Boşanma Halinde Dondurulmuş Embriyo Ne Olur?
Dondurulmuş Embriyo Nedir? Neden İhtiyaçtır?
Polikistik over belirtisi olan hastalarda yumurtalıkların aşırı yanıtı oluştuğunda (şiddetli ovaryen hiperstimulasyon belirtisi olarak adlandırılır) yumurtalar toplanarak meydana gelen bütün embriyolar ardından aktarım edilmek üzere dondurulabilir.
Siklus (bir tüp bebek tecrübe süreci) seyrinde endometrium kalınlığı yetersiz izlendiğinde, endometrial polip belirleme edildiğinde veyahut transfere yakın vakitte kırılma kanaması olduğunda embriyolar dondurularak ardından aktarım edilebilir.
Kanser kemoterapisi veyahut radyoterapisi evveli embriyo dondurulması tavsiye edilebilir.
Boşanma Halinde Dondurulmuş Embriyo Ne Olur?
Normal yollardan bebek sahibi olamayan eşler yahut başka sağlık sorunları için görülen tedavi süreçleri sonrasında çocuk sahibi olamayacak eşler, günümüzde tıbbın ve teknolojinin gelişmesi ile artık daha güvenle tercih edecekleri dondurulmuş embriyo yöntemi ile bebek sahibi olabilmektedirler.
Kadın ve erkekten alınan sağlıklı üreme örnekleri, uygun ortamda döllendirilip, dondurulmakta ve eşlerin istediği zaman çözülerek çocuk sahibi olmaları için nakil işlemi yapılmaktadır.
Peki eşler aile birliğine son vermek istediğinde her iki tarafın da bir parçası olan bu dondurulmuş embriyo ne olacaktır?
Dondurulmuş Embriyo Aile hukuku alanında pek gündemde olmasa bile ileriki zamanlarda davalarda sık karşılaşacağımız bir husus olacaktır.
Sağlık Bakanlığının Üremeye Yardımcı Tedavi Yönetmeliğinde Dondurulmuş Embriyo boşanmanın kesinleşmesi halinde, imha edilebilmektedir.
Dondurulmuş Embriyo 5 Yıl Geçmesi Halinde
Yine yönetmenliğin devamında, dondurma işlemi yapılmış 5 yıl içerisinde sağlık bakanlığında izin istenmemesi halinde yine imha edilme sebepleri arasında yer almaktadır.
Dondurma işlemi Sağlık Bakanlığının Üremeye Yardımcı Tedavi Yönetmeliğine uygun şartları taşıyan merkezlerde yapılmakta olup, bu merkezleri Dondurulmuş Embriyonun korunması ve saklanması konusunda titizlik içinde takip etmesi gerekmektedir. Aksi durumda cezai uygulamalar ve yaptırımlara yer verilmiştir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?