Dava Vekalet Ücreti Nereye Ödenir? Kazanılan Davada Avukatlık Ücreti Nasıl Nasıl Alınır?

Dava Vekalet Ücreti Nereye Ödenir? Kazanılan Davada Avukatlık Ücreti Nasıl Nasıl Alınır?
Davanın karara bağlanmasıyla birlikte yargılama gideri adı altında kazanan tarafa avukat vekalet ücreti ödenmesine hükmedilmektedir. Peki, Dava Vekalet Ücreti Nereye Ödenir?

Dava süreçlerinde sıkça merak edilen konuların başında vekalet ücretlerinin ödenmesi gelir. İşte bu süreçle ilgili detaylar:

Dava Vekalet Ücreti Nasıl Ödenir?

Mahkeme kararıyla davayı kaybeden tarafa yüklenen vekalet ücretleri, davayı kazanan tarafa doğrudan ödenebilir, kazanan tarafın avukatına doğrudan ödenebilir ya da bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine yatırılabilir.

Mahkemece Hükmedilen Vekalet Ücreti Nasıl Tahsil Edilir?

Avukatlık Kanununun 164/5. maddesi uyarınca, dava sonunda kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin diğer borçlarıyla takas veya mahsup edilemez ve haczedilemez.

Davada Kaybeden Karşı Tarafın Avukatlık Ücreti Nasıl Ödenir?

Özel avukatın ücreti, avukat ile müvekkil arasındaki özel borç ilişkisine dayanır. Mahkeme, davayı kazanan tarafın avukatı lehine vekalet ücreti belirler ve bu ücreti, davayı kaybeden taraf öder.

Mahkeme Masrafı Nasıl Ödenir?

Ödeme emrini alan sanık, otuz gün içinde ödeme yapmak için ödeme emrini gönderen infaz savcılığına başvurur. İnfaz savcılığı, sanığa vergi dairesine hitaben yazılmış bir yazı verir. Sanık bu yazıyla vergi dairesine giderek adli para cezasını öder.

Avukatlık Vekalet Ücreti Ne Zaman Ödenir?

Avukatlık ücreti genellikle dava başlamadan peşin olarak ödenir. Avukat, müvekkili ile yazılı bir sözleşme yapmış olsa da yapmamış olsa da, ücret konusunda anlaşma sağlanmış olsa bile avukatlık ücretine her zaman hak kazanır.

Vekalet Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

Avukatlık ücretinin ödenmemesi durumunda, avukat yargı yoluna başvurabilir veya icra takibi yoluna gidebilir. Mahkeme kararıyla hükmedilen avukatlık ücretini alamayan avukat, bu alacağını ilamlı icra yoluyla tahsil edebilir.

Vekalet Ücreti Kime Yükletilir?

Davada haklı çıkan ve lehine yargılama gideri hükmedilen taraf, eğer dava bir avukat aracılığıyla takip edilmişse, mahkemece takdir edilen vekalet ücreti, diğer yargılama giderleri gibi, davada haksız bulunan tarafa yükletilir.

Dava Vekalet Ücreti Nereye Ödenir, Kaybedilen Davada Avukatlık Ücreti Ödenmezse, Davayı Kazanan Avukatlık Ücreti Öder Mi?

Kazanılan veya kaybedilen davada avukatlık vekalet ücretinin ödenip ödenmeyeceği veya dava başında ödenen avukatlık ücretlerinin alınıp alınmayacağı oldukça merak edilmektedir. Davanın karara bağlanmasıyla birlikte yargılama gideri adı altında kazanan tarafa avukat vekalet ücreti ödenmesine hükmedilmektedir.

Kazanan taraf ise yalnızca davanın başlangıcında vekil tayin ettiği avukata avukatlık ücreti ödemekle sorumludur. Dava vekalet ücreti nereye ödenir, kaybedilen davada avukatlık ücreti ödenmezse, davayı kazanan avukatlık ücreti öder mi gibi sorulara yazımızda cevap bulabilir ve davalarda ödenen ücretlerle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Dava Vekalet Ücreti Nereye Ödenir?

Açtığınız davayı kazanma veya kaybetmeye göre mahkeme tarafından belirlenen karşı taraf avukat vekalet ücretinin ödenmesi davanın karara bağlanmasıyla birlikte zorunlu hale gelmektedir.

Davanın kaybedilmesi halinde davaya konu olan miktar üzerinden karşı tarafın avukatına avukat vekalet ücretinin ödenmesi yargılama gideri olarak karara bağlanmaktadır. Kararın verilmesinden itibaren karşı avukat size icra takibi başlatarak bu ücreti isteyebileceği gibi dava temyiz edilmişse icranın ertelenmesi talep edilebilmektedir.

Dava vekalet ücretine karar verilmesi halinde karşı tarafın avukatına ulaşarak avukat hesabına vekalet ücretinin ödenmesi en azından icra takibi giderlerinin oluşmasını engelleyici bir yöntemdir. Bu sebeple yargılama giderlerinden olan karşı tarafın avukat ücreti takibe düşmeden ödenmelidir.

Kaybedilen Davada Avukatlık Ücreti Ödenmezse

Kaybedilen davada avukatlık ücreti ödenmezse ne olur sorusunun cevabı oldukça önemlidir. Hukuk mahkemesinde açılan birçok davada avukatlık vekalet ücreti ası altında yargılama giderlerine hükmedilmekte bu ücret tutarı avukatlık asgari ücret tarifesinin altı sınırından aşağıda olmamakta ve belirlenen dava miktarına göre avukatlık vekalet ücreti çıkarılmaktadır.

Avukatlık vekalet ücretinin ödenmesinde sorumlu olan taraf davanın kaybedenidir. Davayı kaybeden taraf mahkemenin belirlediği karşı avukat ücretini ödemek zorundadır. Bu ücret karşı avukat tarafından davanın karara bağlanmasıyla istenebileceği gibi davanın kesinleşmesiyle de talep edilebilmektedir.

Davada avukatlık ücreti ödenmezse icra takibi yapılması en yaygın yöntemdir. İcra yoluyla avukatlık vekalet ücreti ödemeye maruz kalmamak için dava sonrasında karşı avukatla irtibata geçilerek vekalet ücretinin ödenmesi yoluna başvurulabilir.

Davayı Kazanan Avukatlık Ücreti Öder Mi?

Davanın açılması veya tarafınıza açılan bir davanın kazanılması durumunda davayı kazanan taraf avukatlık vekalet ücreti ödemekten muaftır. Davayı kaybeden ise avukatlık vekalet ücreti ödemek zorunda kalmakta ve mahkeme yargılama gideri olarak karşı tarafın avukatlık ücretini belirlemektedir. Davayı kazanan taraf davanın başında bir avukata vekalet vererek danışmanlık veya avukatlık desteği almış olabilir.

Bu durumda avukat dava ücretleri geri alınamamakta dava kazanılsa bile avukat ücreti kazanan tarafından vekalet verilen avukata kararlaştırıldığı şekilde ödenmektedir. Ayrıca davanın sonucunda belirlenen miktar üzerinden vekil avukatın pay alma hakkı belirlenmişse bu durumda da davanın sonucuna göre vekil tayin edilen avukat belli oranda tazminattan pay alma hakkına sahip olacaktır. Makalede Dava Vekalet Ücreti Nereye Ödenir konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Hukuk Davaları Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 3040 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara