Bilişim Suçları Kaç Günde Sonuçlanır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Bilişim Suçları Kaç Günde Sonuçlanır?

Bilişim Suçları Kaç Günde Sonuçlanır

Bilişim Suçları Kaç Günde Sonuçlanır? İnternetin yaygınlaşması ile önemli bir yer edinen bilişim suçlarında merak edilen konulardan birisi de suçun davaya intikalinin ardından bilişim suçunun ne kadar sürede sonuç verecek bir aşamaya geleceğidir.

Bilişim Suçları Kaç Günde Sonuçlanır?

Bilişim Suçları Kaç Günde Sonuçlanır?

Bilişim suçlarının sonuçlanması Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu hedef süre ile alakalıdır. Ceza davalarının sonuçlanması yargıda hedef süresi 300 gün ile 390 gün arasında değişmektedir.

Bilişim suçlarında görülen davalarda delillerin teknik olması sebebiyle davanın takibi ile avukata danışmak, davanızın olumlu sonuçlanmasına etkisi olacaktır.

Bilişim Suçlarında Şikayet Süreci ve Bilişim Suçları Kaç Günde Sonuçlanır?

Türk Ceza Kanunu’na göre bilişim suçları ceza gerektiren suçlar olmasına rağmen dava açmak için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmalı ya da Emniyet birimlerine bağlı siber suç bürolarına başvuru yapılmalıdır.

Şayet suç, geneli veya kamuyu ilgilendiriyorsa savcılık konuyla ilgili harekete geçmiş dahi olabilir. Bunun dışında avukat ile görüşme yaparak bilişim suçları ve dava süreci ile ilgili doğrudan bilgi edinilebilir.

Ayrıca savcılığa gidilmeden önce Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na bildirimde bulunulabilir ve bu kurum aracılığıyla failin başka kişilere erişimi engellenmiş olur.

Bilişim Suçlarında Suç Duyurusunun Değerlendirilmesi

Söz konusu şikayete konu olan bilişim suçları için bir an önce belgelendirilmeli ve delillerin yok edilmesine fırsat verilmemelidir. Bilişim söz konusu olduğu için veri çabucak değiştirilip yok edilebilir.

Cumhuriyet Savcılığı soruşturma sürecine doğrudan müdahil olmasından ötürü kişinin savcılıklara suç duyurusunda bulunulması kendi yararına olacaktır.

Suçun işlendiği elektronik cihaz IP adresi üzerinden tespit edilip adres temini sağlanacaktır. IP’nin sağlanması ile meskene de ulaşım sağlanır ve failler büyük oranda bu şekilde kendilerini ele vermektedir.

Bilişim Suçu Kapsamındaki Suçlar

İnternet üzerinden şahısların verilerine, güvenlik ve gizliliklerine yapılan her saldırı bilişim suçları kapsamına girmektedir. Bunlar sıralanacak olursa;

  • Veriye ulaşma, kalan bilgilerin toplanması,
  • Trojan veya başka zararlı yazılımlar ile sızma,
  • Spam olarak adlandırılan yüksek sayıda gönderilen ve kişinin cihazına sızmayı hedefleyen e-postalar,
  • Kredi – banka kartı ele geçirme yazılımları,
  • Kullanıcının sosyal medya hesaplarına yönelik saldırılar

bilişim suçları örnekleri olarak sıralamak mümkündür. Bu gibi durumlarda, tehdit algılandığında ya da zarar görüldüğünde hukuki sürece başvurmak kişilerin haklarından olup zararın giderilmesi için anayasal güvenceye alınmıştır.

Bilişim Suçlarının Sonuçlanması

Suçun olduğuna kanaat getirildikten sonraki aşamada savcılığa dilekçe verilip süreç takibi başlatılır. Burada avukat aracılığı ile başvuru yapmak mağdurun yararınadır çünkü dilekçenin yazılması ve takibi avukat tarafından yürütülecektir.

Yaygın bir alan olarak öne çıkan internet üzerine avukatlar çalışmalarını arttırmakta, mağduriyeti bir an önce engellemek adına çalışmalar yürütmektedir. Aynı zamanda teknolojik cihazları kullanmayı pek bilmeyen mağdurların da delil toplamak (ekran görüntüsü, son yapılan eylemler, hangi programların veya sitelerin kullanıldığı vb. gibi) için yanlarında avukat bulunması yine faydalı olacaktır.

Bu süreçle birlikte çabucak harekete geçen savcılık en kısa sürede davayı sonuca ulaştıracaktır. Davanın içeriğine göre bilişim suçlarının ne kadar sürede sonuçlanacağı yapılacak tahkikat ve usullerin sonucunda tespit edilecektir.

10.317 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp