Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı Ne Zaman Olur ? Anlaşmalı Boşanma, boşanmak isteyen tarafların kendi aralarında, nafaka ve çocuğun velayeti gibi önemli konularda anlaşma sağlayarak, belli bir düzende ilerleyerek, mahkemeye başvurulan ve genellikle sonuç olarak da olumlu biten dava türüdür.
Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı Ne Zaman Olur ?
Bu boşanma türünde tarafların sorun yaşadığı noktalardan biri mal paylaşımı konusudur. Bu konunun sorun yaşamadan çözülebilmesi için, mahkemeler boşanma davasının ardından malların paylaşılması amacı ile yeni bir dava açılmasını uygun görmüştür.
Bu açıklamalar ışığında anlaşmalı boşanma aşamasında olan eşlerin, mal paylaşım konusunda anlaşmaya varıp, bu durumu protokol yazılması ve boşanma öncesi yapılması gereken en doğru davranıştır. Ancak eşler öncelik boşanma olup, mal paylaşım değilse, bu tür davayı, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde açması hak kaybına uğramaması için önemli husustur.
Boşanmada Mal Paylaşımı Nedir ?
Boşanmada malların paylaşımı, evliliğin mahkeme kararı ile sona ermesinin ardından, kural olarak evlilik süreci içinde edinen malların taraflara eşit olacak şekilde paylaşılması esasına dayanır. Bu dava boşanma davası ile birlikte açılamaz.
Davanın açılabilmesi için, öncelikle anlaşmalı boşanma davasının sona ermesi halinde yada malların paylaşımı için, boşanma davası ile aynı anda farklı bir dava şeklinde açılabilir. Bu durumda mahkeme boşanma davasının kesinleşmesi için, davayı bekletir. Yani her halükârda malların paylaşılması için dava açılabilmesi, anlaşmalı boşanma davasının sonlanmasına bağlıdır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Açılma Süreci
Evlilik birlikteliğini sonlandırmak isteyen taraf, evlilik süreci içerisinde son altı ay içinde ikamet edilen yerde bulunan Aile Mahkemesi’ ne başvuruda bulunarak dava açma hakkına sahiptir. Eşlerin altı aydan daha uzun bir süre boyunca, farklı bir yerde ikamet etmeleri durumunda, boşanma davası, dava açılan tarafın ikamet ettiği yerdeki Aile Mahkemesi’ nde açılır.
Boşanmada Mal Paylaşımı
Bu konuda, 1Ocak 2002 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmış olan ve günümüzde de devam eden yasal mal rejimi “Edinilmiş Mallara Katılım” ile, iki tarafın da çıkarlarının eşit koşullarda değerlendirilmesini sağlar.
Bu yasaya göre, eşler evlendikten sonra, taraflardan birinin ya da ikisinin çalışarak elde etmiş olduğu mal üzerinde, iki tarafında eşit hakkı vardır. Bu yasa doğrultusunda, boşanma esnasında mal paylaşımı alanında, önceki mal ayrılığı rejiminin oluşturduğu haksızlığın giderilmesi hedeflenir.
Boşanmada Mal Paylaşım Davası Açma Süresi
Bu davanın açılabilmesi için belirlenmiş olan zamanaşımı süresi geçmeden, dava talebi için başvurulmalıdır.
Mal paylaşım davası açılabilmesi için, boşanma kararının kesinleşmesinin ardından 1 yıl içinde başvuruda bulunulmalıdır. Belirlenen bu sürenin dolması halinde, dava açmak mümkün değildir.
Şayet boşanma davası bir sona kavuşturulamaz ise, ayrı bir dava ile malların paylaşımı talep edilebilir. Fakat böyle bir durumda malların paylaşımı ile ilgilenen mahkeme, boşanma davası ile alakalı olan mahkemeden karar çıkmasını bekler ve zamanaşımı bu şekilde daha kolay bertaraf edilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?