Araç Değer Kaybı Kimden İstenir? – Ekspertiz | Karayolları üzerinde her geçen gün büyük bir hız ile artan araç sayısı ile birlikte dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’ de de trafik kazaları oranlarında ciddi artışlar ile karşı karşıya kalınıyor. Her yıl on binlerce insanın hayatını kaybettiği trafik kazaları maddi yönden de hem devlete hem de araç sahiplerine çok ciddi bir yük teşkil ediyor.
Özellikle de günümüz modern yüzyıl Türkiye’ sinde karayolunda herhangi bir kusuru bulunmamasına karşın trafik kazası yaşayan araç sahiplerinin, kazadan dolayı hasar gören aracın onarımının ardından 2. El piyasası içerisinde değer kaybı yaşaması söz konusu olur.
Aracın ikinci el araç piyasasında çok ciddi seviyelerde değer kaybı yaşamasına yol açan bu durumlar araç sahipleri açısından çok önemli mağduriyetlere ve zararlara yol açıyor. Ancak günümüz Türkiye’ sinde trafik kazalarında herhangi bir kusuru bulunmayan araç sahiplerinin bu mağduriyetlerinin önlenebilmesi amacı ile çeşitli düzenleme ve uygulamalar gerçekleştiriliyor.
Bunların başında da kusuru bulunmayan araç sahibinin çeşitli yollar ile araç değer kaybını tanzim edebilme şansına sahip olabilmesidir.
Araç Değer Kaybı Kimden İstenir Tahsil Edilir?
Trafik kazalarında karşı tarafın kusuru dolayısı ile kazanın yaşanmış olması durumunda. Araç sahibi değer kaybını çeşitli kanalları kullanarak söz konusu zararının karşılanmasını sağlayabilmektedir. Bu kapsamda da araç sahipleri tarafından söz konusu araç değer kaybının tanzimini;
- Trafik kazasının kusurlu tarafı olan karşı taraf araç sahibinden
- Trafik kazasının kusurlu tarafı olan karşı taraf araç sürücüsünden
- Trafik kazasının kusurlu tarafı olan aracın ‘Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası’ yani zorunlu trafik sigortasından talep edebilme imkanına sahip olabiliyor.
Günümüz Türkiye’ sinde uygulanan zorunlu trafik sigortası poliçesi ile sigorta şirketi, söz konusu trafik kazasının kusurlu araç sahibinin sorumluluğuna bağlı olarak ortak olmaktadır. Trafik sigortası poliçesini uygulayan sigorta şirketi, sadece mağdur olan karşı taraftaki araç üzerinde meydana gelen hasar bedelini karşılamak ile yükümlü değil, aynı zamanda da söz konusu trafik kazasında kusuru olmamasına karşın hasar gören aracının onarımından dolayı 2. El piyasasında yaşadığı araç değer kaybını da karşılama yükümlülüğüne sahiptir. Günümüzde Yargıtay içtihatları bu doğrultuda belirtilmektedir.
Trafik sigortası kapsamı dahilinde bulunmayan zarar değer kaybı bölümünden ziyade hasar almış olan aracın kullanılamamasından dolayı meydana gelen geçici kazanç kaybı ya da ikame araç gideri şeklindedir.
Zorunlu trafik sigortasının kapsamı dahilinde araç değer kaybı bulunurken, kazanç veya ikame araç bedeli bulunmamaktadır. Bu kalemlerin tanzimi sadece araç sahibi tarafından kusurlu araç sahibi ya da sürücüsünden gerçekleştirilebilmektedir. | Araç Değer Kaybı Kimden İstenir? – Ekspertiz
Araç Değer Kaybı Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?
Trafik sigorta poliçesi çerçevesinde sigorta şirketine araç değer kaybı tanzimi için gerçekleştirilen başvuruda karşı karşıya kalınan en önemli problem, sigorta şirketleri tarafından bu söz konusu talebe yönelik pek çok farklı etkenden dolayı olumsuz dönüş sağlaması veya reel bedelden çok daha alt seviyede bedeller ödemesidir.
Bu noktada Ankara da bağımsız eksper raporları alınması, araç sahiplerinin haklarını en iyi şekilde koruyabilmeleri açısından önemli bir avantaj sağlayacaktır.
Araç Değer Kaybı, uzman ve sertifikalı kişiler tarafından yapılmaktadır. Ankara’da meydana gelen kazalarda ekspertize müracaat edilmesi halinde kendilerine açılan ekranda kazanın tüm ayrıntıları görerek, kazada ne kadar Araç Değer Kaybı olduğunu tespit ederek rapor halinde tarafınıza bildirmektedir.
Ekspertizden alınan bu rapor ile Sigorta şirketine başvuru yaparak alabilirsiniz. Dilersiniz bu başvuranlarının tümünü avukat aracılığı ile yapabilirsiniz. | Araç Değer Kaybı Kimden İstenir? – Ekspertiz
Araç Değer Kaybı Ekspertiz Ankara Ücreti
Araç Değer Kaybı ekspertiz ücreti 200 TL artı KDV olarak hesaplanmaktadır. Trafik kazasında Araç Değer Kaybını tespitini yaparak rapor tarafınıza sunulur. Bu hizmetinin karşılığı olarak Ekspertize ödenen ücreti fatura karşılığında ödemeniz gerekmektedir. Bunun nedeni sigorta şirketine yapılan başvuruda ödemiş olduğunuz ekspertiz ücretini de talep ederek geri alabilirsiniz.
Hukuk büromuza Araç Değer Kaybı hesaplanması, değerinin tespiti gibi konularda ki taleplerde, büromuzun danışmanlığı ve ekspertiz raporlarını hazırlayan eksperlerle çalışmaktadır. | Araç Değer Kaybı Kimden İstenir? – Ekspertiz
Eksper Raporu Kaç Günde Çıkar – Araç Değer Kaybı Kimden İstenir – Ekspertiz
Bu konuda yapılan başvurular tarafımızdan incelenerek, ekspertiz raporu alınması ve yazılması 1 günde tamamlanmaktadır. Eksper tavsiye konusu yanında hukuki boyutu bulunması ve başvuruların doğru yapılması için. Araç değer kaybı ve ekspertiz raporları için avukat desteği alınmasını tavsiye etmekteyiz.
Bu konuda danışmanlık adına faaliyet gösteren yetkisiz bir çok şirket bulunmakta olup mağduriyet yaşamaması adına önemli olduğunu belirtmek isteriz.
Makalede Araç Değer Kaybı Kimden İstenir – Ekspertiz konusu bilgi amaçlı hazırlanmıştır. | Araç Değer Kaybı Kimden İstenir? – Ekspertiz
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?