Araç Değer Kaybını Trafik Sigortası Karşılar Mı?

Araç Değer Kaybını Trafik Sigortası Karşılar Mı?
Araç Değer Kaybını Trafik Sigortası Karşılar Mı? | Günümüz modern yüzyıl teknolojisinin hızlı gelişimiyle birlikte artık dünya genelinde bireysel araç kullanım sayısında çok ciddi seviyelerde artışlar meydana geliyor. Bu durumda beraberinde yeni tip sorunlar getiriyor. Özellikle de araçların değer kayıpları bu konudaki en önemli problemlerden birisi olarak araç...
Araç Değer Kaybını Trafik Sigortası Karşılar Mı? | Günümüz modern yüzyıl teknolojisinin hızlı gelişimiyle birlikte artık dünya genelinde bireysel araç kullanım sayısında çok ciddi seviyelerde artışlar meydana geliyor. Bu durumda beraberinde yeni tip sorunlar getiriyor. Özellikle de araçların değer kayıpları bu konudaki en önemli problemlerden birisi olarak araç sahiplerinin karşısına çıkıyor. Bir aracın trafik kazası yaşamasının ardından söz konusu olan onarım işlemlerine tabi tutulmasının ardından ortaya çıkan değer kaybı, pek çok araç sahibi açısından ciddi bir problem oluşturuyor. Çünkü bir aracın her ne kadar doğrudan orijinal parçalarının kullanıldığı bir onarım işleminden geçirilmiş olsa da onarım görmüş bir araç sınıfına giriyor ve sigortacılık sisteminde mevcut olan ‘Tramer’ sistemine kaydı düşüyor ki bu durum neticesinde de araçların ikinci el piyasa değerlerinde ciddi düşüşlerin meydana gelmesine neden oluyor. Bu kapsamda da onarım görerek ‘Tramer’ kaydı oluşturulan bir araç ile hiç onarım görmemiş olan eş değer yapıdaki bir aracın 2. El piyasası içerisindeki değerleri arasında ortaya çıkan fark, söz konusu aracın değer kaybını oluşturmaktadır. Günümüz sigortacılık sistemi özellikle de meydana gelen trafik kazalarında herhangi bir kusuru bulunmayan araç sahiplerinin, araçlarının onarım görmesinden dolayı 2. El piyasasında yaşayacağı değer kaybını karşı taraftan talep edebilme hakkına sahip olabilmesini ve bu şekilde mağduriyetinin giderilebilmesini sağlıyor. | Araç Değer Kaybını Trafik Sigortası Karşılar Mı?

Zorunlu Trafik Sigortası Araç Değer Kaybını Karşılar Mı?

Yaşanan trafik kazalarında herhangi bir kusuru bulunmayan araç sahibi, hasar gören aracı ile ilgili olarak 2 farklı yöntem uygulayabiliyor. Bu yöntemler;
  • Karşı tarafın sürücüsü veya araç ruhsat sahibine karşı dava açmak: Söz konusu trafik kazasına ilişkin olarak bu kişilere karşı mahkeme yolu kullanarak dava açılabilmesi ve mahkeme ile meydana gelen değer kaybının tanzim edilmesi sağlanabilir. Ancak bu yöntem mahkeme sürecinin fazlasıyla uzun süreceğinden fazlasıyla zahmetli bir yoldur.
  • Söz konusu zararın sigorta şirketinden talep edilmesi: Diğer yönteme göre daha kolay olsa da önemli noktalarına dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle de araca yönelik olarak kasko sigorta ve zorunlu trafik sigortası yönünden olayın ayrı olarak göz önünde bulundurulması gerekliliği bulunmaktadır.
Trafik kazası dolayısı ile hasar gören aracın sahibi, eğer değer kaybını kasko yaptırdığı sigorta şirketinden talep eder ise genellikle sigorta şirketi tarafından bu doğrultudaki taleplere olumlu yanıt verilmez. Ancak bazı sigorta şirketleri tarafından kasko sigortası yapılırken, araç sahibinin arzusu üzerine sigorta poliçesine değer kaybı durumunu da ilave edebilmektedir. Bu tip bir ilave söz konusu ise sigorta şirketi tarafından değer kaybı ödenir. | Araç Değer Kaybını Trafik Sigortası Karşılar Mı?

Zorunlu Trafik Sigortası Araç Değer Kaybını Öder Mi?

Hasar dolayısı ile onarım gören aracın sahibi tarafından, söz konusu olan değer kaybının tanzimi için zorunlu trafik sigortasını yaptırmış olduğu sigorta şirketine başvuru gerçekleştirmesi durumunda araç değer kaybı talebi, karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumlulukları sigortasının güvencesi altında bulunduğundan sigorta şirketi tarafından onay görür. Fakat bu uygulamalarda sigorta şirketlerinin uygulamaları arasında farklılıkların söz konusu olduğunun da unutulmaması gerekir. | Araç Değer Kaybını Trafik Sigortası Karşılar Mı?

Bu haber toplam 222 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara