Boşanma Davalarında Tanıma ve Tenfiz

Boşanma Davalarında Tanıma ve Tenfiz
Boşanma Davalarında Tanıma ve Tenfiz, Boşanma Davalarında Tanıma ve Tenfiz, Boşanma ve Tanıma Tenfiz Tanıma ve tenfiz genel anlamda tanıma verilen kararın geçerli hale getirilmesi, tenfiz ise uygulaması olan örneğin nafaka, tazminat gibi konular varsa bu kararlarında Türkiye de uygun hale getirilmesidir. Bu davaların açılması ise...
 Boşanma Davalarında Tanıma ve Tenfiz Davası Nasıl Açılır? Boşanmalar için açılan tanıma ve tenfiz davaları, ülkelerde alınan mahkeme kararlarının kendiliğinden bir başka ülkenin hukuk sisteminde tanınamaması nedenleri ile açılması gereken davalardır. Tanıma ve tenfiz davaları, ülkelerin egemenliği kuralına istinaden var olmuşlardır. 1648 Westphalia Anlaşması hükümlerinde belirtilen, bir devletin iç işlerine bir başka devletin karışamayacağı olgusu üzerine, farklı bir ülkede boşanan bir Türk vatandaşı, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde, tanıma davası açana kadar evli olmaya devam eder.

Tanıma ve Tenfiz Davaları İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Boşanma davalarında tanıma ve tenfiz, Türkiye’de kişinin ikametinin yer aldığı bölgede yer alan Aile Mahkemeleri’nde açılır. İkamet durumu söz konusu değilse bu davalar, Ankara, İstanbul ya da İzmir’de açılabilecektir. Davacı taraf, davayı açan taraftır. Tanıma ve tenfiz davasında davalı taraf ise, davanın açıldığı taraf olacaktır. Tanıma ve tenfiz davalarında kişiyi vekaleten avukatı temsil edebilir. Aksi takdirde kişinin şahsen mahkemede bulunması gerekecektir. Tanıma ve tenfiz davalarında, hakimin takdir yetkisi yoktur. Durumun hukuka uygunluğu ya da etikliği değerlendirilmez. Evraklar tam olduğunda, dava kolayca sonuçlanır. Dava için gereken evraklar;
  • Kişinin kimlik bilgileri fotokopisi (pasaport ya da nüfus cüzdanı),
  • Yabancı mahkemede alınmış boşanma kararının aslı,
  • Boşanma kararının noter tasdikli bir çevirisi,
  • Mahkemenin kararının, o ülke tarafından tanınan bir kuruluş tarafından verildiğini gösteren apostil şerhi,
Şeklindedir.

Boşanma Davalarında Tanıma ve Tenfiz İçin Apostil Nedir?

Apostil 1961 Lahey Konvansiyonu’nda alınmış bir karardır. Bu karara göre, konvansiyona dahil olan bütün devletler, bir resmi belgenin diğer ülkelerde geçerli kılınması adına apostil onayı almak durumundadır. Apostil, ülkenin yetkili merciilerinden temin edilir. Tanıma ve tenfiz davalarında kullanılacak olan belgenin konsolosluktan apostil onayı yapılmalıdır.

Tanıma ve Tenfiz Davaları Ne Kadar Sürer?

Tanıma ve tenfiz davaların çekişmesiz davalardır ve adli tatillerde de görülebilir. Davanın kısa sürme ihtimali oldukça yüksektir ancak, belgelerde herhangi bir yanlışlık ve eksik olmamalıdır. Aynı zamanda, karşı tarafa tebligat yapılacağımdan, kişilere bir an önce ulaşılması da önem taşır. Tanıma ve tenfiz davalarını bir an önce açmak ve sonuçlanmalarını sağlamak, kişilerin bir sorunla karşılaşmamaları adına önem taşır. Bir tanıma tenfiz avukatından yardım alıyor olmak da, süreci kolaylaştıracaktır.

Boşanma Davalarında Tanıma ve Tenfiz

Bu davaların açılması ise genelde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın açması halinde sıkça görülmektedir. Yurt dışında yaşayan vatandaşımızın yaşadığı ülkede önemli ve Türkiye'ye ilgilendiren bir kararsa mutlaka bu davalardan birinin uygun olanının açılması gerekmektedir. Bu davayı açmaması halinde Türkiye'de yapacağı hukuki işlemlerde mutlaka karşısına çıkacaktır. Tanıma ve Tenfiz davasının kural olarak bir mahkeme kararı alınmış ise hemen yapılmasında fayda vardır. Örneğin boşanma sebebiyle verilmiş bir kararın ilerde uygulamalarda diğer eşe ulaşamama, adres tespiti, ve kısaca davanın çözüm noktasıdır budur. Bu nedenle bu kararın sıcağı sıcağına yapılmasında fayda vardır. Tanıma ve tenfiz davaları Yetkili mahkeme tanıma ve tenfiz kararını aşağıdaki şartlar dahilinde verir. (Boşanma Davalarında Tanıma ve Tenfiz)

Yurtdışı Boşanma Avukat ve Danışmanlık

Yurt dışında evlilik boşanma işlemlerinin Türkiye’de yasalarca tanınmasının önündeki en büyük sorun yeni düzenleme ile ortadan kalktı. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanun'unda yapılan değişiklikle birlikte artık yurtdışı boşanma kararının tanınması çok kolaylaştı. Böylece yurtdışı boşanma davaları neticesinde alınan kararlar Türkiye’de mahkeme kararına gerek kalmadan yurtdışı boşanmaların nüfusa işlenmesi süreci hızlıca tamamlanıyor. Yani Türkiye dışında açılan davalar sonucu yurt dışı boşanma 2018 yılı Eylül ayından itibaren Türkiye’de yeni bir mahkeme açılmasına gerek kalmadı. Tarafların ilgili ülkede kesinleşmiş mahkeme kararı ile nüfus müdürlüklerine başvurmaları yeterli olacak. Yasada yapılan düzenleme öncesinde yurt dışından gerçekleştirilen boşanma davaları için Türkiye’de yurt dışı boşanma ve tenfiz davası açmak gerekiyordu. Bu duru yurt dışı boşanma avukatlarına ödenen ücretlerin yanı sıra Türkiye’de de adli süreç için zaman kaybına ve ilave masraflara yol açıyordu. Yurtdışı boşanma işlemleri ile ilgili önemli değişiklikler içeren yasada yapılan düzenleme sonrası yeni hükmün tam metni şöyle: ‘Yabancı ülke adli veya idari makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin olarak verilen kararlar; bizzat veya vekilleri aracılığıyla tarafların birlikte başvurması, verildiği devlet kanunlarına göre konusunda yetkili adli veya idari makam tarafından verilmiş ve usulen kesinleşmiş olması ve Türk kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması şartlarıyla nüfus kütüğüne tescil edilir’ (Boşanma Davalarında Tanıma ve Tenfiz)

Bu haber toplam 167 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara