Ankarada boşanma davası nasıl nereye açılır? Boşanma Davası Ankara! | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanma Davası Ankara

Boşanma Davası Ankara

Boşanma Davası Ankara. Boşanma davaları, ailelerdeki geçimsizlik ya da başka sebeplere bağlı olarak her geçen gün artmaktadır. Boşanma süreci yıpratıcı ve tarafların kendileri mağdur olmadan tamamlanması gereken bir süreç olması yüzünden avukat desteği ile davaların görülmesi önem taşımaktadır.

Ankarada boşanma davası nereye açılır

Bu noktada boşanma davası Ankara için nasıl görülür sorusu öne çıkmaktadır.

Bilindiği üzere boşanma davası eşlerin birlikte son ikamet ettikleri yerdeki aile mahkemesine açılmaktadır. Bu nedenle eşler Ankara ilinde ikamet ediyorsa boşanma davaları Ankara ilinde bulunan Aile mahkemelerine başvuru yaparak açabilmektedirler.

Ankara boşanma davası hangi adliyede açılır

Ankara ilinde boşanma davası açmak isteyecek eşler, oturdukları bölgeye göre değişmektedir. Çünkü Ankara ilinde Sihhiye Çankaya bölgesinde bulunan Ankara Adliyesi, diğeri ise Sincan’da bulunan Batı Adliyesi bulunmaktadır.

Eşlerin oturdukları bölgeye göre Boşanma Davası açması halinde Ankara Adliyesi veya Sincan Batı Adliyesi Aile Mahkemesine Müracaat ederek dava açabilirler.

Akyurt, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı, Şereflikoçhisar ilçelerinde oturan eşler boşanma davası açmak istemeleri halinde oturdukları ilçe Adliyelerinde bulunan Aile Mahkemelerine, Aile mahkemesi bulunmuyorsa, Asliye Hukuk Mahkemelerine boşanma davası açabilirler.

Boşanma davası açma Ankara

Boşanmalarda maddi tazminat talebinin edilebilmesi için kişinin boşanma davasından kaynaklı olarak maddi bir zarara uğramış olması gereklidir. Maddi tazminat almak isteyen kişiler boşanma davası sırasında bu taleplerini dile getirebilirler. Fakat boşanma davasından sonra da tazminat davası açılabilmesi mümkündür. Boşanmada maddi manevi tazminat zamanaşımı süresi ise 1 yıldır. Boşanmanın ardından 1 yıl içerisinde dava açılmadığı taktirde tazminat hakkı da ortadan kalkacaktır. Bundan dolayı tazminat talebinde bulunmak isteyen kişiler bu süreyi göz önüne almalıdır.

Boşanmada Maddi Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?

Boşanma davası açmış olan kişilerin tazminata ilişkin kararı ortak bir şekilde alınmalıdır. Anlaşmalı boşanmada maddi tazminat miktarının ne kadar olacağı eşler tarafından karar verilir. Çekişmeli boşanma davalarında ise durum biraz daha farklıdır. Tarafların anlaşma sağlayamadığı durumlarda anlaşmalı boşanma davası açılması gereklidir. Bu tür davada da tazminatın tutarı mahkeme tarafından belirlenir. Mahkeme sunulan iddiaları ve kanıtları inceler ve öncelikle tazminat hakkı olup olmadığına daha sonrasında da bu tazminat ücretinin ne kadar olacağına karar verir.

Boşanma davası nasıl açılır Ankara

Boşanma Davası Harcı, Boşanma davası açma ücreti 600 TL ile 1500 TL arasında bir masraf gerekmektedir. Öncelik dava açma masrafı olan 600 TL ücret boşanma davası açan kişiler tarafından dava açılırkeb yatırılmalıdır.

Harç ödemesine ek olarak, avukat masrafı, dosya masrafları, telefon görüşmeleri bile boşanma davasını açarken ödenmesi gerekir. Boşanma davası ne kadar sorusunun cevabı her ne kadar net olmasa da, ortalama bir cevap verecek olursak bin TL civarındadır. Bu ücretin içine avukat masrafı dahil değildir. Çalışmak istediğiniz avukatın almış olduğu eğitim ve hatta ofisinin bulunduğu büro bile ücretin artmasına ya da azalmasına etki eder.

Boşanma Davası için Karar Vermeden Önce Bunlara Dikkat!

Boşanma davası süresi her iki taraf için de olumsuz duyguların yoğunlukta olduğu bir zaman zarfıdır. Bu nedenle olaylar boşanma noktasına gelmeden önce iyi düşünmekte fayda var.

Boşanma kararı vermeden önce kendinize bir takım soruları sormanız, sizin bile farkında olmadığınız cevapların ortaya çıkmasına yardımcı olabilir. Bunu yaparken yanınıza kağıt kalem almanız iyi olur. Kendinize kararınızı sorgulatmaya yönelik soruları sorduktan sonra, yanıtlarınızı bu deftere kayıt edin.

Ankarada boşanma davası ne kadar sürer

Boşanma Davası Uzun Sürer Mi?Boşanma davalarının ne kadar süreceği; davanın sürecine, davanın taraflarına ve davanın görüleceği mahkemedeki yoğunluğa bağlı olarak değişmektedir.

Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olmak üzere iki çeşit boşanma davası vardır. Anlaşmalı boşanma, tarafların boşanma şartları konusunda bir anlaşmaya vardıkları boşanmadır. Dolayısı ile hakimin tarafları dinlemesine yada delilleri incelemesine gerek kalmaz. Bu yüzden bu tarz davalar, dava açıldıktan sonra duruma göre 1 hafta içerisinde sonuçlandırılabilmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında ise bu süre Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen Hedef Süre olan 300 gün içerisinde boşanma davasının sonuçlandırılması gerekmektedir. Bu açıklama ile Çekişmeli bir boşanma davası, ortalama 10 ile 12 ay sürmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında eğer çocuk varsa ve çocuğun geleceği ile ilgili kısa sürede alınması gereken bir karar varsa; hakim daha hızlı karar vermektedir.

İstatistikleri İle Boşanma Dava Süreleri

2017 yılı içerisinde Ankara’da görülen boşanma davalarından 4189’u 2 aydan az sürmüştür. 176’sı ise 36 aydan uzun süren davalardır. 2018 yılı içerisinde Ankara’da görülen boşanma davalarından 3930’u 2 aydan az sürmekle birlikte, 158’i 36 aydan fazla sürmüştür.

Boşanma Davası Türleri Nedir?

Boşanma davaları, artık resmi birlikteliklerini bitirmek isteyen ve belirli hukuki yaptırımlardan da yararlanmak isteyen kimselerin açmış oldukları davalardır. Bu davaların sonucunda kişiler artık evli olmazlar ve belirli nafaka, tazminat, velayet gibi durumları kullanabilirler.

Türk Medeni Kanunu’na göre iki türlü boşanma türü bulunmaktadır. İlki anlaşmalı boşanma davaları, diğeri ise çekişmeli boşanma davalarıdır.

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır Ankara

Anlaşmalı boşanma davaları, tarafların aralarındaki her konuda; velayet, nafaka, tazminat, eşya paylaşımı vb. gibi konularda uzlaşıya vardıkları ve en az 1 yıldır evli oldukları durumlarda görülen davalardır.

Çift, haklı boşanma gerekçelerinden birisine ya da birkaçına bağlı olarak ayrılmak istiyor ise aralarında varacakları uzlaşı neticesinde kısa ve kolay sürede boşanabilmektedirler.

Bu davalarda da mahkeme önüne çıkmaları gerekir. Hakimin sorduğu sorulara uzlaşı çerçevesinde yanıt vermeleri beklenir. Eğer aralarında herhangi bir konuda anlaşmazlık olduğu görülürse dava çekişmeli boşanma davasına çevrilebilir.

Anlaşmalı boşanma davaları kısa sürede sonuçlanan, hızlı görülen davalardır ancak mahkemeye yine de boşanma gerekçelerinin taraflar nezdinde anlatılması gerekmektedir.

Yapılmış anlaşmadaki paylaşım da hakimi memnun etmeli, örneğin eşyaların tamamının bir tarafta kalması durumunda bunun niçin istendiğini hakime anlatmak gerekmektedir.

Hatta varsa tanık, delil vb. de mahkemeye sunulmalıdır. Bundan ötürü bu davaların daha hızlı sürede tamamlanması için avukat desteği almak önemlidir.

Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır ankara

Çekişmeli boşanma davası, tarafların bir (1) yıldan az evli oldukları ya da aralarında nafaka, velayet, tazminat, eşya paylaşımı gibi konularda ihtilaf olduğu durumlarda açılan boşanma davasıdır. Genelde en uzun süren boşanma davalarıdır.

Çekişmeli boşanma davalarında taraflar anlaşamamakta, taraf davaya gelmemekte ya da boşanma konusunda emin olamamaktadırlar. Çekişmeli davalarda avukatın önemi daha fazla öneme çıkmaktadır çünkü davanın seyri açısından delik toplama, tanık dinleme, iddiaları ispatlama, talep edilen tazminat miktarının belirlenmesi, velayet için karşılık verme gibi konularda yardımcı olmaktadır.

Boşanma sürecinde avukat desteği alınmazsa, sürecin tarafın aleyhine dönmesi kuvvetle muhtemeldir. Çekişmeli davalarda genel boşanma sebepleri; geçimsizlik, duygusal soğuma vb. nedenler olduğu kadar özel boşanma sebepleri; şiddet, fiziksel ya da duygusal baskı, evi ya da eşini terk etmesi gibi durumlar geçerli olmaktadır.

Özellikle taraflardan birisinin boşanmak istememesi ya da istediği tazminat, velayet, nafaka gibi konularda uzlaşı sağlanamaması gibi sebepler yüzünden davalar çekişmeli adını almışlardır. Avukatın titiz davranması sonucunda taraflar bu davalarda da uzun sürelere kalmadan boşanabilmektedirler.

1.808 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp