Borca İtiraz Nasıl Yapılır? İcra takibine itiraz olarak da bilinen borca itiraz, İcra İflas Hukukunun konusunu oluşturur. Borçlunun, borçlu olmadığı düşüncesiyle yaptığı itirazdır. Ayrıca bu itiraz, borca dair çeşitli itirazları da içermektedir.
Borca İtiraz Nasıl Yapılır?
Yapılan itirazlar icra takibini durduracaktır. Bu yüzden borçlunun borca itiraz etmesi için, belirli bir teminat tutarı yatırması gerekmektedir.
Alacaklının da bu itiraza karşı çıkması ve itiraz kaldırılması gibi yollara başvurması mümkündür. Tüm bu durumlar için borca itirazın usulünü yerine getirmek gerekmektedir.
Borca İtiraz Hangi Hallerde Gerçekleşir?
Borca itiraz edilirken, ödeme emrine itiraz edilmektedir. Ödeme emrine itiraz edilirken dayanılacak sebepler birden fazladır. Borca itirazın sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Borcun bulunmadığı
- Borcun kısmen ödendiği
- Borcun zamanaşımına uğradığı
Tüm bu itirazların, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde öne sürülmesi gerekmektedir. Ödeme emrine itiraz edilmesi için teminat tutarının yatırılması gerekmektedir.
Borca İtirazda Teminat Zorunluluğu varmıdır?
Borca itiraz edilirken, borçlunun borcunun %15 oranında bir teminat yatırması zorunlu hale getirilmiştir. Bu teminat zorunluluğunun sebebi, borca yapılan itirazın gerçek bir sebeple olmasıdır.
Bu tip uygulamalar, davaların ve takiplerin sürüncemede kalmaması için getirilmiştir. Eğer borçlu iddiasında haklı çıkarsa, teminat bedelini geri alacaktır. Ancak alacaklı haklı çıkarsa, teminat bedelinin geri alınması söz konusu olmayacaktır.
Haksız çıkan tarafın aynı zamanda icra inkar tazminatına hükmedilmesi de söz konusudur. Bu kişi alacaklı da olabilir, borçlu da.
Borca İtiraz Nasıl Yapılır?
Borca itiraz yapılırken belirli usullerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Öncelikle borçlunun itirazının icra takibini durduracağı bilinmelidir. Bu itirazın icra takibini durdurur nitelikte olması için, borca itirazın süresi içinde yapılması gerekmektedir.
Borca itirazın gerçekleşmesi için, icra takibinin başlatıldığı icra müdürlüğüne dilekçe verilmesi gerekmektedir. Başka bir icra müdürlüğüne de başvuru mümkündür. Ancak başvurulan icra müdürlüğü her halükarda dilekçeyi ilgili müdürlüğe gönderecektir.
Bu yüzden ilgili müdürlüğü dilekçe verilmesi her zaman daha avantajlı olacaktır. Borca itirazın mutlaka 7 gün içinde gerçekleşmesi gerekir. Bu süre hak düşürücü bir süredir. Aynı zamanda borca itiraz için verilen dilekçede, borca itirazın sebebi açıkça ve ayrıca belirtilmelidir.
Borca İtiraz İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Borca itiraz işleminin yapılması için doğru makama başvuru önemlidir. Borca itiraz işlemi İcra İflas Kanununda düzenlenmiştir. Bu açıdan, söz konusu işlemi İcra Mahkemelerinde ve İcra Dairelerinde görülmesi beklenmektedir.
Bu işlem kesin hüküm niteliğinde değildir. İşlemin icra müdürlükleri tarafından gerçekleşmesi gerekmektedir. İcra müdürlüğüne başvuru yapılırken, kararın tebliğ edildiği icra müdürlüğüne başvuru yapmak gerekmektedir. Ancak bu zorunlu bir şart değildir.
Başka bir icra dairesine başvuru da mümkündür. İşlemlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi için ilgili müdürlüğe başvurmak daha mantıklıdır. Aksi takdirde başvuru yapılan icra müdürlüğü de dilekçeyi ilgili müdürlüğe gönderecektir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?