Boşandıktan Sonra Doğan Çocuğun Velayeti Ne Olur? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşandıktan Sonra Doğan Çocuğun Velayeti Ne Olur?

Boşandıktan Sonra Doğan Çocuğun Velayeti Ne Olur

Boşandıktan Sonra Doğan Çocuğun Velayeti Ne Olur? Boşandıktan sonra dünyaya gelen çocuğun velayeti belirli şartlar dahilinde yasalaştırılmıştır.

Boşandıktan Sonra Doğan Çocuğun Velayeti Ne Olur?

Bu yasalar gereğince evlilik devam ederken veya evliliğin sonlandırılmasının ardından başlayarak 300 gün içerisinde dünyaya gelen çocuğun boşandığı kişi baba olduğu için velayet boşanmış anne ve babaya aittir.

Belirlene bu süre dolduktan sonra doğan çocuğun babaya bağlanması, annenin evlilik süresinde gebe kaldığının ispatı sonucu ile mümkün hale gelir.

Boşanma sonrası velayet belirlenmemiş ise velayeti talep eden kişinin dava açması ve velayet konusunda aile mahkemesinin karar vermesi gerekmektedir.

Belirsiz durumlarda Nüfus müdürlüğü de velayet konusunda aile mahkemesine başvuru yaparak, çocuğun velayeti için karar verilmesini isteyebilir.

Boşanma Davası Sırasında Doğan Çocuğun Velayeti Ne Olur?

Dava süresi içinde dünyaya gelen çocuk için Yargıtay tarafından farklı bir görüş olarak, çocuğun velayeti konusunda ayrı bir dava talebinde bulunulması gerektiği belirtilmiştir.

Bunun yanında bazı istisnai kararlarda ise, dava süresi içinde dünyaya gelen çocuğun nüfusa kaydının yapılabilmesi için mehil verilerek, velayet durumunun detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği görülür.

Velayetin Belirlenmesi ve Değiştirilmesi

Boşanma davası sonucunda doğan çocuğun eşlerden herhangi birine verilmiş olması ilerleyen süreçlerde, aynı ebeveynde süresiz bir şekilde kalacağı anlamına gelmez. Diğer bir deyişle çocuğun velayeti hakkı sahibi değiştirilebilir.

Bunun için velayeti hakkını almak isteyen ebeveyn tarafından velayetin değiştirilmesi davası açılmalıdır. Ayrıca velayet hakkını talep eden taraf, buna sebep olan gerekli şartların oluştuğunu kanıtlamakla yükümlü bulunur.

Bu konuda velayet hakkı sahibinin, bu hakkı kötüye kullanıp kullanmadığı veya çocuğun sosyal, bedeni ve ruhi gelişimine uygun olacak şekilde hareket edip etmediği hususları incelenir.

Çocuğun velayet hakkına sahip olmak isteyen ebeveyn, çocuğun herhangi bir tehlike için olduğunu ya da çocuğun menfaatinin zedelendiği, yani velayet hakkı sahibinin, bu hakkı gerektiği gibi kullanmadığı hususunda bir iddiaya sahip ise, velayet hakkını alabilmek için davayı Aile Mahkemeleri’ ne taşıyabilir.

Velayet hak sahibinin değiştirilmesi konusunda Türk Medeni Kanunu’ nun 183. maddesince belirtilen sebepler şunlardır.

  • Yeniden evlenme isteği sebebiyle velayet hak değişikliği
  • Başka yere gitme sebebi ile velayetin hakkının değişikliği
  • Ölüm sebebiyle velayetin değişikliği

Evlilik Dışı Dünyaya Gelen Çocuğun Velayet Hakkı

Evlilik birlikteliği dışında doğmuş olan çocuğun velayet hakkı, eşler arasında evlilik bağı bulunmuyor ise direkt olarak anneye aittir. Annenin talebi doğrultusunda doğan çocuk annenin soyadına sahip olur ve annenin nüfusuna kaydı gerçekleşir.

Evlilik dışında doğan çocuğun babasının belirlenmesi konusunda bazı seçenekler mevcuttur, bunlar;

  • Anne ya da çocuğun babalık davası talebinde bulunması
  • Anne ile babanın evlenmesi
  • Babanın çocuğu tanımasıdır.

Ayrıca evlat edinme yolu ile baba ve evlilik dışı doğan çocuk arasında soy bağı kurulması mümkün hale gelebilir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuk Babanın Soyadını Alabilir mi?

Gayrı resmi doğan çocuk, soy bağının kurulması için gerekli seçeneklerden herhangi biri ile nüfusa kaydedilmişse, çocuğun talebi doğrultusunda babanın soyadına sahip olabilir.

Çocuğun velayeti annede ise ve çocuk babanın nüfusuna kaydedilmemişse, yasalara göre babanın mirasçısı durumunda görünür.

2.290 Görüntülenme

SORULAR

  1. Leyla Ö. dedi ki:

    Size bi sorum olacak resmi nikahliykan ayrildik. Esimden 5 yil bosanamadim odonemde biriyle beraber yasamaya basladim ve bi cocum oldu ve eski esimden bosandim ama cocugu kendi soyadimi vermek istiyorum ama nüfüs Bana evliyken dogum yaptğim için, bosandigin kisinin soy adini alir diyor. Bana bu konuda yardımcı olumusunuz ne yapmam gerekiyo

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp