Boşanmada Araba Üzerine Tedbir Konulur Mu? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanmada Araba Üzerine Tedbir Konulur Mu?

Boşanmada Araba Üzerine Tedbir Konulur Mu

Boşanmada Araba Üzerine Tedbir Konulur Mu? Boşanma durumunda araba için tedbir kararının çıkması, ihtiyadi tedbir olarak adlandırılmakta ve karşı tarafın bilgisi dışında gerçekleşmektedir.

Bu sebeple boşanma öncesi ihtiyadi tedbir konması geçici kabul edilmektedir.

Boşanmada Araba Üzerine Tedbir Konulur Mu?

Boşanmada araba üzerine tedbir işlemlerinin yapılması ile tedbir konulan arabanın satışı yapılamamaktadır. Fakat bu karar iki hafta ile sınırlandırılmakta iki haftanın ardından mahkeme tarafından resmi karar verilmemesi halinde tedbir ortadan kalkmaktadır.

Tedbir kararları yalnızca araçlara değil aynı zamanda taşınmaz mülklere de konulabilmektedir. Boşanma öncesinde ortak edinilen malların satışını önlemek ve mahkeme tarihine kadar zaman kazanmak isteyenler bu karara başvurmaktadır.

İhtiyadi Tedbir Kararı Nasıl Alınır?

Araç ve taşınmazlar için ihtiyadi tedbir kararı almak, boşanma durumunda hak kaybını yaşanmaması için Hukuk Mahkemeleri Kanunu 389. Maddesi tarafınca mümkün kılınmaktadır. Bu karar geçici olmakla beraber uyuşmazlık durumunun söz konusu olduğu hallerde konulabilmektedir.

Taşınır ve taşınmaz malların her biri için tedbir kararı oluşturulabilmekle beraber tarafların mal paylaşımı için mahkemeye başvuru yapmaları ve iki hafta içerisinde verilen kararı resmi olarak belgelendirmeleri de gerekmektedir.

İhtiyadi tedbir kararının konma süreci ilgili mahkemelerce sağlanmaktadır. Boşanma davasının henüz başlamamış olması halinde de karar talep edilebilmektedir. Aksi durumda mahkeme sürecinde doğrudan talebi de mümkün olmaktadır.

Tedbir Kararlarında Teminat Talebi

İhtiyadi tedbir için tazminatın gerekliliği, karşı tarafın ve ilgili üçüncü şahısların mağduriyet yaşamaması için önem arz etmektedir. Bu sebeple mahkemeler, tedbir kararı öncesinde talep edenlerden teminat bedeli talep etmektedir.

Boşanmada araba üzerine tedbir işlemleri, mahkeme esnasında alınan bir kararla belirlendiğinde hâkim tarafından tazminat talebi oluşmaması kararı da çıkabilmektedir. Buna ek olarak süreci adli yardım olarak yürütmekte olanların da tedbir kararlarında teminat beklentisi oluşmamaktadır.

Tedbir kararına ilişkin teminat bedeli, işlemlerin tamamlanmasının ardından ortalama bir ay içerisinde iadesi sağlanacak şekilde alınmaktadır. Bu süreç tedbir kararının belirli sebeplerle sonlanması sonucunda başlamaktadır.

İhtiyadi Tedbir Kararına İlişkin İtirazlar

Tedbir kararının çıkması ardından tarafların itirazı için hukuki bir hak bulunmaktadır. Bu hakkın uygulanması için bir hafta süre tanınmaktadır. Bir hafta içerisinde ilgili mahkeme tarafına mağduriyet belgelendirilip itiraz sağlanmaktadır.

Tedbir kararlarına ilişkin yalnızca ilgili tarafın değil, tedbir kararının konulduğu mal üzerinden hak mağduriyeti yaşayacak üçüncü şahısların da itiraz hakkı bulunmaktadır. Fakat bu itiraz tedbir kararından ziyade verilen teminat bedeline ilişkin olmaktadır.

Boşanmada araba üzerine tedbir kararına itiraz edilmesi, ilgili mahkemeye sunulan bir dilekçe aracılığıyla yapılmaktadır. Bu dilekçe içerisinde tarafların mağduriyetleri ve hak kayıplarına ilişkin belgelerin de belirtilmesi gerekmektedir.

Tedbir kararının konulduğu mahkemelerce tarafların sunduğu belgeler incelenmekte ve karar verilmektedir. Bu karar sürecinde itiraz hakkını kullanan bireylerin katılımı zorunlu tutulmamaktadır. Fakat katılım sağlamak isteyenler ve sözel ifadede bulunmak isteyenler için de hak tanınmaktadır.

21.945 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp