Anlaşmalı Boşanmada Neler İstenir? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Anlaşmalı Boşanmada Neler İstenir? Anlaşmalı boşanmada kadın neler isteyebilir?

Anlaşmalı boşanma, evliliği sonlandırmak isteyen çiftlerin üzerinde anlaştıkları koşullar altında gerçekleştirdikleri bir süreçtir. Bu süreçte kadınların hakları ve boşanma için gerekli koşullar önemli rol oynar.

1. Anlaşmalı Boşanmada Kadın Neler İsteyebilir?

Anlaşmalı boşanmada kadın, çeşitli haklarını güvence altına almak için taleplerde bulunabilir. Bu haklar arasında nafaka, çocukların velayeti, manevi ve maddi tazminat, mal paylaşımı ve düğün takıları gibi konular bulunmaktadır. Velayet konusunda, genel olarak çocuğun bakımını en iyi şekilde sağlayacak ve çocuğun üstün menfaatlerini gözetecek ebeveynin tercih edilmesi esastır. Kadın, bu süreçte çocukların geleceğini koruyacak ve onların ihtiyaçlarını karşılayacak koşulların belirlenmesini isteyebilir.

2. Anlaşmalı Boşanmak İçin Ne Gerekiyor?

Anlaşmalı boşanma sürecini başlatmak için çiftlerin bir boşanma protokolü hazırlaması ve bu protokolde boşanma şartlarını net bir şekilde belirtmeleri gerekir. Gerekli evraklar arasında boşanma davası dilekçesi, protokol, davacının nüfus cüzdan fotokopisi ve varsa avukat vekaletnamesi bulunur. Bu evraklarla birlikte, sürecin sorunsuz ilerlemesi ve hakların korunması için avukat desteği almak tavsiye edilir.

3. Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Avukatlık hizmeti almadan anlaşmalı boşanma davası açmak mümkündür. Bu durumda, davacı eşin dilekçeyi ıslak imzalı olarak mahkemeye sunması gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların üzerinde mutabık kaldığı tüm şartları içermeli ve her iki tarafın da bu şartları kabul ettiğine dair imzalarını taşımalıdır. Avukatsız süreç, genellikle daha basit ve maliyeti daha düşük olabilir ancak hukuki süreçlerde tecrübesiz olan bireyler için zorlayıcı olabilir.

4. Anlaşmalı Boşanma Ne Kadara Mal Olur?

Anlaşmalı boşanma davası masrafları, davayı takip edecek avukatın ücreti, mahkeme harçları ve diğer masraflar dahil olmak üzere değişkenlik gösterir. 2024 yılı için belirlenen avukatlık ücreti minimum 17.900 TL+KDV’dir. Buna ek olarak, mahkeme masrafları ve diğer giderler toplam maliyeti artırabilir. Bu maliyet, çiftlerin anlaşmalı boşanma sürecinde karşılaşacakları toplam ücreti temsil eder ve sürecin karmaşıklığına göre artış gösterebilir.

Anlaşmalı Boşanmada Neler İstenir?

TMK’nın ilgili maddelerinde yer alan anlaşmalı boşanma şartlarına sahip olmayan kişiler için anlaşmalı boşanma davası açabilmek mümkün değildir. Bu hükümlere göre gerekli şartları taşımayan kişilerin aile mahkemesine başvurarak açtıkları anlaşmalı boşanma davaları usulen çekişmeli boşanma davası olarak yürütülmektedir.

Bu yüzden anlaşmalı boşanmada istenen usullerin ve şartların hukuken gerektirdiği şekilde hazırlanmış olması çok önemlidir. Anlaşmalı boşanmada neler istenir sorusunun yanıtına göre boşanma esaslarını düzenleyen taraflar, anlaşmalı boşanma davası açabilmektedir.

Anlaşmalı boşanmada tazminat alınır mı

Anlaşmalı boşanmada tazminat alınır mı?

Anlaşmalı boşanma davasında boşanacak eşler, aralarında düzenleyecekleri anlaşma protokole tazminat konusunda ve miktarında anlaşarak yazmaları halinde, Aile mahkemesi anlaşmalı boşanma kararında tazminata karar verecektir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümlere göre anlaşmalı boşanma şartları şu şekildedir:

Evliliğini anlaşmalı boşanma yolu ile sonlandırmak isteyen eşlerin ilk olarak en az bir yıl evli kalmış olmaları gerekmektedir. Bir yıllık evlilik süresini doldurmamış eşlerin boşanmanın her türlü sonuçlarında kesin bir anlaşmaya varmış olmalarına rağmen mahkemeye anlaşmalı boşanma başvurusunda bulunduklarında dava çekişmeli boşanma davası olarak açılacaktır.

Çekişmeli boşanma davasında davanın tarafları boşanma ferileri üzerine anlaşmaya vardıklarına dair protokolü mahkemeye dilekçe yoluyla bildirmeleri halinde çekişmeli boşanma, anlaşmalı boşanma sürecine dönüşebilmektedir.

Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için eşlerin maddi ve manevi tüm hukuki sonuçlar üzerinde uzlaşma içinde olduklarını, hukuka uygun bir şekilde hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolü ile bildirmeleri gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davalarında eşlerin mahkemede gerçekleştirilen duruşmaya katılmaları zorunludur. Bu zorunluluğun sebebi eşlerin anlaşmalı boşanma protokolü içinde verdikleri bilgileri hakimin huzurunda teyit edilmesidir. Anlaşmalı boşanma davasında eşler mahkemeye bir boşanma gerekçesi göstermek zorunda değillerdir. Evliliklerinde 1 yılı doldurduktan sonra iki eş de boşanmak istediklerini belirterek mahkemeye başvurmaları halinde hakim boşanma kararı vermek zorundadır.

Anlaşmalı Boşanma Süreci

  • Eşlerin anlaşmalı boşanma kararı alması,
  • Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması,
  • Protokolde velayet, nafaka, tazminat, ev eşyası gibi konular üzerinde anlaşmaya varılması,
  • Protokolün taraflarca imzalanması,
  • Protokolün imzalanmasının ardından anlaşmalı boşanma davası dilekçesinin hazırlanması,
  • Protokol ve dava dilekçesi ile mahkemeye başvurularak boşanma davası açılması,
  • Aile mahkemesinde ivedi duruşma günü istenmesi,
  • Tarafların duruşma günü mahkemede hazır bulunması,
  • Tarafların boşanma iradelerini hakim önünde açıklamaları ve anlaşmalı boşanma protokolünde bulunan imzalarını ikrar etmeleri,
  • Mahkeme tarafından anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesine karar verilmesi,
  • Aile mahkemesi hakimini gerekçeli karar yazdırması,
  • Gerekçeli kararın tebliğ alınması,
  • Tarafların temyiz hakkından feragat etmesi,
  • Kararın kesinleşmesi,
  • Nüfus müdürlüğüne kararın gönderilmesinin ardından anlaşmalı boşanan tarafların kimliklerinin değiştirilmesi
361 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp