Davasının Reddi
Anlaşmalı boşanma davaları usulüne uygun yapılmadığı durumlarda reddedilebilirler. Bu durumun gerçekleşmesinde;
- Boşanma sürecinin hukuksal zemin dışında kalması,
- Anlaşmalı boşanma olmasına rağmen tarafların uzlaşı sağlayamaması,
- Boşanmak için gereken prosedürlerin doğru şekilde tamamlanmaması,
Sebeplerince dava mahkeme tarafından geri çevrilebilir. Yani anlaşmalı boşanma davaları da kesinlikle boşanma ile sonuçlanır denilmemektedir. Bu konu oldukça önemlidir şayet bir sebepten ötürü boşanma davası açmış kişinin davası reddedildiğinde aynı sebepten ötürü dava açması için üç yıl beklemesi gerekmektedir. Bu yüzden dava şartlarının yerine uygun getirilmesi sürecin doğru işlemesi açısından önemlidir.
Anlaşmalı Boşanma Davasına İtiraz Etmek
Anlaşmalı boşanma hukuki olarak karara bağlandıysa daha sonraki durumlar için anlaşmalı boşanmanın iptali için üst kanun yoluna başvurmak genelde olumsuz sonuçlanmaktadır. Çünkü anlaşmalı boşanmada tarafların onayı olduğu tespit edilmiş ve ayrılmalarında sakınca görülmemiştir.
Daha sonra taraflardan birisinin fikir değiştirmesi davayı iptal etmez. Eğer tekrar bir araya gelmek istiyor veya istiyorlarsa nikah işlemleri başlatıp tekrar evlenmeleri gerekmektedir.
Kısacası anlaşmalı boşanma kararları kısa sürede sonuçlanmasına rağmen tarafların enine boyuna düşünüp alacakları karar olmalıdır.
SORULAR
Merhaba. Arkadaşım 10 yıllık eşinden anlaşmalı olarak boşandı. Bu boşanma sırasında birlikte evli kaldıkları sürede 2 adet ev aldılar. Boşandığı eşe üzerinde yüklü banka hesabı da dahil bunları ona verdi. Şimdi arkadaşım maddi açıdan zor durumda evsiz ve yeniden evlenmek istiyor. Bu boşanma sırasında verdiklerinin yarısı veya bir kısmını geri alabilir mi? Teşekkürler.