Anlaşmalı Boşanmadan Sonra Mal Paylaşımı Davası Açılır Mı? Mal paylaşımı davasının anlaşmalı boşanma sonrasında açılması, davanın sonuçlanmasının akabinde gerçekleşmektedir. Tarafların fikir birliği ile boşanma davasını sonuçlandırması ile mal paylaşım süreci de tarafların kendi talepleri ile değerlendirilmektedir.
Anlaşmalı boşanmadan sonra mal paylaşımı davası, hemen boşanma davasının akabinde açılmak zorunda değildir. Ancak boşanma kararının kesinleşmesinde başlayarak bu dava bir yıl içinde açılması gerekir. Bir yıllık süre zaman aşım süresi olup bu süreye dikkat etmek gerekir. Boşanmanın gerçekleştiği tarihten itibaren olağanüstü durumlarda on yıllık zaman dilimi içerisinde mal paylaşım davasına başvurma olanağı bulunmaktadır.
Anlaşmalı boşanma süreci tarafların ortak kararlarını içermesi sebebiyle kısa sürede sonuçlanmaktadır. Bu sebeple mal paylaşım davalarının da anlaşmalı boşanma süreçlerinde hızlı bir şekilde sonuçlandığı bilinmektedir.
Ayrıca bu dava açılırken Anlaşmalı boşanma davasına sunulan Boşanma protokolününde ayrıntılı incelenmeli, mal paylaşımı konusunda yazılış madde varsa dikkat edilmelidir.
Mal Paylaşımı Davasında Ortak Haklar Nelerdir?
Mal paylaşımı davasında tarafların ortak hakları, evlilik birlikteliğinin başladığı süreç itibariyle edinilen malları içermektedir. Bu malların kişilerin şahsi malları olmaması gerekmektedir.
Mal paylaşımı davasında taşınabilir ya da taşınamaz malların her birisi için ortak olma durumu belirlenebilmektedir. Bu değerlendirmenin içerisinde banka hesapları da bulunmakta ve detaylı incelemeye tabii tutulmaktadır.
Tarafların miras yoluyla ya da tazminat yoluyla edindikleri mallar kişisel mallar olmakla beraber boşanma süreçlerine dâhil edilmemektedirler. Bunun aksine ortak olarak edinilen mallarda da katkı durumuna ilişkin değerlendirme yapılabilmektedir.
Mal paylaşımı değerlendirilirken bağlı bulunan sigorta birimi tarafından yapılan ödemeler ya da edinilen haklar da ortak haklar içerisinde değerlendirilmemektedir. Kişilerin şahsı adına yapılan bu ödemeler, boşanma sonrasında paylaşımı yapılacak mallardan ayrıştırılmaktadırlar.
Mal Paylaşımı Davasından Sorumlu Mahkemeler
Mal paylaşımının yapıldığı mahkemeler, Aile Mahkemeleri içerisinde değerlendirilmekte olup boşanma davalarından ayrı olarak hizmet vermektedirler. Bu durumuna ilişkin kurulan mahkemelerin Anayasanın 4787 sayılı kanunu tarafından kurulduğu bilinmektedir.
Anlaşmalı boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açılması, ayrı bir dava sürecini gerekli kılmaktadır. Mal paylaşımı davasının açılma sürecinde boşanmanın sonlanmadığı durumlarda aynı bölgede bulunan mahkemeler görevli olarak belirlenmekte olup boşanma durumunun sonlanması halinde tarafların ikametgâh bölgesine göre görevli mahkemeler belirlenmektedir.
Kredi Kullanım Durumunda Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Mal paylaşımının kredili mallar üzerinden yapılması, kredinin ödenme durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Şayet kredinin ödenmesi tamamlanmış ise ortak hak olarak belirlenerek eşit paylaşım sağlanmaktadır. Fakat kredi ödemelerinin tamamlanmadığı durumlarda ödenen miktar üzerinden farklı hesaplama yolları ile paylaşım miktarı belirlenmektedir.
Kredili malların paylaşımı esnasında ilk olarak ödenen kısmın eşit olarak paylaşımı yapılmaktadır. Ödenen tutar üzerinden taraflardan ödemeyi gerçekleştirmeyen eşe belirlenen tutarın ödenmesi şeklinde bir paylaşım sağlanabilmektedir. Ödemeyi yapan eşin malı kendi ödemesi ile şahsi bir hak olarak devam ettirmesi bu sayede mümkün olmaktadır.
Anlaşmalı boşanmadan sonra mal paylaşımı davası yapılırken, bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulabilmektedir. Kredi tutarının güncel veriler ışığında belirlenmesi ve hak kaybının yaşanmaması için bu rapor, mahkeme tarafından detaylı bir şekilde incelenmektedir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?