Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2020 ne kadar oldu? Özellikle iş dünyasında sorunların ivedilikle çözülmesi için başvurulan arabulucular sorunun çözümünü hızlandırdıkları ve mahkemelerin iş yükünü hafiflettikleri için son zamanlarda sıklıkla kullanılan kimseler olmuştur.
Bu yüzden arabuluculuk ücret tarifesi 2020 fiyatları merak edilmektedir.
Arabuluculuk Nedir? Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2020 Nasıl Belirlendi?
Arabulucu, tarafların anlaşmazlığını kısa sürede çözmek amacıyla başvurulan kişidir. Dünya’da uzun yıllardır uygulanan, Türkiye’de de son yıllarda hayata geçirilen bu kurum sayesinde taraflar hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulurlar ya da buna yönelik eylemlerde bulunulur.
Kredi sözleşmeleri, alım – satım sözleşmeleri, tüketici anlaşmazlıkları, eser sözleşmeleri, işçi alacakları, kira uyuşmazlıkları, sigorta uyuşmazlıkları, marka – patent uyuşmazlıkları, boşanma sonrasında mal paylaşımı uyuşmazlıkları gibi pek çok konuda tarafları bir araya getirip konunun çözüme kavuşması için uğraş vermektedir.
Aynı zamanda iş hukukuna giren işçi alacağı, fazla mesai, işe iade, yıllık izin gibi konularda da mahkemeye başvuru yapmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu bulunmaktadır. Arabulucuya gidilmeden doğrudan mahkemeye yapılan başvurular, ilgili konularda doğrudan geri çevrilmekte ve konuya arabulucunun bakması gerekmektedir.
Arabulucu Nasıl Çalışır?
Belirtilen konularda hukuki anlaşmazlığı bulunan kimseler, arabulucuya giderek başvuruda bulunurlar.
Çoğu avukat arabulucu olarak da hizmet vermektedir ama avukatlık bürosuna gitmeyen kimseler adliyelerdeki arabulucu ofislerine de başvuru yapabilirler. Bunun sonucunda başvuru yapan kişiye arabulucu bulunduktan sonra arabulucu olayın detaylarını öğrenir.
Başvuruda bulanan kişinin talebine göre talep edeceği ek bilgilere de ulaştıktan sonra şikayetçi olunan kişi ile şikayetçiyi bir masa etrafına toplar. Bu sürede tarafların anlaşmazlığa düştükleri konunun çözümü için uğraş verilir.
Ayrıca arabulucunun yönlendirmesi ile taraflar bir başka çözüm yolu da geliştirebilirler. Eğer buluşma sonrası taraflar anlaşmaya varamamışlarsa arabulucu tutanak hazırlar ve bu tutanak ile mahkemeye başvuru yapılabilir.
Böylece arabulucu insanları arasındaki ilişkilerin belirli bir düzeyde olmasını sağlar, meseleye çabuk ve ekonomik bir çözüm sunar, aynı zamanda taraflar arasında olan bitenler kendisi tarafından gizli tutulmaktadır ve mahkemeden daha çok taraflar süreci yönetebilme hakkına sahip olmaktadır.
Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2020 Nedir?
Tıpkı avukatlıkta olduğu gibi arabulucularda da asgari ücret tarifesi bulunmaktadır. Her şeyden önce belirtilmeli ki bir meseleden arabulucuya başvuru yapıldığında herhangi bir ücret talep edilmez.
Arabuluculuk kapsamında yürütülen süreç tarafların anlaşmazlığı ile sonuçlanırsa arabulucunun yürüttüğü faaliyet karşılığı 2 saatlik ücreti devlet tarafından ödenmektedir.
Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2020
Ancak taraflar anlaşır ya da anlaşmaları başka bir oturuma kalırsa asgari arabuluculuk ücret tarifesi 2020 ücret tarifesi üzerinden fiyatlandırma yapılır. Buna göre;
- Aile hukuku ile ilgili uyuşmazlıklarda taraf başına; ilk üç saate kadar 170 TL takip eden her saat için 120 TL,
- Ticari uyuşmazlıklarda taraf başına ilk üç saate kadar 330 TL, takip eden her saat için 255 TL,
- İşçi – işveren uyuşmazlıklarında taraf başına ilk üç saate kadar 170 TL, takip eden her saat için 120 TL,
- Tüketici uyuşmazlıklarında taraf başına ilk üç saate kadar 170 TL, takip eden her saat için 120 TL,
- Diğer tür uyuşmazlıklarda ise taraf başına ilk üç saate kadar 205 TL, takip eden her saat için 155 TL
Konusu para olmayan meseleler için belirlenmiştir. Konusu para olan anlaşmazlıklar içinse anlaşılan miktarın belirtilen yüzdesi üzerinden ödeme yapılır;
- İlk 35.000.00 TL için, bir arabulucu yaparsa % 6, birden fazla arabulucu olursa % 9,
- Sonra gelen 45.000.00 TL için bir arabulucu görev yaparsa % 5, birden fazla % 7,5
- Sonra gelen 80.000.00 TL için bir arabulucu görev yaparsa % 4, birden fazla % 6
- Sonra gelen 240.000.00 TL için bir arabulucu görev yaparsa % 3, birden fazla % 4,5
Olarak bedeller belirlenmiştir. Tutarın yükselmesine bağlı olarak yüzde payları düşmektedir.
Arabulucu nerede bulunur?
Özellikle çalışanların kıdem ve ihbar tazminatları için başvurdukları yer olan arabulucular, artan mahkemelerin yükünü hafifletmek amacıyla olayın mahkemeye intikal etmeden çözümü için oluşturulmuş kurumlardır.
Arabuluculuk Hayatımıza Girdi?
7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu gereği bireysel ya da toplu iş sözleşmelerinde, işçinin hak ettiği kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmemesi, sorunların çıkması veya eksik ödendiği durumların önüne geçmek, işçi ile işveren arasında ortak bir nokta bulmak amacıyla kurulan arabuluculuk, iş hayatıyla ilgili pek çok konuya yasal şartlar içerisinde bakar.
Arabulucuların kuruluş amacı mahkemelere intikal etmeyecek belirli sorunların hızlı ve kısa yoldan çözülmesini sağlamak içindir. Şayet arabulucuda da olay sonuç vermiyorsa mahkemeye başvuru gündeme gelmektedir. Arabulucu özetle şu davalarda görevlendirilir;
- İşçi ve işveren alacakları,
- İşe iade talepleri,
- Kıdem ve ihbar tazminatı,
- Fazla mesai,
- Yıllık izin,
- Mobing,
- Kötü niyet tazminatı,
- Sendikal tazminat
gibi konularda arabulucuya başvurmadan dava açılamamaktadır. Buradaki arabulucunun zorunlu tutulması hem çalışanın hem de işverenin meşgul edilmeden bir an önce istediği haklara kavuşması olarak açıklanabilir.
Arabulucu Nerede Bulunur?
İşinizle ilgili bir sorununuz varsa ve bunun çözüme bağlanmasını ya da dava etmek istiyorsanız öncelikli olarak arabulucuya gitmeniz gerekmektedir. Arabulucu bulmak için ilk yapacağınız adliyeler olabilir. Türkiye kapsamında 108 adliyede arabuluculuk büroları bulunmaktadır. Şayet adliyede yoksa sulh hukuk mahkemelerinin yazı işleri de aynı görevi yapmaktadır. Bunun dışında arabuluculuk ofislerini kendiniz bulabilirisiniz, çünkü çoğu avukatlık bürosu aynı zamanda arabulucu olarak da hizmet vermektedir.
Arabuluculuk Masrafları ve Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2020 Ne Kadar?
Arabuluculuk henüz yeni bir kavram olduğu için arabulucu masrafları ile ilgili pek çok kafa karışıklığı bulunmaktadır. Arabulucuya işiniz ile ilgili bir sorun yaşadığınızda başvuru yaptığınızda şu tablo ile karşılaşacaksınız;
- Başvuru sırasında masraf veya harç alınmamaktadır. Başvurunuzu ücretsiz yapabilirsiniz,
- Başvurunun yapıldığı yerden arabulucu tayini yapılmaktadır. Arabulucu belirlendikten sonra taraflar masaya oturtulur ve aralarındaki sorunun çözümü için uğraş verilir.
- Taraflar hangi sebeple olsun ilk yapılacak oturuma katılmak zorundadırlar. Katılmayan tarafı arabulucu kayıt altına alıp ileride haklı çıkması durumunda bile masrafları ödemek zorunda bırakılıyor.
- İlk oturumda taraflar anlaşma sağlayamazsa, masraf Bakanlık tarafından karşılanmaktadır. Bunun sonucunda davaya gidileceği için dava sonucunda kaybeden taraf arabulucu masrafını da ödemek zorunda kalmaktadır.
Zorunlu İş Davaları ve Ticari Uyuşmazlıklar Dışındaki Arabuluculuk
Arabuluculuk her ne kadar iş davaları için yaygın olarak kullanılıyor olsa da arabulucuların iş davaları dışında da yetkileri bulunmaktadır. Hızlı sonuç almak isteyen taraflar;
- Kiracı-mülk sahibi anlaşmazlıkları,
- Tüketici davaları,
- Marka patent davaları
gibi konularda da işlem yapabilmektedir. Özel hukuk uyuşmazlıkları alanında sıklıkla tercih edilen arabulucular, bu sayede hukuk sisteminde hızlılığa ve tarafların bir an önce sonuç almasına sebep olmaktadır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?