Boşanma Davasında Mallara Tedbir Konulması | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanma Davasında Mallara Tedbir Konulması

Boşanma Davasında Mallara Tedbir Konulması

Boşanma Davasında Mallara Tedbir Konulması Nasıl Olur? Boşanma davası sonucu tarafların mallar üzerine tedbir kararı çıkarması, davalı tarafın evlilik birliği içinde edinilen malların satışını gerçekleştirmesini engellemek üzere yapılmaktadır.

Boşanma davası öncesinde de ihtiyati tedbir kararı olarak yapılabilen bu işlem, dava ile neticelendirmediğinde kısa süre içerisinde geçersiz sayılabilmektedir.

Boşanma Davasında Mallara Tedbir Konulması

Boşanma davasının ardından açılacak mal rejimi davası ile mallara tedbir konulması için öncelikle boşanma davası açılması gerekmektedir. Boşanma davası açıldıktan sonra ayrı bir dava ile açılması gereken mal rejiminin tasfiyesi davasında evlilik birliği içinde edinilen mallara tedbir konulması gerçekleşebilecektir. Taşınabilir ya da taşınmaz malların ortak olarak kazanılması sonucunda taraflardan birinin hak kaybı yaşamaması ya da satış işlemlerinde üçüncü kişilerin mağdur olmaması adına tedbir kararına ihtiyaç duyulmaktadır.

Tedbir Kararı Hangi Durumlarda Gereklidir?

Boşanma sürecinde çıkarılan tedbir kararının gerekliliği, tarafların hak kaybını önlemeye yöneliktir. Bu sebeple tedbir kararının gerekli olma durumları şu şekilde sırlanmaktadır:

  • Davanın sonuçlanmasına kadar geçen süreçte mal paylaşımında zorluk oluşacağının tespit edilmesi
  • Mal paylaşımına yönelik imkânsızlıkların oluşacağının ön görülmesi
  • Gecikme durumunda tarafların mal üzerinden işlem başlatabileceğinin düşülmesi
  • Ortak edinilen malların zarara uğrayacağının ön görülmesi

Yukarıdaki sebeplerden bir ya da birkaçının davacı taraf aracılığıyla belirlenmesi durumunda, boşanma davasına kadar olan süreçte kısa süreli tedbir kararı çıkarılabilmektedir. Fakat bu kararın mahkeme tarafından onaylanmaması durumunda tedbir kararının kendiliğinden kalkması söz konusu olmaktadır. Bu nedenle usul kurallarına göre en kısa sürede mal rejimi tasfiyesine yönelik dava açılması gerekmektedir.

Boşanma davasının öncesinde tedbir kararına gerek duyulmadığı bazı durumlarda ilgili mahkeme hakimi tarafından bu kararı ihtiyacı oluşabilmektedir. Taraflara ait mal varlıkları yönünden sorgulamalar tamamlandığında tarafların hak kaybına uğramamaları için mahkeme hakimi de tedbir uygulayabilmektedir.

Tedbir Kararına Yönelik Dilekçe Yazımı

Tedbir kararına ilişkin talep dilekçesi, ilgili mahkemeye iletilmek üzere hazırlanmaktadır. Boşanma davasının ardından açılacak mal rejimi davası ile mallara tedbir konulması için hazırlanan dilekçe içeriğinde şu maddelere yer verilmesi gerekmektedir:

  • İlgili tarafların kimlik bilgilerinin verilmesi gerekmektedir. Temsilcilerin olması durumunda temsilci bilgileri de verilmektedir.
  • Tedbir kararının neden gerekli olduğunun açık ve net bir şekilde dilekçe içerisinde yer alması gerekmektedir.
  • Tedbir kararının çıkarılması talep edilen malın beyan edilmesi gerekmektedir.
  • Tedbir kararına ilişkin teminat bedelinin de açık olarak dilekçe içerisinde yer alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu maddeler ışığında hazırlanan dilekçenin ilgili mahkemeye sunulmasının ardından bir karar çıkmaktadır. Bu kararın olumsuz çıkması durumunda taraflardan her biri için itiraz hakkı bulunmaktadır. Davalı tarafın da konulan tedbir kararına itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

Tedbir Kararı Çıkarılabilecek Mallar

Tedbir kararına konu olan mallar, eşler tarafından evlilik birliği içinde edinilmesi ile hak sahibi olma zorunluluğu vardır. Eşler, hak sahibi olmadıkları mallar üzerinden tedbir kararına başvuramamaktadırlar.

Tedbir kararına ilişkin mallar, taşınabilir ya da taşınamaz pek çok eşyayı içermektedir. Ev, arsa, araba, ziynet eşyaları, banka mevduat hesabı gibi maddi değeri olan ve otak alacak hakkın bulunduğu her mal için tedbir kararı gerekli olabilmektedir.

Boşanma davasının ardından açılacak mal rejimi davasında tedbir kararı mahkeme tarafından belirlendiği gibi bu malların tedbirine ilişkin reddetme durumu da söz konusu olabilmektedir. Bunun için mahkeme tarafından öncelikle tedbirin gerekli görülmesi gerekmektedir. Buna ek olarak mallar üzerinden oluşabilecek hak kayıplarının da önlenmesinin gerekli olduğunun ispatı önemli olmaktadır.

6.918 Görüntülenme

SORULAR

  1. EGEHAN dedi ki:

    iyi gunler bizim esimle bosanma davamiz vardi esim mallara tedbir karari koydurdu ama biz sonradan esimle anlastik bosanmaktan vazgectik ekim ayina attilar durusmayi sorum mahkeme iptal olursa biz evimizi satmak istiyoruz satabilirmiyiz hemen yoksa bir surec mi var

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp