Banka Hesaplarına Konan Hacizler Kaldırılabilir Mi? E-haciz nedir, nasıl kaldırılır? Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Banka Hesaplarına Konan Hacizler Kaldırılabilir Mi? E-haciz nedir, nasıl kaldırılır?

banka-davalari

Banka Hesaplarına Konan Hacizler Kaldırılabilir Mi? E-haciz nedir, nasıl kaldırılır? Banka hesaplarına konan hacizler kaldırılabilir mi? Son zamanlarda insanlarda çok büyük bir merak konusu olmuştur. Aynı zamanda da insanlar icra banka hesaplarına konan hacizleri kaldırıp kaldırılamayacakları konusu yer alır. Anlamak çok da zor olmuyor.

Alacaklı da haklı olarak alacaklarını tahsil etmek için borçlunun banka hesaplarına haciz uygulayabilir. Aynı zaman da taşınır ve taşınmaz mallarını hatta varsa markalarına bile haciz uygulayabilir. Borçlularda kendi açılarından bir çıkış yolu aramaktadır. Bu hacizleri kaldırmanın yoluna bakıyorlar. Bankadaki alacaklar veya banka hesapları genellikle borçlunun 3.kişilerdeki alacaklar statüsünde yer alır. Bu nedenle alacaklı ya da alacaklının avukatı yani vekili devreye girer. Bu vekil icra dairesinden 89/1denilen ihbarnamenin bankaya gönderilmesini talep etmektedir.

İcra müdürlüğü öncelikle bankaya yazı gönderir. Borçlu olan kişinin doğmuş ve doğacak olan alacaklarına haciz konmasını talep eder. Yani bu alacakları işlenmesini talep eder. Banka ise ihbarnameyi almış olduğu tarihten itibaren sürece dahil olur. Bu tarihten itibaren banka borçlunun hesabına haczi uygular.

Haciz uygulandığı anda bankada ki hesabınızda paranız bulunuyorsa ve banka hesabınıza bloke uygular. Banka hesapta olan paranıza haciz işlemi uygular. Ancak alacaklı kişi 6 ay boyunca bu paranın icra dosyasına aktarılması için talep etmesi gerekir. Lakin alacaklı paranın icra dosyasına geçmesini icra dairesinde talep etmediğinde borçluya bir hak doğuyor.

Banka Hesaplarındaki Haciz Kalkması Nasıl Olur ?

Devlet bu nokta da borçluya banka hesaplarına uygulanan haczi menkul malları yani araç gibi malları uygulanan haciz statüsünde değerlendirir. Eğer 6 ay boyunca alacaklı bunu istemezse, karşı taraf borçlu olarak icra müdürlüğüne başvurup banka hesabındaki haczin kaldırılması için yazı yani müzekkere yazılmasını talep edilmesi gerekir.

İcra İflas Kanunu Madde 106’ya göre alacaklı, haciz olunan mal taşınır ise hacizden itibaren 6 ay, taşınmaz ise hacizden itibaren bir yıl içinde satılmasını isteyebilir.

Yazılan müzekkere sonucunda bu müzekkere bankaya ulaşır ulaşmaz banka koyduğu haczi kaldıracaktır. Bu işlem sonucunda ise sizde bloke konmuş olana hesaba kavuşulacak. Alacaklı olarak parayı istemediği sürece karşı taraf bu durumdan faydalanabilir. Bu yüzden yaşanılacak olan sürecin çok dikkatli takip edilmesi gerekir.

İcra İflas Kanunu Madde 110’na göre bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya icra müdürü tarafından verilecek karar gereği gerekli gider on beş gün içinde depo edilmezse veya talep geri alınıp da kanuni müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar.

19.542 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp