Bedelli Askerlik Yapacak Memur ve İşçilere Yargıtay’dan Yeni Karar! Bedeli askerlik yapacak olan milyonlarca memur ve çalışanı yakından ilgilendiren karar Yargıtay cephesinden geldi. Bedelli askerlik yapacak olan tüm memurlar 30 günlük süre içerisinde “maaşsız izinli” olarak sayılacaklar.
Bedelli Askerlik Yapacak Memur ve İşçilere Yargıtay’dan Yeni Karar!
Memurların izninin kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanmaması da kesinlikle söz konusu olmayacak. Bedelli askerliğe giden memurun izni amirince onaylanmak zorunda. Bedelli askerlik yapacak olan işçinin de kıdem tazminatı alabilmesinin önü açıldı.
Bedelli askerlik ile ilgili Yargıtay tarafından gelen karar milyonlarca erkek çalışanı yakından ilgilendiriyor. 2018 yılının 2.dönemi itibarıyla hayata alınan yeni askerlik düzenlemesi sonrasında “işler ne olacak?” durumu en çok araştırılan konuydu.
Kıdem Tazminatı Talep Edilebilecek
Askerlik hizmeti için işinden ayrılan her genç, kıdem için şartları uygun olduğu takdirde tazminat talebinde bulunabilecek. Kıdem tazminatı talebinde bulunabilmesi için o işyerinde minimum 1 yıl hizmet verilmesi gerekiyor.
Bir yıldan daha fazla hizmet süresine sahip olan çalışan kişiler, askerlik sevk belgesiyle işyerlerine müracaatta bulunarak kıdem tazminatı talep edebilecekler. Bedelli olarak askerlik hizmeti yapacak olan kişiler de, sevk belgesini işyerlerine sunarak kıdem tazminatı talebinde bulunabilecekler.
Bir önceki bedelli askerlik düzenlemesinde 30 günlük hizmet süresi olmadığından bu şahısların işten ayrılmaları ya da tazminat talebinde bulunmaları gibi bir imkanları bulunmuyordu. Ancak 30 günlük hizmet şartı sebebiyle isteyenler kıdem tazminatı talebiyle iş akdini sona erdirebilecek.
Memurlarda Bedelli Askerlik Durumu
Bedelli askerlik yapacak olan memurlar da 30 günlük süreyle “maaşsız izinli” olarak sayılacaklar.
Memurlara verilen iznin kamu kurum ve kuruluşlarınca onay alıp almaması ise söz konusu dahi olmayacak. Memurun izni, amirince mecburen onaylanacak. Bedelli askerlik için giden memur, 30 günün sonrasında tekrar işine kaldığı yerden devam edebilecek.
Yargıtay’dan Emsal Karar
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verilen E.1983/3488 K.1983/5183 T.9.6.1983 NO’lu karar Bedelli askerlik ilk çıktığı günlerde, bedelli yapacak kişilerin ücretsiz izinli sayılması gerektiği yönündeydi. Fakat bu konuda netlik sağlanamadı.
Fakat konuyla ilgili netlik, İstinaf mahkemesi tarafından kazandırıldı. 24/01/2020 tarihli 2019/2257 E.- 2020/167 sayılı karar; bu konudaki belirsizliklere ve tartışmalara nokta koydu.
Karar metninde; Askerlik görevini bedelli olarak yerine getirmek isteyen işçinin, iş akdini askerlik görevinden dolayı feshettiği takdirde kıdem tazminatını hakedecektir hükmü yer aldı.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?