Boşanmada Hangi Mallar Paylaşılmaz?
Boşanmada paylaşıma dahil edilmeyen mallar, evlilik birliğinin boşanma yoluyla sonlandırılmasıyla ortaya çıkan maddi sonuçlar arasında yer almaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların üzerinde en çok durdukları mal paylaşımı hususu, 1 Ocak 2002 yılında yürürlüğe giren Yeni Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen hükümlere göre icra edilmektedir.
Söz konusu tarihten önce uygulamada olan Medeni Kanun’a göre satın alınan mallar kimin üzerine kayıtlıysa, boşanmada mal paylaşımı sırasında bu mallar adına kayıtlı kadına ya da erkeğe bırakılmaktaydı. Çünkü bu kanunda yer alan hükümlere göre eşler arasında yasal olarak Mal Ayrılığı Rejimi’nin geçerli olduğu kabul edilmekteydi.
Bunun yanı sıra her iki dönem açısından da temel kural olarak görülen hükme göre evlenmeden önce kadın ya da erkek tarafından satın alınan mallar kimin üzerine kayıtlıysa, söz konusu mallar onun kişisel malı sayılır ve boşanmada mal paylaşımı hesabına dahil edilmemektedir. Dolayısıyla boşanmada paylaşılmayan mallar, evlenmeden önce satın alınan mallardır.
Boşanmada Paylaşılmayan Mallar
Boşanmada mal paylaşımı yapılırken ilk olarak eşler kendi kişisel mallarını alıp, bu malları boşanma sonucunda görülen mal paylaşımına dahil etmezler. Tarafların kişisel malı olarak kabul edilen mallar, Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde şu şekilde belirtilmiştir:
- Eşlerin evlenmeden önce adlarına kayıtlı olan ya da miras kalan mallar
- Eşlerin üçüncü kişilerden almaları söz konusu olan manevi tazminat alacakları
- Eşlerden sadece birinin kişisel kullanımına hasredilebilecek eşyalar (kadın ziynet eşyaları, erkek kol saati vb)
- Bu çerçevede kişisel mal olarak belirlenen değerler (satış, takas ve benzeri yollarla kişisel mal yerine geçen paralar)
Miras Kalan Mallar Boşanmada Paylaşılır Mı?
Evlilik birliği kurulmadan önce kadın ve erkeğin sahip olduğu mallar boşanmada mal paylaşımına dahil edilmemektedir. Bunun yanı sıra bazı mallar da evlilik birliği süresi içinde sahiplenilmiş olsa da Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerine göre kişisel mal olarak sayılmaktadır.
Örneğin evlilik birliği sırasında eşlerden birine kalan miras, kendisine miras kalan eşin kişisel malı olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple miras kalan malın boşanmada paylaşılması mümkün değildir.
Dolayısıyla boşanma durumunda diğer eş mal paylaşımı hususunda miras kalan mal üzerinde hiçbir hak talep edemez. Ancak miras kalan mal üzerinden elde edilen gelirler, boşanmada mal paylaşımına dahil edilir. Örneğin eşlerden birine miras kalan ev kiraya verilmişse, kira ücreti olarak elde edilen gelirin eşler arasında yarı yarıya paylaştırılması gerekir.
Eşe Bağışlanan Paralar Boşanmada Paylaşılır Mı?
Evlilik sırasında eşlerden birine bağışlanan her türlü ev, para, araba gibi maddi değeri olan her şey bağışlanan kişinin kişisel malı olduğu için boşanma sırasında diğer eş bu bağışlar üzerinde hak talep edemez. Düğünde takılan takılar ise kadının kişisel malı olarak sayıldığından kadına aittir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?