Araç Değer Kaybı Tazminatı | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Değer Kaybı Tazminatı ile Araç Değer Kaybı Ne Demektir? Trafik kazalarının yaşanmasının ardından arabalarda maddi hasar oluşması halinde arabanın tekrar satışa çıkarılması düşünüldüğünde aracın değerinde belli miktarda bir düşüş meydana gelecektir. Araç değer kaybı olarak adlandırılmış olan bu zararlarda araç ilk günkü haline gelecek şekilde tamir edilmiş olsa dahi parçalarının değişmesi ya da boyanması gibi nedenlerle ikinci el sayıldığı için daha ucuza satılmaktadır. Arada oluşan bu fark araç değer kaybı olarak adlandırılır.

Araçların Değer Kaybını Kim Karşılar?

Trafik kazalarının yaşanmasının ardından sürücülerin pek çoğu kaza yaptıkları araçları satarak değiştirmek isterler. Tekrar satışa çıkarılan araçların gerçek değerlerinden çok daha düşük rakamlara satılmasının bilinmesinin ardından araç değer kaybı konusunda daha fazla bir bilinçlenme ortaya çıkmıştır. Kişiler satış sırasında uğramış oldukları zararın karşılanmasını trafik kazasında kusurlu olan ya da kendilerine göre daha kusurlu olan kişilerden talep edebilirler. | Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Değer Kaybı Hakları

Trafik kazasının ardından araç ne kadar kusursuz bir şekilde tamir edilmiş olsa ve ilk günkü performansına ve görünümüne kavuşmuş olsa da resmi kayıtlarda aracın kaza yapmış olduğu bilindiği için değer kaybı yaşaması mümkün olmaktadır.

Araçları ile kaza yapması sonucu araçları değer kaybına uğramış olan kişiler haklarını korumak ve tüm bu süreci en az hasarla atlatmak adına değer kaybı tazminat davalarını açabilirler. Bu davalar aracılığıyla kazada kusurlu olan kişiden ya da kendisinden daha fazla kusuru bulunan kişiden aracın yaşadığı değer kaybının karşılığı olan tazminat bedeli talep edilebilmektedir.

Kişilerin araçlarını kullanmaları için mutlaka zorunlu bir sigortaya kayıt olmaları gerekli olduğundan değer kayıplarının oluşması halinde bu zararı karşılayabilecek olan kişilerden biri de sigorta şirketleri olmaktadır. Burada araç değer kaybı yaşayan kişilerin sigorta şirketlerine karşı bir başvuruda bulunarak zararların karşılanmasını istemek üzere kazanın gerçekleşmesini takip eden 2 yıllık sürede mutlaka başvurularını yapması gerekli olmaktadır.

Zaman zaman sigorta şirketlerinin kasko hizmetleri araç değer kayıpları için tazminat verilmesine imkan tanımıyor olsa da kişiler daha öncesinde hazırlanmış olan sigorta poliçelerine araç değer kaybı güvencesi eklemeleri halinde ortaya çıkan zararların sigorta şirketi tarafından ödenmesini sağlayabilirler.

Zorunlu trafik sigortalarında ise yine aynı şekilde kusurlu olan kişiler tarafından araç değer kayıplarının karşılanması sağlanabilmektedir. Fakat burada sigorta şirketleri arasında bazı farklılıklar bulunur. Bunlardan bazıları kaza sonrası ortaya çıkan bilirkişi raporlarını dikkate alıp davaların açılmasını isterken bazıları doğrudan davaların açılmasını talep etmektedir.

Araç sahiplerinin bu farklılıklar konusunda daha önceden bilinçli olması önemli olmakta ve olası araç değer kayıplarının yaşanması halinde mutlaka ortaya çıkan zararları en aza indirmek ve araçları tekrar eski durumuna getirmek için mutlaka sigortalarını ve kaskoları yapmalıdırlar. Kasko ve trafik sigortası için araç sahiplerinin ödeyecekleri fiyatlar her ödeme döneminde aracın değerine, yaşına, modeline, sürücünün geçmişine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. | Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Değer Kaybı Davaları

Araç sahiplerinin sigortalarını ve kaskolarını yaptırmaları halinde kaza sonrası ortaya çıkan tüm tamir ve onarım masraflarının sigorta şirketi tarafından yapılacağı değişmeyen bir gerçektir. Ancak araç değer kaybının kim tarafından karşılanacağı noktasında farklılıklar yaşanabiliyor.

Sigorta şirketleri ve kazaya karışmış olan kişilerden hangisinin araç değer kaybını karşılayacağı pek çok kişinin aklında kalan soru işaretlerinden biri olmaktadır. Bu noktada öncelikle kasko sigortası poliçelerinin araçlarda oluşan değer kayıplarını hiçbir şekilde teminat altına almadığının bilinmesi gerekmektedir.

Araçların değer kaybına uğramasının ardından bunu sebep göstererek sigorta şirketlerine karşı tazminat talebinde bulunmak mümkün olmamaktadır. Fakat bazı sigorta şirketlerinin sunduğu olanaklar dahilinde sigorta anlaşmaları yapılırken ek teminat olarak değer kaybı için güvence verilmiş olabilir.

Bu işlemin yapıldığı durumlarda olası kaza hallerinin ardından söz konusu olan araç değer kayıplarının sigorta şirketleri tarafından karşılanması mümkün olmaktadır. Bu detayın eklenmediği bir teminat ortadaysa bu durumda araç değer kayıplarının mutlaka kazada kusurlu olan kişi tarafından karşılanması gerekmektedir.

Değer kayıplarının ne kadar olduğu ve ne şekilde ödeneceği ile ilgili tüm hususlar yapılan başvuruların sonrasında Sigorta Tahkim komisyonu tarafından belirlenmektedir. Tamamen yasal bir düzenek üzerine oturtulmuş olan bu davalar Borçlar Kanununun ilgili hükümleri gereği açılabilmektedir.

Burada araca zarar veren kişinin kusurlu olup olmadığı üzerinden hareket edilerek karar verilmesi sağlanmaktadır. Araca zarar veren kişilerin kusurlu olduğunun tespit edilmesi halinde değer kayıplarının onlardan karşılanması mümkün olacakken ispat edilememesi halinde bu mümkün olmamaktadır. Aynı zamanda sigorta şirketlerine başvuru yapmak zorunludur, bu yapılmadığı takdirde diğer başvurular doğrudan reddedilmektedir. | Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Değer Kaybı Davaları Nasıl Açılır?

Araç değer kaybı davaları kazayı yapan kişinin kazayı gerçekleştirmesinin ardından ya da araç sahibinin meydana gelen kazayı öğrenmesini takip eden iki yıllık süre için açılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kazanın olduğu tarihi takip eden 10 yıllık sürede değer kaybına ilişkin dava açma hakları kullanılmamışsa zamanaşımı sürelerinden kaynaklı olarak kişilerin değer kaybı davası açma hakları düşmektedir.

Kazada Borçlar Kanunu dışında Ceza Kanununu da ilgilendiren hususlar söz konusu ise bu durumda zamanaşımı sürelerinin farklılık göstermesi mümkün olmaktadır. Mahkemeler zamanaşımı sürelerinin kesin bir şekilde belirlenmesi için öncelikle bilirkişi incelemeleri ile kazaya ilişkin raporların düzenlenmiş olması gerekmektedir.

Bilirkişi raporunda araçtaki hasarı detaylı bir şekilde ortaya koyarak aracın ne kadar büyük bir boyutta tamir istediğini tespit etmekte ve bunun sonucunda da araçta ortaya çıkabilecek değer kaybını hesaplanabilmektedir. Bu işlemin ardından kazada kusurlu olan tarafın bulunması halinde araç değer kaybına ilişkin tazminat davaları açılabilmektedir. Değer kaybı hesaplanırken kazanın oluşma şekli, arabanın yaşı, kilometresi, daha önce değişmiş olan parçalarının bulunması gibi unsurlar dikkate alınarak bir rakam belirlenir.

Araç değer kaybı davası nasıl açılır, nasıl hesaplanır, kimden alınır konuları için araç değer kaybı davası sayfasını ziyaret edebilirsiniz. | Araç Değer Kaybı Tazminatı

144 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp